Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Διόδια από την Πέμπτη στην Εγνατία Οδό


Χαράτσι, μπαίνει από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου σε όσους διασχίζουν την Εγνατία Οδό, καθώς αρχίζει να λειτουργεί ένας νέος σταθμός διοδίων στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Μέσα στον τρέχοντα μήνα, μπαίνουν σε λειτουργία ακόμα δύο σταθμοί διοδίων, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος διέλευσης.
Επίσημη πρώτη θα κάνουν αύριο τα διόδια στον Ιασμο Κομοτηνής, στην ανατολική πλευρά του αυτοκινητοδρόμου. Μέσα στο μήνα θα λειτουργήσουν ακόμα δύο σταθμοί διοδίων, στη Νυμφόπετρα της Θεσσαλονίκης και στο Μαλακάσι Ιωαννίνων. Λίγο αργότερα, σταθμό διοδίων θα αποκτήσει και η Θεσπρωτία, στα Τύρια, ενώ στην Καβάλα κατασκευάζεται ακόμη ένας σταθμός.
Ο σταθμός διοδίων του Ιάσμου έρχεται να προστεθεί σε αυτόν του Πολυμύλου, αλλά και σε αυτόν των Μαλγάρων, που είναι κοινός για όσους ταξιδεύουν στην Εγνατία οδό, αλλά και στον ΠΑΘΕ. Το αντίτιμο των διοδίων για τα διόδια του Ιάσμου είναι 2 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και λεωφορεία, και 7 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες.
Η λειτουργία των διοδίων στον Ιασμο θα σημάνει τη μείωση της τιμής των διοδίων στον Πολύμυλο, που σήμερα είναι διαμορφωμένα στα 2,80 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 2 ευρώ για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα, 7 ευρώ για τα φορτηγά και τα λεωφορεία, και 10 ευρώ για τα βαρέα οχήματα.
Η πολιτική της «Εγνατία Οδός ΑΕ» προβλέπει ότι όλοι οι σταθμοί διοδίων θα έχουν ενιαίο κόστος. Μόνη «παραφωνία» προβλέπεται να αποτελούν τα διόδια των Μαλγάρων, τα μοναδικά που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, στα οποία, πάντως, οι τιμές είναι χαμηλότερες από της Εγνατίας οδού. Ετσι, οι τιμές στα Μάλγαρα είναι διαμορφωμένες ως εξής: μοτοσικλέτες 1,20 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,40 ευρώ, φορτηγά και λεωφορεία 5,20 ευρώ και νταλίκες 6 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.