Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Καταγγελία της «Συμπολιτείας» για την αδιαφορία στην αντιμετώπιση του τοξικού νέφους της Νέας Μηχανιώνας

H «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διοίκησης Μαυρομάτη στο Δήμο Θερμαϊκού, η οποία δεν δείχνει να συγκινείται από το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες τώρα οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, «πνίγονται» στον καπνό, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, από τις μικροεστίες φωτιάς που εξακολουθούν να σιγοκαίνε δίπλα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες εστίες της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε στην παράνομη χωματερή του ΣΜΑ, στις 21 Ιουλίου 2016, κατασβέστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εντούτοις παραμένουν ενεργές ακόμη διάφορες μικροεστίες φωτιάς. Οι οποίες και με τη φορά του ανέμου, αναζωπυρώνονται και κατακλύζουν, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες τη Νέα Μηχανιών από δύσοσμους καπνούς και μπόχα από τα πλαστικά και τα χρώματα που καίγονται, δημιουργώντας μία ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Κάτι ανάλογο συνέβη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 5-6 Αυγούστου και αρκετοί κάτοικοι κατήγγειλαν ότι αντιμετώπισαν για μία ακόμη φορά αναπνευστικά προβλήματα.
Το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά, εάν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τα χωματουργικά μηχανήματα και οχήματα του Δήμου σκέπαζαν με όγκους χώματος τις εναπομείνασες μικροεστίες της φωτιιάς, ώστε αυτές να σταματήσουν να καίνε. Δυστυχώς, τα χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Θερμαϊκού πήγαν στο συγκεκριμένο σημείο, όχι για να σβήσουν τις μικροεστίες της φωτιάς, αλλά για να δημιουργήσουν οδούς πρόσβασης, προκειμένου η μέχρι τώρα παράνομη χωματερή να χρησιμοποιηθεί εφεξής  από τη δημοτική αρχή ως χωματερή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών. Γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης και νέας πυρκαγιάς στο άμεσο μέλλον.
Σημειώνεται ότι από την καύση των πλαστικών και των χρωμάτων που υπήρχαν πεταμένα στον παράνομο σκουπιδότοπο του ΣΜΑ Μηχανιώνας, απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα τεράστιοι όγκοι διοξινών και φουρανίων που είναι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, άκρως επικίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και ύποπτοι για καρκινογεννέσεις.

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καλεί τη διοίκηση του δημάρχου κ.Μαυρομάτη, να αποστείλει αμέσως, ακόμη και εντός της ημέρας, τα μηχανήματα του δήμου, προκειμένου να καλυφθούν οι εστίες της φωτιάς με όγκους χώματος για την οριστική κατάσβεσή της. Κι επίσης, να ματαιώσει τα σχέδιά της για τη μετατροπή της περιοχής σε χαβούζα ογκωδών. Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή του ΣΜΑ, πλήττοντας όχι μόνο τη Νέα Μηχανιώνα, αλλά επίσης την Κερασιά και τις άλλες κοντινές περιοχές του δήμου Θερμαϊκού, πρέπει επιτέλους κάποτε να σταματήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.