Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πρόταση να δοθεί το όνομα του Α.Ναρ σε οδό της Θεσσαλονίκης

Ο αλησμόνητος Αλμπέρτος Ναρ
Πρόταση ονοματοθεσίας οδού στη μνήμη του Αλμπέρτου Ναρ, μελετητή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και συγγραφέα, θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 23 Αυγούστου, στην 2η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου για την Ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης της πόλης.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη μετονομασία είτε της οδού Μπρούφα είτε της οδού Αθαν.  Χρυσοχόου, οδοί που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής Τυφλών, στην οποία κατοικούσε ο συγγραφέας.
Το θέμα ονοματοθεσίας οδού στη μνήμη του Αλμπέρτου Ναρ, εκκρεμεί από το 2013, μετά από πρόταση που είχε καταθέσει ο τότε δημοτικός σύμβουλος και νυν βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μάλιστα είχε υποδείξει και το δρόμο στον οποίο έπρεπε να δοθεί το όνομα του Ναρ και δεν ήταν άλλος από αυτόν που σήμερα ονομάζεται οδός Αθαν. Χρυσοχόου.
Όπως τεκμηρίωνε τότε την πρόταση του ο κ. Μηταφίδης, ο στρατηγός Αθ. Χρυσοχόου, κατοχικός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας με την έγκριση των Ναζί, τροφοδοτούσε τους ταγματασφαλίτες με γερμανικό οπλισμό και υπεράσπισε στα δικαστήρια εγκληματιών πολέμου τους δωσίλογους. Το όνομά του δόθηκε σε δρόμο της πόλης από το χουντικό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και η αλλαγή αυτής της ονοματοθεσίας θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, ενόψει και τιου πρώτου δημόσιου εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Άλλα θέματα
Τα θέματα που είναι προγραμματισμένα να συζητήσει η επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, έχουν ως εξής:
ΘΕΜΑ1ο     Επικύρωση πρακτικών 1ης τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου για την Ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης της πόλης.
ΘΕΜΑ2ο     Αίτηση παραχώρησης δωρεάν μόνιμου χώρου ταφής στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη
ΘΕΜΑ3ο     Έγκριση Απόφασης του Συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για τη ονοματοθεσίας: α) οδού «Κλείτος Κύρου» σε αδιέξοδο ανώνυμο μικρό δρόμο, που είναι προέκταση της οδού «Αθανασίου Σουλιώτη», παράλληλο της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου 33 και β) πάρκου «Κλείτος Κύρου» στο πάρκο που οδηγεί στο δρομάκι αυτό, μετά την κάθετη οδό «Στρατηγού Κακαβού».
ΘΕΜΑ4ο     Πρόταση καθιέρωσης 15ης Μαρτίου ως ημέρας Σιωπηλής Πορείας προς τον Παλαιό Σταθμό.
ΘΕΜΑ5ο     Πρόταση ονοματοθεσίας οδού ή πλατείας σε οδό ή πλατεία «Μελβούρνης», με αφορμή τη συμπλήρωση 32 ετών από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων (Θεσσαλονίκης και Μελβούρνης).
ΘΕΜΑ6ο     Πρόταση για τη μετονομασία οδού «Σποράδων» (στην περιοχή Ντεπώ) σε οδό «Γιώργου Κάτου».
ΘΕΜΑ7ο     Πρόταση για την ονοματοθεσία-μετονομασία κεντρικής οδού (προτείνεται η οδός «Ολύμπου») σε οδό «Ερνέστου Εμπράρ».
ΘΕΜΑ8ο     Άδεια ανέγερσης προτομής Χρίστου Τσολάκη στην πλατεία «Παιδαγωγών» (οδός «Φιλίππου» με «Αγίας Σοφίας»), μπροστά από το Πειραματικό Σχολείο, δίπλα στις προτομές των Μίλτου Κουντουρά και Αλέξανδρου Δελμούζου.
ΘΕΜΑ9ο     Τιμητική Διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
ΘΕΜΑ10ο  Τιμητική Διάκριση στον George Bissel.
ΘΕΜΑ11ο  Τιμητική Διάκριση στην Αλίκη Περρωτή.
ΘΕΜΑ12ο  Πρόταση για τη μετονομασία της λεωφορειακής στάσης «25ης Μαρτίου» σε στάση «Μέγαρο Μουσικής».
ΘΕΜΑ13ο  Έγκριση Απόφασης του Συμβουλίου της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού «Επιδαύρου» από το ύψος της οδού «Γρ. Λαμπράκη» έως την οδό «Δημ. Τσέλιου» σε «Μήτσος Σαχίνης».
ΘΕΜΑ14ο  Αίτημα μετονομασίας της οδού «Δανάης» σε οδό «Κώστα
Παρτσαφυλλίδη».
ΘΕΜΑ15ο  Έγκριση τοποθέτησης «Πετρών Αληθείας» στο πεζοδρόμιο έξω από το ΜΙΕΤ, όπου στεγαζόταν το Ε΄ Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 80 ετών λειτουργίας του σχολείου.
ΘΕΜΑ16ο  Πρόταση για τη μετονομασία της λεωφορειακής στάσης «Ταχυδρομείο» της γραμμής
Νο 23, επί της οδού Κλαυθμώνος 27, σε στάση «Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων».

ΘΕΜΑ17ο  Αίτημα για την ονοματοθεσία οδού της πόλης με το όνομα του «Άρη Βελουχιώτη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.