Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα Super League

του Τάσου Τσατάλη
Ο Σταύρος Κοντονής από χθες βρίσκεται στο ταξίδι της επιστροφής από το Ρίο. Φτάνει απόψε το βράδυ στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης και από αύριο, Παρασκευή, το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ μπαίνει στην τελική ευθεία. Με τα τωρινά δεδομένα το πρωτάθλημα της Super League δεν πρόκειται να ξεκινήσει το μεθεπόμενο Σάββατο, 20 Αυγούστου. Και είναι άγνωστο το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει.

Η επιστολή Κοντονή στη FIFA συμπληρώθηκε και με την υποστηρικτική για τις νομικές θέσεις που εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, επιστολή του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Σπ. Γεωργουλέα.
Ο κ. Γεωργουλέας χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική την αντικατάσταση τακτικών δικαστών στην οποία προέβη η διοίκηση της ΕΠΟ, με στόχο να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που θα αποφανθεί για το αν μπορούν να μείνουν στις θέσεις τους, ή όχι, οι παράγοντες της ομοσπονδίας που εμπλέκονται στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Αυτή η απίθανη νέα μεθόδευση της διοίκησης της ΕΠΟ είναι η αιτία που επικαλείται ο Κοντονής για την τελεσιγραφικού στην ουσία χαρακτήρα προειδοποίησή του σε FIFA και UEFA, πως αν δεν οριστεί προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα.
Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο Κοντονής πλέον δεν ζητάει παρέμβαση των διεθνών συνομοσπονδιών για να «συμμορφωθεί» η διοίκηση της ΕΠΟ. Αυτό, άλλωστε, έγινε με την πίεση για να περάσει η αλλαγή του κώδικα δεοντολογίας.
Ωστόσο η μεθόδευση με την αλλαγή των δικαστών που θα επιληφθούν της υπόθεσης των υπό ποινικό έλεγχο παραγόντων της ΕΠΟ φαίνεται πως αναγκάζει τον υφυπουργό να το πάει στα άκρα.
Πλέον δηλώνει σε FIFA και UEFA πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η παρέμβασή τους με ορισμό προσωρινής διοίκησης.
Είναι άγνωστη βέβαια η στάση που θα κρατήσουν οι «έξω». Η ΕΠΟ έβγαλε στη δημοσιότητα την Πέμπτη επιστολή της FIFA στον Έλληνα υφυπουργό Αθλητισμού, που του ζητούσε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Μεταξύ των οποίων και αυτές που του επιτρέπουν να προχωράει σε αποφάσεις αναβολής διεξαγωγής μεμονωμένων αγώνων ή και ολόκληρων διοργανώσεων. Η επιστολή στάλθηκε στις 27 Ιουλίου.
Αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που η FIFA προφανώς θεωρεί πως με το να υποχρεώσει την ΕΠΟ να αλλάξει τον κώδικα δεοντολογίας υλοποίησε το δικό της κομμάτι ευθύνης που απορρέει από τη συμφωνία του περασμένου Απριλίου.
Όμως με τη μεθόδευση της ΕΠΟ να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση του δικαστηρίου, η παραπάνω εξέλιξη ακυρώθηκε «de facto».
Τι να το κάνεις δηλαδή το ότι άλλαξε ο κώδικας, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται τελικά από δικαστές που θα έχουν επιλέξει... αυτοί που θα δικαστούν! Και μάλιστα ακριβώς την παραμονή της εκδίκασης!
Με αυτό το επιχείρημα λοιπόν, πως δηλαδή η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ δεν έχει καμιά πρόθεση να τηρήσει οποιονδήποτε κανόνα ηθικής και νομιμότητας, ο Κοντονής στην ουσία λέει στη FIFA πως πλέον δεν μένει άλλος δρόμος από τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλιώς ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχθεί στην Ελλάδα.
Κλίμα απόλυτης ανωμαλίας
Στην απόφαση για αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος σίγουρα θα προτάξει λόγους δημόσιας ασφάλειας, οι οποίοι όμως ήδη με τις σημερινές εξελίξεις με επίκεντρο τη διαιτησία, μάλλον εύλογοι φαντάζουν.
Η ΕΠΟ, αν και συμφώνησε με τη Super League να φτιαχτούν οι νέοι πίνακες διαιτητών με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου της Λίγκας στην ΚΕΔ, σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής παρουσίασε έτοιμους τους πίνακες και δήλωσε πως ο εκπρόσωπος της Λίγκας στην ΚΕΔ, Δημήτρης Σαραϊδάρης, συμφώνησε με αυτούς!
Στη συνέχεια ο ίδιος ο Σαραϊδάρης με επίσημη δήλωσή του ανέφερε πως ουδέποτε ενημερώθηκε. Μετά από αυτό ο πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Στράτος, που ήταν παρών στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΠΟ, αποχώρησε, κάνοντας έκκληση στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ο Γκιρτζίκης όμως απάντησε με απειλές εναντίον του Σαραϊδάρη, τον οποίο κατηγόρησε πως λέει ψέματα.
Για τις εξελίξεις υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ που ανακοίνωσαν ότι δεν συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Σαφέστατα, περίπου μία  εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα, θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό απόλυτης ανωμαλίας και οξυμένης έντασης.
Τόσο η «πραξικοπηματικού» χαρακτήρα μεθόδευση της αντικατάστασης τακτικών δικαστών, όσο και το πείσμα να μείνουν υπό τον απόλυτο έλεγχο της ΕΠΟ και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι οι διαδικασίες κατάρτισης των πινάκων των διαιτητών των επαγγελματικών κατηγοριών, διαμορφώνουν ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά καθιστά αδικαιολόγητη την απόφαση του Κοντονή να μην επιτρέψει να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.
Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη είναι ένα ζήτημα που αφορά καθαρά πλέον την ίδια την ΕΠΟ και κατ' επέκταση τη FIFA.
Είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και οι δύο για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το αν θα δώσουν τη διέξοδο προς την ομαλότητα ή θα αποφασίσουν να το σπρώξουν μια και καλή στον γκρεμό είναι δική τους ευθύνη πλέον.
Οι ομάδες
Είναι πολλοί αυτοί που παρακολουθούν στενά τι γίνεται και υποστηρίζουν πως ο Κοντονής πλέον στο μέτωπο που έχει ανοίξει για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου είναι πολλά βήματα μπροστά απ' οτιδήποτε θα μπορούσαν να φανταστούν ακόμη και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι αυτού που ονομάζουμε «σύστημα διαφθοράς» ή «Παράγκα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η επιστολή του Κοντονή στη FIFA και η δεδομένη αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει να παιχτεί ποδόσφαιρο στην Ελλάδα με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ πως θα φέρει όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από τη θέση που έχουν στο σημερινό «status quo», ενώπιον ριζοσπαστικού χαρακτήρα εξελίξεων.
Και μιλάμε για ποδοσφαιρικό Grexit, που αν η FIFA δεν αλλάξει τη διοίκηση της ΕΠΟ, θα είναι και η πιθανότερη εξέλιξη. Και όλα αυτά την εβδομάδα που οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους θα δίνουν τα πρώτα ματς με στόχο την πρόκριση σε όμιλο του Europa League.
Εδώ σε θέλω...

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.