Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η απόγνωση των δανειοληπτών με δάνεια σε ελβετικά φράγκα

To δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση εξέφρασε ομόφωνα τη συμπαράστασή τους στις χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνειο από τις τράπεζες σε ελβετικό φράγκο και τώρα, με την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-φράγκο βρέθηκαν άδικα να χρωστούν τεράστια ποσά.

Εκπρόσωποι του συλλόγου δανειοληπτών, παρουσίασαν εύγλωττα το πρόβλημά τους με τη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των δανειοληπτών για να την ανατροπή της άσχημης αυτής κατάστασης.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χορηγήθηκαν από τις τράπεζες κυρίως από το 2006 έως το 2009, περίοδο υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας, όταν το ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,65 ελβετικά φράγκα. Στην Ελλάδα έχουν συναφθεί συνολικά 65-70.000 δανειακές συμβάσεις με βάση το ελβετικό φράγκο, ενώ με τους συνοφειλέτες και εγγυητές, το θέμα αφορά περί τους 200.000 συνανθρώπους μας.  Συνολικά σε όλη την Ευρώπη έχουν εμπλακεί πάνω από 5.000.000 άτομα στα δάνεια αυτής της κατηγορίας.
Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των πληγέντων πολιτών είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτριας, η οποία πήρε το 2007 ένα στεγαστικό δάνειο των 200.000 ευρώ με αρχική δόση 1080 ευρώ. Μετά από 9 χρόνια αποπληρωμής, και ενώ έχουν καταβληθεί γύρω στις 117.000 ευρώ, η δόση της είναι σήμερα στα 1470 και το άληκτο κεφάλαιο περίπου στις 200.000 ευρώ!
Tα τραπεζικά ιδρύματα προώθησαν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα, «με δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιό τους. Οι δανειολήπτες κατηγορούν τις τράπεζες ότι διέθεσαν τα δάνεια αυτά χωρίς να ελέγξουν την καταλληλότητα του προτεινόμενου τραπεζικού προϊόντος για τους υποψήφιους δανειολήπτες, χωρίς να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου και χωρίς να τους προτείνουν μέτρα για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που εν αγνοία τους αναλάμβαναν.


Μάλιστα, πέτυχαν ευνοϊκή γι αυτούς απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (την 2334/2016) σε συλλογική αγωγή τους. Με βάση την αγωγή αυτή, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου απέστειλε εξώδικο στις Τράπεζες να εφαρμόσουν το διατακτικό της, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι προσωρινά εκτελεστή και αφορά μία εξ αυτών, διότι οι συναφείς δίκες των υπολοίπων τριών θα εκδικαστούν τον προσεχή Νοέμβριο. Η εν λογω πράξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της αδυναμίας των δανειοληπτών να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους που αυξήθηκαν μέχρι και 57% και οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια των οικονομικών τους αντοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.