Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Λουκέτο σε ταβέρνα της Περαίας γιατί δεν έκοβε αποδείξεις

Λουκέτο σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, έβαλε το Σάββατο  κλιμάκιο επιθεωρητών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όταν σε έλεγχο που διενήργησαν, συνοδεία αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη σε 29 παρέες.

Ο ιδιοκτήτης πάντως, δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 , ότι επιδιώκει διαρκώς να είναι νόμιμος και ότι είναι υπέρ των σαρωτικών ελέγχων στην αγορά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποδίδοντας σε…. αμέλεια και αβλεψία ενός νεοπροσληφθέντος, όπως δήλωσε, υπαλλήλου του, το γεγονός ότι δεν είχαν εκδοθεί 29 αποδείξεις.
Παράλληλα , κλιμάκια ελεγκτών, μετέβησαν σε κάβα στα Άνω Πατήσια, την οποία σφράγισαν, θυροκολλώντας και την σχετική απόφαση.
Ο ιδιοκτήτης της, σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε εκδώσει 15 αποδείξεις σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ, κατά τις «εφόδους» τους σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και beach bar σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σε αρκετές περιπτώσεις οι αποδείξεις που εκδίδονται δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα προϊόντα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Ενδεικτική είναι η περίπτωση λογαριασμού 50 ευρώ σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για τον οποίο είχε εκδοθεί απόδειξη 0,50 ευρώ!
Παρόμοια περίπτωση σε beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής καταγγέλλει αναγνώστης της Voria.gr. Όπως αναφέρει, για τέσσερις καφέδες και ένα χυμό, που κόστιζαν 17 ευρώ εκδόθηκε απόδειξη αξίας 1,5 ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή με τη διενέργεια συνεχών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όπως προβλέπεται στην απόφαση στην επιβολή λουκέτων για 48 ώρες θα προχωρούν οι ελεγκτές στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Για την προστασία των καταναλωτών
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από κρούσματα όπως τα παραπάνω, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει η ΓΓΔΕ, «η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.