Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Εκδηλώσεις από το ΔΗΠΠΑΚΥΘ για το Νϊκο Καζαντζάκη

Σειρά εκδηλώσεων για το Νίκο Καζαντζάκη, διοργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού, καθώς το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό του και το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε και επίσημα τη χρονιά ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη»!

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της τιμητικής χρονιάς στον Νίκο Καζαντζάκη για το 2017, τo  ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα λογοτέχνη με τίτλο «EΤΟΣ 2017 - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ» με τις εξής δράσεις: 
-ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 - 7.30μ.μ. Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη , Ν.Μηχανιώνα
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»
«Δεν υπάρχει πράμα πιο κοντά μας από τον ουρανό• η γης είναι κάτω από τα πόδια μας και την πατούμε • ο ουρανός είναι μέσα μας.»
Γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από μια διαδρομή με οπτικό υλικό, αποφθέγματα και ρήσεις του.
Ο φιλόλογος κ. Θωμάς Καραγκιοζόπουλος, με μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και με ειδίκευση στον Νίκο Καζαντζάκη, θα μας αποκαλύψει την έντονη προσωπικότητα και το απελευθερωμένο πνεύμα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.
 -ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 8μ.μ. Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000, είσοδος ελεύθερη
«ΑΣΚΗΤΙΚΗ» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παραγωγή «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
 -ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΙΟΥ 2017, 7μ.μ., Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη, Ν. Μηχανιώνας
ΟΜΙΛΙΑ: «4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

(Υλικό από συγγραφικό έργο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, Λιλής Ζωγράφου, Έλλης Αλεξίου &  Ελένης Καζαντζάκη). Ομιλήτρια η κ. Ερωφίλη Καλαϊτζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.