Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

«Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο για το .... Ιπποφορβείο

«Μάχη», έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Τετάρτης και καθολική, υπήρξε η αντίδραση όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στην απόφαση της διοίκησης Μαυρομάτη να παραχωρηθεί έκταση 12 στρεμμάτων, πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000 σε κάποιο νεοσύστατο «Ιππικό Όμιλο Θερμαϊκού», εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και μάλιστα για χρονικό διάστημα 10 ετών!

Σκανδαλώδη και αδιαφανή, χαρακτήρισε τη μεθόδευση για την παραχώρηση ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, που δήλωσε ότι η δημοτική του παράταξη όχι μόνο θα προσβάλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης τη σχετική απόφαση που οριακά έλαβε η προσκείμενη στη διοίκηση Μαυρομάτη πλειοψηφία (με ψήφους 13 έναντι 10 κατά), αλλά και ότι θα προσφύγει και στην Εισαγγελία.
Είναι χαρακτηριστικές οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη δημοτική αρχή και την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περαίας, προκειμένου τα μέλη του τοπικού συμβουλίου να συναινέσουν στην δωρεάν παραχώρηση της σημαντικής αυτής έκτασης στον παραπάνω όμιλο, του οποίου σημειωτέον ότι δεν προσκομίστηκε αντίγραφο του καταστατικού ή των ιδρυτικών του μελών στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της «Συμπολιτείας»:
-Στις 9 Μαρτίου είχε εισαχθεί θέμα στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Περαίας για την ικανοποίηση του αιτήματος του «Ιππικού Ομίλου Θερμαϊκού» για την δωρεάν παραχώρηση έκτασης  40-60 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί δέκα στάβλοι, στίβος για άλογα, άλλος στίβος προθέρμανσης, κυλικείο-εντευκτήριο, άλλοι 4 περιφραγμένοι χώροι για άλογα και ένας αποθηκευτικός χώρος για τις τροφές των ίππων. Όταν αντέδρασαν έντονα οι δύο τοπικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», Σούλας Λιάπη και Θανάσης Τσόκας, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να παραχωρείται δωρεάν δημοτικός χώρος, λες και είναι ιδιοκτησίας των διοικούντων και ότι κάτι τέτοιο συνιστά παράβαση καθήκοντος, τότε όλα σχεδόν τα μέλη του τοπικού συμβουλίου δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν στο συγκεκριμένο θέμα. Με συνέπεια η πρόεδρος του Σουλτάνα Κάλφα να αναγκαστεί να το αποσύρει.
-Ξαφνικά, όταν στα θέματα της χτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εντάχθηκε και η δωρεάν παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων στα Τσαίρια στον συγκεκριμένο όμιλο, παρουσιάστηκε μαζί με την εισήγηση της διοίκησης κι ένα πρακτικό της Τοπικής Κοινότητας Περαίας, που εμφάνιζε τα μέλη του τοπικού να έχουν συνεδριάσει στις 20 Μαρτίου 2017, απόντων κατά… σύμπτωση των τριών συμβούλων της αντιπολίτευσης, Σούλας Λιάπη και Θανάση Τσόκα της «Συμπολιτείας» και Σταύρου Αλεξιάδη της παράταξης Τσαμασλή και οι υπόλοιποι οκτώ τοπικοί σύμβουλοι να εγκρίνουν ομόφωνα την παραχώρηση!
Όταν κατόπιν αυτού οι δύο τοπικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» μετέβησαν το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ζητώντας να τους δοθούν και οι αποδείξεις επίδοσης που κανονικά έπρεπε να υπογράψουν για την παραλαβή της ειδοποίησης, εισέπραξαν την απάντηση ότι δεν στάλθηκαν προσκλήσεις γιατί η συνεδρίαση έγινε… τηλεφωνικώς «λόγω του κατεπείγοντος του θέματος». Και όταν αντέτειναν ότι έστω και σ΄αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί, άκουσαν έκπληκτη την πρόεδρο του Τοπικού να τους λέει ότι δήθεν τους αναζήτησαν στο τηλέφωνο και δεν τους βρήκαν!!
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Τοπικού Περαίας κ.Σουλτάνα Κάλφα, ενώ ήταν παρούσα από την αρχή της χτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και την παρακολούθησε σχεδόν ολόκληρη, αποχώρησε από την αίθουσα λίγο πριν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ίσως για να μη δώσει απαντήσεις για την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ποινικά κολάσιμη αυτή συμπεριφορά.
Καταλήγοντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για  τη συγκεκριμένη μεθόδευση, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να μην συνδέσουν το όνομά τους με τέτοιες πράξεις και δήλωσε στο τέλος ότι η παράταξή του θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, με προσφυγές όπου χρειάζεται, για να μην περάσει το θέμα.   
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, σε ασυνήθιστα για την ιδιοσυγκρασία του πολύ χαμηλούς τόνους, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι η παραχώρηση του χώρου γίνεται για την υποβοήθηση ενός αθλητικού σωματείου. Και μάλιστα επιχείρησε να συνδέσει την παραχώρηση για 10 χρόνια των 12 στρεμμάτων για το ιπποφορβείο, με την απόφαση που είχε ληφθεί λίγο νωρίτερα, για την προσωρινή στέγαση για 5 μόλις μήνες σε ένα γραφείο λίγων τετραγωνικών στη δημοτική αγορά της Επανομής, του Κυνηγετικού Συλλόγου Επανομής που αριθμεί εκατοντάδες μέλη. Ενώ, για τη μεθόδευση στο τοπικό συμβούλιο, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, είπε ότι οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, καθώς τον κύριο λόγο τον έχει το δημοτικό συμβούλιο.
Στην παρατήρηση των τριών δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας» και κυρίως του Γιάννη Τσακμάκα, ότι άλλα λέει ο «Καλλικράτης», που υποχρεώνει μάλιστα και τον πρόεδρο του τοπικού να ψηφίζει όταν συζητείται θέμα που έχει σχέση με την περιοχή του, διαφορετικά είναι άκυρο το αποτέλεσμα, ο κ. Μαυρομάτης δεν απάντησε.
Τις ενστάσεις του για το ίδιο θέμα, πρόβαλε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συναινέσει στην παραχώρηση ενός μικρού χώρου για την υποβοήθηση ενός συλλόγου, όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη παραχώρηση σε ένα σύλλογο που δεν εμφάνισε το καταστατικό του και διεκδικεί χώρο σε μία περιοχή, όπως τα Τσαίρια, που θεωρείται «φιλέτο» για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού. Δήλωσε δε ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη του αθλήματος της ιππασίας, θα μπορούσε να ζητήσει τη δραστηριοποίησή του στο χώρο του Ιπποδρόμου, που βρίσκεται απέναντι από το κάμπινγκ της Επανομής.
Έντονη, ήταν η αντίδραση και της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνας Μώραλη, που κατάγγειλε τη φυγή από την αίθουσα της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Περαίας αλλά και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ξεπουλήσει ένα ακόμη δημοτικό χώρο. Ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του δημάρχου περί ενίσχυσης των αθλητικών συλλόγων, διάβασε αποσπάσματα από την αρχική επιστολή που είχε αποστείλει προς το Δήμο ο συγκεκριμένος όμιλος στις 4-8-2016, διεκδικώντας «την παραχώρηση χρήσης έκτασης γης 40 έως 60 στρεμμάτων». Από την οποία προκύπτει ότι στο χώρο αυτό, θα αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς αναφέρεται ότι «η εταιρία UNIVERSAL GROUP GR. αναλαμβάνει τις κατασκευές και το management του Ομίλου». Μάλιστα δε ο πρόεδρος του, Ιωάννης Μανδρίνος, πρότεινε σ’ εκείνη την επιστολή να λαμβάνει ο Δήμος ενοίκιο για τη χρήση της γης 1.000 ευρώ ετησίως «και 15% ποσοστό από τις διαφημίσεις».
Τέλος η Ντίνα Μώραλη καυτηρίασε την απουσία από τη συνεδρίαση εκπροσώπων του ενδιαφερόμενου ομίλου, αλλά και το γεγονός ότι η εισήγηση του Γραφείου Περιουσίας του Δήμου για την παραχώρηση της δωρεάν παραχώρησης σε ιδιώτες δημοτικής έκτασης, γίνεται με την επίκληση «αντιμετώπισης έκτακτης και επείγουσας ανάγκης».  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.