Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Συνενώνονται τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Συνενώνονται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τµήµατά του (το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό έναν ενιαίο Μητροπολιτικό Οργανισµό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (συντ. στα αγγλικά MOMus).

Η σύμβαση για τη συνένωση θα υπογραφεί μεθαύριο Τετάρτη 19 Απριλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, οπότε αρχίζει και τυπικά η νέα εποχή για το ΜΟΜus.
Μετά από αυτή τη συνένωση, στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί ο µεγαλύτερος, εποπτευόµενος από το ΥΠΠΟΑ, µουσειακός οργανισµός από πλευράς συλλογών και δυναµικής πολλαπλών δράσεων, µε εµβέλεια που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και µε συλλογές πολλών δεκάδων χιλιάδων µονάδων που απαρτίζονται από έργα ελληνικής και διεθνούς τέχνης µοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας και που καλύπτουν όλα τα εικαστικά µέσα.
Σ᾽ αυτές, συμπεριλαμβάνεται η συλλογή Γιώργου Κωστάκη, η συλλογή μοντέρνας τέχνης με τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, οι ενωμένες πλέον συλλογές σύγχρονες τέχνης του ΜΜΣΤ (συλλογές Ιόλα, Ξύδη, Απέργη κ.ά.) και του ΚΜΣΤ, καθώς και σημαντικότατες ιστορικές και σύγχρονες συλλογές του ΜΦΘ.
Οφέλη προκύπτουν και από την οικονομία κλίμακας στις διοικητικές υπηρεσίες των φορέων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ευρύτητα των δράσεων και των εκθέσεων, χάρη στο δυναμικό προγραμματισμό και τη συντονισμένη ταυτόχρονη λειτουργία των διευθύνσεων και των τμημάτων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο ∆ήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λυδία Κονιόρδου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά. Την παρουσίαση του εγχειρήµατος της συνένωσης και της σχετικής συµφωνίας θα κάνουν ο Πρόεδρος ∆Σ του ΚΜΣΤ Ανδρέας Τάκης, η Πρόεδρος ∆Σ του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, ο Πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Εµµανουήλ Μαραγκούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.