Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη προτείνει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Με πρότασή της, που υποβλήθηκε στο δήμαρχο Θερμαϊκού και διαβάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ζήτησε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων για το μεγάλο βάρδο της ελληνικής λαϊκής μουσικής, Βασίλη Τσιτσάνη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την γέννησή του.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, το όνομα του Τσιτσάνη, είναι στενά συνδεδεμένο με την περιοχή του Θερμαϊκού, που την επισκέπτονταν συχνά την περίοδο 1938-1944. Εδώ, στους σημερινούς Νέους Επιβάτες, εμπνεύστηκε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως το «Χατζή Μπαξέ», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Μπαξέ Τσιφλίκι» και θεωρείται ως το καλύτερο από τα τραγούδια του αξέχαστου τροβαδούρου της λαϊκής μας μουσικής. Ενώ στην Επανομή συνέθεσε τον ύμνο που είχε γράψει για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την Εθνική Αντίσταση.
Παρεμβαίνοντας η δημοτική σύμβουλος κ. Ευτυχία  Ζαριφέ-Παλιουρα, επανέφερε παλαιότερη πρότασή της να μετονομαστεί η κεντρική πλατεία των Νέων Επιβατών σε «πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη».
Αναλυτικά η επιστολή που απηύθυνε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» προς το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη και αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα. Το όνομα του Τσιτσάνη, είναι στενά συνδεδεμένο με την περιοχή μας, που την επισκέπτονταν συχνά την περίοδο 1938-1944, κι εδώ εμπνεύστηκε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως το «Χατζή Μπαξέ», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Μπαξέ Τσιφλίκι» και θεωρείται ως το καλύτερο από τα τραγούδια του διάσημου τροβαδούρου της λαϊκής μας μουσικής.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες αλλά και τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Τσιτσάνης, ήταν τακτικός επισκέπτης στους Νέους Επιβάτες για να τραγουδήσει σε πανηγύρια και γάμους, ενώ διέμενε για αρκετό διάστημα και στην Επανομή, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπου μάλιστα εμπνεύσθηκε και τα δύο τραγούδια που συνέθεσε για την Εθνική Αντίσταση.
Θεωρώ ότι ο δήμος Θερμαϊκού θα πρέπει να τιμήσει το χρυσό Ιωβηλαίο από τη γέννηση του μεγάλου μας συνθέτη με σειρά μουσικών και άλλων εκδηλώσεων και στις τρεις δημοτικές ενότητες, γεγονός που θα συμβάλει εκτός των άλλων και στην προβολή της περιοχής μας.
Μεταξύ αυτών που μπορεί να προσκληθούν για να μιλήσουν σχετικά με το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, είναι ο σπουδαίος μας ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο ζωγράφος Γιώργος Φαρσακίδης που τον γνώρισαν από κοντά, όπως επίσης οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Σώτος Αλεξίου κ.α.
Πιστεύω ότι για την καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων προς τιμή του ξακουστού βάρδου της λαϊκής μας μουσικής, θα πρέπει να σχηματιστεί ειδική «Επιτροπή Εορτασμού» η οποία με τη βοήθεια του Δήμου Θερμαϊκού, του ΔΗΠΠΑΚΥΘ και της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού θα ετοιμάσουν το πρόγραμμα.
                                                                        Με Τιμή
                                                                  Σπύρος Κουζινόπουλος

                        Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.