Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο δήμος Θερμαϊκού ανακαλεί απόφαση του έτους 2000 με την οποία είχε ανακηρυχθεί «επίτιμος δημότης» ο Άκης Τσοχατζόπουλος


Την ανάκληση μιας απόφασης που ομόφωνα είχε λάβει πριν 15 χρόνια το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, επί δημαρχίας Αντ. Ματζάρη, με την οποία είχε ανακηρυχθεί «επίτιμος δημότης Θερμαϊκού» ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καλείται να αποφασίσει στη συνεδρίασή του, την Τετάρτη το Δ.Σ. Θερμαϊκού. Πρόταση της «Συμπολιτείας», με αφορμή την ενέργεια αυτή, να ξεκινήσουν προσπάθειες για το γκρέμισμα του φράχτη των ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας και την πλήρη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου.

Την περίοδο που ήταν υπουργός Εθν. Άμυνας
και όλοι στέκονταν σούζα μπροστά του
Με την απόφασή του με αριθμό 96 του έτους 2000, το τότε δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού είχε αποφασίσει την ανακήρυξη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου σε επίτιμο δημότη Θερμαϊκού και τη βράβευσή του σε ειδική τελετή, με το αιτιολογικό ότι «ύστερα από προσωπική του παρέμβαση, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδίδει στο Δήμο μας το τμήμα της παραλιακής οδού μπροστά στα ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας για τη διαμόρφωσή του σε πεζόδρομο, γεγονός που επί σειρά ετών επεδίωκε η πρώην κοινότητα Αγίας Τριάδας».
Επρόκειτο στην ουσία για ένα κολοβό μέτρο καθώς ελάχιστα ικανοποιούσε το αίτημα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών για την πλήρη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, ώστε να μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν όχι μόνο οι πεζοί και οι ποδηλάτες αλλά και οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, Πολιτικής Προστασίας κλπ)

Γιατί το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, που υπάγεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, δεν απελευθερώνει τον αιγιαλό που καταλαμβάνει και την παραλιακή οδό, ώστε να μπορούν ελεύθερα οι πολίτες να κολυμπήσουν εκεί μπροστά; "Είναι θέμα εθνικής άμυνας και ασφάλειας", υποστηρίζουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του στρατεύματος. Είναι όμως έτσι;
Τα «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών Υπαξιωματικών» όπως αρχικά ονομάζονταν, μετονομάστηκαν σε «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας», για την αποθεραπεία υποτίθεται αξιωματικών και υπαξιωματικών σε περίοδο πολέμου. Ενώ δεκαετίες τώρα λειτουργούν ως τόπος παραθερισμού εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, των οικογενειών τους και του… υπηρετικού τους προσωπικού.
Το συγκεκριμένο ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας διαθέτει 90 οικήµατα. Στο καθένα από αυτά υπάρχει τηλεόραση, ψυγείο, φουρνάκι, έπιπλα κουζίνας, υδραυλικές εγκαταστάσεις και κεντρική θέρµανση. Για την εξυπηρέτηση όσων απολαμβάνουν τα προνόμια του παραθερισμού, λειτουργεί λέσχη, ΚΨΜ, στρατιωτικό σούπερ-μάρκετ και γυµναστήριο πλήρως εξοπλισµένο. Η παραλία μπροστά στο χώρο του ΚΑΑΥ, είναι περιφραγμένη μόνο για τους στρατιωτικούς, τους απόστρατους και τους φίλους τους, οργανωμένη να παρέχει όλες τις ανέσεις. Το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, όπως ορίζεται στη διαταγή ΠΔ 9-24/2005/ΓEΣ/7ο EΓ,  λειτουργεί σε πέντεπαραθεριστικές σειρές και συγκεκριμένα: Η 1η από 1/7-15/7, η 2η 17/7-31/7, η 3η 2/8-16/8, η 4η 18/8-1/9 και η 5η από 3/9-17/9.


Ερωτήσεις στη Βουλή
Κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, το θέμα του ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας είχε έρθει στη Βουλή, με ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές. Η τελευταία ερώτηση, το 2011, ήταν από τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, που σημείωνε ότι η περίφραξη του αιγιαλού, όχι μόνο αποκόπτει  την παραλιακή σύνδεση των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας και εμποδίζει τη χρησιμοποίηση της παραλίας από τους… κοινούς θνητούς, πλην των στρατιωτικών και των αποστράτων, που κάνουν εκεί τις διακοπές τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μύριους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς, εμποδίζεται η διέλευση από το σημείο εκείνο των πυροσβεστικών οχημάτων.
Ενάμιση χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου του 2009, όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, ο βουλευτής της στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, είχε καταθέσει ανάλογη ερώτηση, καταγγέλοντας  ότι η περίφραξη των ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας φθάνει μέχρι τη θάλασσα , περιλαμβάνοντας την αμμουδιά και δημιουργώντας μια ιδιωτική παραλία.
«Συνεπώς, σημείωνε ο κ. Καράογλου, η υπάρχουσα περίφραξη κόβει την παραλία στα δύο, καθώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να περάσει ή να απολαύσει το μπάνιο του σε εκείνο το σημείο της παραλίας που έχει περιφραχθεί για ιδιωτική χρήση από τους δικαιούχους του ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας. Ακόμη, εξαιτίας της περίφραξης αυτής, διακόπτεται η οδική σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού, δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται για να πάνε από την Αγία Τριάδα στους Νέους Επιβάτες να πηγαίνουν μόνο από την κεντρική επαρχιακή οδό, η οποία όμως είναι ήδη αρκετά φορτωμένη κυκλοφοριακά και ιδιαίτερα προβληματική».

«Χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος»
Στην ερώτηση εκείνη, απάντησε δύο βδομάδες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2009 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι τα ΚΑΑΥ « είναι χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τον αμυντικό σχεδιασμό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, ευκολιών διοικητικής μέριμνας και έργων οχύρωσης, κατά την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων».
Ακόμη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δικαιολογούσε την κατάληψη της παραλίας από το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, αλλά και τις πολεοδομικές παρανομίες που διαπράχθηκαν εκεί, επικαλούμενο το νόμο 2971/2001 (ΦΕΚ Α΄ 285/19 Δεκ 2001), που καθορίζει ότι, «σε παραλιακές περιοχές στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αναστέλλεται για όσο διαρκεί η εξυπηρέτηση αυτή ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας».
Ιδιωτική παραλία και κτίσματα πάνω στην άμμο μόνο για λίγους...
"Αμυντικός σχεδιασμός" τα μαγιό των αξιωματικών;
Εάν όντως λειτουργούσε το συγκεκριμένο ΚΑΑΥ ως «χώρος στρατιωτικού ενδιαφέροντος», καλύπτοντας «ανάγκες αμυντικού σχεδιασμού», δεν θα βγάζαμε τσιμουδιά, πολύ περισσότερο εάν οι εγκαταστάσεις του εξυπηρετούσαν «σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας». Έλα όμως που κάθε άλλο παρά τέτοια ζητήματα εξυπηρετεί με τη λειτουργία του. Καθώς, όπως διαβάζουμε, «δικαίωμα παραθερισμού στα ΚΑΑΥ έχουν όλοι οι εν ενεργεία και όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, τα μέλη των οικογενειών τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς επίσης…. «η οικιακή βοηθός της οικογενείας του αποστράτου Aξιωματικού, πιστοποιουμένης της ιδιότητας της με απλή Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου»!

Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που ζούμε, είναι νομίζουμε περιττή πολυτέλεια όχι απλώς να λειτουργούν τα ΚΑΑΥ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά προκλητικά να καταλαμβάνουν και τις παραλίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους υπόλοιπους πολίτες.
Το τονίσαμε και άλλες φορές στο παρελθόν και δεν διστάζουμε να το επαναλάβουμε:  Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του ΚΑΑΥ. Ασχέτως εάν αυτά από «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας», σε καιρό πολέμου, όπως ξεκίνησαν, λειτουργούν σήμερα αποκλειστικά ως «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών». Μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα στο χώρο που βρίσκονται. Αρκεί στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας να απελευθερώσουν την παραλία. Θα μπορούν και τότε οι αξιωματικοί, οι απόστρατοι, οι οικογένειες και οι … οικιακοί βοηθοί, να κάνουν τα μπάνια τους στην παραλία, μαζί με τους άλλους πολίτες. Εκτός πια και αν το μαγιό της υπηρέτριας του απόστρατου στρατιωτικού, εμπίπτει στα θέματα «εθνικής άμυνας και ασφάλειας» που επικαλείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.