Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Στην τελική ευθεία πριν το εκλογικό αποτέλεσμα


Στην τελική ευθεία πριν από το κλείσιμο της κάλπης (στις 19:00) βρισκόμαστε και η αγωνία για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης κορυφώνεται -και μάλιστα, μέσα σε κλίμα πόλωσης, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες.

Εν αναμονή των τεσσάρων exit polls που θα δώσουν, κατά προσέγγιση, το εκλογικό αποτέλεσμα, ακριβώς στις 7 το απόγευμα, η φημολογία ότι η ετυμηγορία της κάλπης θα προκαλέσει αίσθηση, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, δεν θεωρείται ασφαλής.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ υπενθυμίζει την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls, σημειώνοντας πως θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης και πως η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι».
Παράλληλα, τονίζει ότι τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί» και προσθέτει ότι
είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα και κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας.
Ωστόσο, ο ΣΕΔΕΑ υπογραμμίζει πως επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%, σημειώνοντας ότι συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%.
Όπως αναφέρει, σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής.
Παράλληλα, την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, σχετικά με την ανάρτηση δήθεν στοιχείων exit polls σε διάφορα μπλογκ, ζήτησε η ΝΔ.
«Τις τελευταίες ώρες, σε ιστολόγια αναρτώνται δήθεν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τα exit polls, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα, που στόχο έχει να ποδηγετήσει τη βούληση του εκλογικού σώματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Καλούμε τους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα» καταλήγει η ανακοίνωση.




Τα exit polls
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το εκλογικό σώμα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μια ιστορική Κυριακή, τα αποτελέσματα των exit polls. Αυτά θα είναι τέσσερα και θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.
Το βασικό θα είναι αυτό των πέντε τηλεοπτικών σταθμών Alpha (Marc), ANT1 (Metron Analysis), Mega (GPO), ΝΕΡΙΤ (AlCO) και Star (MRB), ενώ ξεχωριστά exit polls θα έχουν ο Σκάι με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24 με την εταιρεία Pulse και τo in.gr με την Κάπα Research.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.