Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλη ήττα Σαμαρά δείχνει δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήττα του Αντώνη Σαμαρά δείχνει η πτώση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιχειρεί να αποτρέψει το επιτελείο της Συγγρού καθώς δεν ξεχνά τι έγινε στις εκλογές του 2012. Το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας θυμάται πως τη νίκη με μόλις τρεις μονάδες στις εκλογές του Ιουνίου έδωσε η συσπείρωση των δυνάμεων της στην Α' Θεσσαλονίκης, στην Α' Αθήνας και στην Α' Πειραιά, τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχασε την πρωτιά μεταξύ των δυο εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τις εκτιμήσεις, για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της εταιρείας tothepoint που δημοσιεύει το voria.gr και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 5,6% έναντι της ΝΔ στη Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 28,1% έναντι 22,5% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 5,6% και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ (5,3%), το Ποτάμι (4,9%), το ΠΑΣΟΚ (4,7%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,2%). «Άλλο κόμμα» δηλώνει πως θα ψηφίσει το 2,9%, το «Άκυρο/Λευκό» ανέρχεται στο 2%, ενώ στο 21,8% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Την ίδια ώρα στο 80,5% ανέρχεται η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 69,6% στη ΝΔ. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά της πρόθεσης για αποχή (4,3%), καθώς το 89,1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψηφίσει στις 25 Ιανουαρίου, ενώ το 6,6% δεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του. Στην παράσταση νίκης, σχεδόν έξι στους δέκα (57,5%) βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 15,8% που πιστεύει πως η ΝΔ θα είναι η νικήτρια. Η έρευνα της εταιρείας πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου, σε δείγμα 971 ψηφοφόρων στην Α' Θεσσαλονίκης (δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Καλαμαριάς).
Αντίστοιχα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 στην Α' Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει πρωτιά με ποσοστό της τάξης του 27,75% ενώ ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,95%. Τρίτο κόμμα είχε έρθει το ΠΑΣΟΚ με 10.23% ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι ΑΝΕΛ 8,92%, η ΔΗΜΑΡ 7,45%, η Χ.Α 6,78% και το ΚΚΕ 4,5%. Ενώ στις πρώτες εκλογές δηλαδή εκείνες του Μαΐου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν με 17,46% και η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει μόλις το ποσοστό του 14,81%.
Το ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -το επιτελείο της ΝΔ γνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη πτώση των δυνάμεων του κόμματος- φάνηκε και από την επιλογή του να είναι υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης. Άλλωστε η Συγγρού γνωρίζει πως με τη καταβαράθρωση των δυνάμεων της ΝΔ στην ίδια περιφέρεια στις Ευρωεκλογές του 2014 και τo ΣΥΡΙΖΑ να “παίρνει” κεφάλι έστω και με μικρή διαφορά το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 η Νέα Δημοκρατία προηγούνταν με 8 μονάδες (ΝΔ 31,91%, ΣΥΡΙΖΑ 23,40%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.