Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας όλων των κομμάτων

Τα κόμματα παρουσίασαν τα πλήρη ψηφοδέλτια Επικρατείας, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούν στις θέσεις των επικεφαλής, αλλά και στις εκλόγιμες θέσεις, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους προκειμένου να δώσουν έναν συμβολισμό των συμμαχιών τους προς την κοινωνία. Συνήθως στη θέση του επικεφαλής μπαίνουν πρόσωπα που, αν και πολιτικά είναι κοντά στον σχηματισμό που τα επιλέγει, δεν ανήκουν σε αυτόν.

Φυσικά, σε εκλόγιμες θέσεις τοποθετούνται συνήθως και στενοί συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θεωρούνται και οι ευνοούμενοι, καθώς δεν χρειάζεται να δώσουν τη μάχη του σταυρού.
Έτσι και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων φιλοξενούνται πρόσωπα από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τον χώρο της πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και δημοσιογράφοι.
Εκτός Επικρατείας οι συνεργάτες του Σαμαρά
Δεν τοποθετήθηκαν τελικά οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που βρίσκεται στη 2η θέση. Επικεφαλής είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, στην τρίτη θέση βρίσκεται η 34χρονη δικηγόρος Νίκη Κεραμέως. Εχει σπουδάσει Νομικά στη Σορβόννη κι έχει εργαστεί σε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη. Στην 4η θέση είναι Βασίλης Οικονόμου, η μετακίνηση του οποίου στη ΝΔ προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Εκτός έμειναν οι κ. Λαζαρίδης, Παπασταύρου και Παπαμιμίκος.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ
ΣΥΡΙΖΑ: Επικεφαλής ο καθηγητής Τσουκαλάς, τιμητικά θέση στον Πελεγρίνη
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τιμητικά στην τελευταία θέση είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
Με πολιτικό πρόσωπο το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του, επικεφαλής του οποίου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φλωρίδης. Δεύτερος ορίστηκε ο Παναγιώτης Ρήγας και τρίτος ο Νίκος Μπίστης.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
Με επικεφαλής τον καλύτερο δημόσιο υπάλληλο κατεβαίνει το Ποτάμι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να δώσει έναν ξεχωριστό συμβολισμό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού και στη θέση του επικεφαλής τοποθέτησε τον βραβευμένο ως καλύτερο δημόσιο υπάλληλο του κόσμου Παναγιώτη Καρκατσούλη.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού
Με Παπαρήγα το ΚΚΕ
Στον Περισσό υπενθυμίζεται πως η Αλέκα Παπαρήγα θα βρίσκεται στην πρώτη θέση του Επικρατείας του ΚΚΕ.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ
Ο Κουίκ στο ψηφοδέλτιο των  ΑΝΕΛ
Ο Τέρενς Κουίκ θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΑΝΕΛ.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των ΑΝΕΛ
Ο Βασιλικός στη ΔΗΜΑΡ
Οι Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ θα πορευθούν με επικεφαλής τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Πρασίνων-ΔΗΜΑΡ
Με τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Επικεφαλής τίθεται ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.
Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΚΙΔΗΣΟ
Η αναλογία ανδρών - γυναικών
Στα ονόματα των ψηφοδελτίων Επικρατείας των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ-Πρασίνων και ΚΙΔΗΣΟ βρίσκονται 50 άνδρες και 34 γυναίκες. ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ έχουν 7 γυναίκες στα ψηφοδέλτιά τους και 5 άνδρες, ενώ η ΝΔ έχει μόλις 2 γυναίκες και 10 άνδρες. Σε θέση επικεφαλής βρίσκεται μόνο η Αλέκα Παπαρήγα στο ΚΚΕ.
Πώς κατανέμονται οι έδρες των Επικρατείας
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του εκλογικού νόμου 3231/2004 που προβλέπει την κατανομή των εδρών Επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο του πηλίκου που βγαίνει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια χωρίς να εξαιρούνται οι σχηματισμοί που συγκέντρωσαν κάτω από 3% στην κατανομή των 238 εδρών (12 Επικρατείας και 50 μπόνους στο πρώτο κόμμα είναι οι υπόλοιπες). Διαιρώντας λοιπόν το 100% των εγκύρων με τις  12 έδρες του Επικρατείας προκύπτει το ποσοστό 8,3%. Οπως γράφουν και τα ΝΕΑ βάσει των δημοκοπικών αποτελεσμάτων στη Βουλή θα μπουν έξι κόμματα. Τα δύο πρώτα που συγκεντρώνουν ποσοστά 27%-30% θα πάρουν από τρεις έδρες στο Επικρατείας. Τα υπόλοιπα όμως δεν συγκεντρώνουν το 8,3% οπότε η κατανομή θα γίνει αναλογικά. Επομένως τις 6 θέσεις που απομένουν θα τις μοιραστούν εξίσου τα έξι κόμματα. Κερδισμένοι φυσικά είναι οι δύο πρώτοι σχηματισμοί που κερδίζουν από μία έδρα.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.