Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πικραμένη έφυγε απο τη ζωή η Θεοδώρα Στακτοπούλου

Ο σύζυγός της υπήρξε σύγχρονος Ντρέϊφους, με την υπόθεση Πολκ
Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος απολογούμενος για την υπόθεση Πολκ
Κηδεύτηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο νεκροταφείο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου του Αγρινίου, η Θεοδώρα Ζησιμοπούλου - Στακτοπούλου, η οποία πέθανε από ανακοπής καρδιάς σε ηλικία ενενήντα ετών. Έφυγε πικραμένη, με το παράπονο ότι δεν είδε να δικαιώνεται ο αγώνας του συζύγου της, δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, που υπήρξε το μεγάλο θύμα στην υπόθεση Πολκ.

Σε μία τηλεφωνική συνομιλία μας, πριν ένα χρόνο, λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου μου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα», που αναφέρεται και στην υπόθεση Πολκ, η Θεοδώρα Στακτοπούλου δήλωνε με όλη τη δύναμη της καρδιάς της: «Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο άνδρας μου ήταν ένοχος. Πριν ακόμη παντρευτούμε, και σαν κοπέλα και μετά, ήξερα ότι είναι αθώος. Ότι ποτέ ένας άνθρωπος με τέτοιες καλοσύνες δε θα μπορούσε να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα, όπως τον κατηγόρησαν άδικα. Η πολιτεία θα πρέπει και τώρα που είναι πεθαμένος να τον δικαιώσει. Και κάθε μέρα που πάω στο νεκροταφείο, αυτό λέω. Βλέπω τη φωτογραφία του και λέω: “Γρηγόρη, ακόμη δεν έγινε τίποτα”».

Ένας αθώος 12 χρόνια στη φυλακή
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Μακεδονία, Γρηγόρης Στακτόπουλος, είχε καταδικαστεί το 1949 σε ισόβια για συνέργια στην υπόθεση δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, τον Μάιο του 1948, στη Θεσσαλονίκη. Για την κατηγορία εκείνη, δεν υπήρξε το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνο τα χαλκεία που είχε κατασκευάσει ο τότε διοικητής της Ασφάλειας, Νικόλαος Μουσχουντής.
Για τη δολοφονία, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, είχαν καταδικαστεί επίσης ερήμην εις θάνατον οι Αδάμ Μουζενίδης και Ευάγγελος Βασβανάς, γνωστά στελέχη του ΚΚΕ, και σε ισόβια κάθειρξη ο Στακτόπουλος, ο οποίος τελικά παρέμεινε στη φυλακή δώδεκα χρόνια ως νέος «Ντρέϊφους». Το συγκλονιστικό είναι ότι οι δικαστές επέβαλαν εκείνες τις ποινές, γνωρίζοντας ότι ο μεν Μουζενίδης είχε σκοτωθεί δύο μήνες πριν τη δολοφονία Πολκ, ο δε Βασβανάς βρισκόταν αποδεδειγμένα στο εξωτερικό, Ενώ για τον Στακτόπουλο, το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ήταν ότι.... γνώριζε καλά αγγλικά! 
Από την αποφυλάκισή του -και κυρίως μετά τη δικτατορία- ο Στακτόπουλος επιδόθηκε σε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα για να αποδείξει η αθωότητά του, πλην όμως η σχετική αίτησή του στον Άρειο Πάγο για αναψηλάφηση της δίκης δεν έγινε δεκτή.
Μετά τον θάνατό του, τη «σκυτάλη» πήρε η σύζυγός του, η οποία κατέθεσε τρεις αιτήσεις για επανεξέταση της υπόθεσης, που όμως απορρίφθηκαν.

H δολοφονία Πολκ είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση
«Υπερήμερη η δικαιοσύνη έναντι του Στακτόπουλου»
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην υπόθεση Πολκ; Η εκ νέου δικαστική διερεύνηση της δολοφονίας, ίσως θα μπορούσε να μας φωτίσει επ’ αυτού. Δυστυχώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε τέσσερις φορές τις αιτήσεις αναψηλάφησης της πολύκροτης αυτής υπόθεσης. Ο Στακτόπουλος έφυγε από τη ζωή στα 1998 χωρίς να δικαιωθεί.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Παπαθεμελής, που υπερασπίστηκε τις πρώτες αιτήσεις αναψηλάφησης του Γρηγόρη Στακτόπουλου στον Άρειο Πάγο:
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι υπερήμερη απέναντι σε αυτή την περίπτωση. Αντίθετα, ο Στακτόπουλος έχει δικαιωθεί. Και στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας δεν υπήρξε ουδέποτε ένοχος από την πρώτη στιγμή. Αλλά επίσης έχουν όλα αυτά τα χρόνια δημοσιευθεί έρευνες και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και από κορυφαίους αναλυτές και ιστορικούς και έχει πανηγυρικά κριθεί ότι ο Στακτόπουλος είναι παντελώς ξένος με την αποδοθείσα σε αυτόν κατηγορία. Μιλάμε σήμερα για μία ιστορία η οποία βαραίνει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τη συνείδηση της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που στη μακρά διάρκεια της δικηγορικής και νομικής μου καριέρας, μπορώ να χαρακτηρίσω ως κορυφαία περίπτωση δικαστικής και νομικής πλάνης. Και αν χρησιμοποιήσω πιο προχωρημένα αυτό που ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος χαρακτήρισε σκηνοθεσία, είναι και δικαστικό έγκλημα. Δεν είναι απλώς μία πλάνη. Τουλάχιστον, οι αρχικώς δικάσαντες και καταδικάσαντες δεν ήταν παραπλανηθέντες. Υπήκουσαν σε ορισμένες εντολές».
Ο ίδιος ο Γρηγόρης Στακτόπουλος, μιλώντας λίγο πριν το θάνατό του, αποκαλούσε την περίπτωσή του ως μία σύγχρονη ελληνική υπόθεση Ντρέιφους. Και όπως έλεγε:
«Δεν έχω δικαιωθεί ακόμη και αυτό είναι λυπηρό. Αποτελεί απόδειξη της καταπτώσεως της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι Γάλλοι τον Ντρέιφους, κατόπιν προσπαθειών του Ζολά, τον αθώωσαν και τον αποκατέστησαν.
Δυστυχώς οι δικές μου αιτήσεις για την αναθεώρηση της δίκης απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Ενώ έχει αποδειχθεί πλέον ότι έχω τόση ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση, όση έχει και ο Πατριάρχης Αντιοχείας».
Μέχρι και χτες, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, εξακολουθούσε να πλανιέται πάνω από την Ελλάδα το πικρό παράπονο της συζύγου του ότι έξι και πλέον δεκαετίες από το έγκλημα στο Θερμαϊκό, η δικαιοσύνη γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση, εξακολουθεί να παραμένει όχι μόνο τυφλή αλλά και κουφή, αφήνοντας αδικαίωτο τον Γρηγόρη Στακτόπουλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.