Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Με αιχμές η παραλαβή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

Με εκατέρωθεν αιχμές, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο εντάσσεται πλέον στο κυβερνητικό οργανόγραμμα ως υφυπουργείο.

Η νέα υφυπουργός Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά άρχισε την ομιλία της με αιχμές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για το γεγονός ότι δεν παρέδωσε στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε: «Όλοι εμείς που θητεύσαμε κάποια στιγμή με τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζουμε ότι τον πολιτικό πολιτισμό δεν τον επιβάλεις, αλλά αποτελεί στάση ζωής. Αυτό ξεκινά από τον σεβασμό σε όλους και σου υπενθυμίζει διαρκώς ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, ότι όλοι εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά ένα σκαλοπάτι που θα πατήσουν οι επόμενοι και πιστεύω και εύχομαι να είναι και καλύτεροι από εμάς».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Γιώργος Ορφανός, ανέφερε ότι «για λόγους ιστορικούς, εθνικούς και αναπτυξιακούς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει τον δικό του ρόλο και όσοι έχουν στο μυαλό τους ένα υπουργείο χωρίς υπουργείο κάνουν λάθος».
Ο κ. Ορφανός ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στη νέα υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και στην κυβέρνηση, αν και -όπως σημείωσε- δεν τον ικανοποιούν οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Κάλεσε επίσης την υφυπουργό να εργαστεί για την επανασύσταση του ΥΜΑΘ, κόντρα σε αυτούς που δεν θέλουν ούτε να ακούγονται τα ονόματα Μακεδονία και Θράκη.
Η υφυπουργός απάντησε στα περί «υποβάθμισης» του ΥΜΑΘ και παράλληλα έστειλε μήνυμα στη γειτονική ΠΓΔΜ λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι καθώς ορίστηκε υφυπουργός στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κάποιοι θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η Μακεδονία και η Θράκη μας, η Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Θα φανεί στη διαδρομή του χρόνου ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις της Μακεδονίας και της Θράκης και τον ιστορικό και όχι μόνο ρόλο που έχει να διαδραματίσει. Είναι προτεραιότητα μας αυτό το υπουργείο να παραμείνει ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης. Την πολιτική της νέας κυβέρνησης καθορίζει ο νέος πρωθυπουργός και όχι οι διάφορες προσωπικές στρατηγικές. Καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας δεν πρόκειται να υπάρξει. Όσοι θέλουν να είναι πραγματικά φίλοι μας θα τιμήσουμε αυτή τη φιλία».
Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Καράογλου (Ν.Δ.), Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ), η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου κι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.