Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων Θέρμης για εργοστάσια βιομάζας

Ένταση επικράτησε στη διαμαρτυρία την οποία πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Βασιλικών και της Λακκιάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στην εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεροποίηση βιομάζας.

Το θέμα, με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, αναβλήθηκε επειδή, όπως είπε «θα πρέπει να συζητηθεί εφ’ όλης της ύλης, με βάση τα νέα δεδομένα και μετά να επανέλθει στη Μητροπολιτική Επιτροπή, μετά τις εκλογές, για να μην υπάρχει και το… πάτημα των εκλογών».

Οι κάτοικοι που εναντιώνονται στις μονάδες επικαλούνται επιστημονική εισήγηση του καθηγητή της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, Νίκου Μουσιόπουλου (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής), που είναι αρνητική στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Ο κ. Μουσιόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα «όχι απολύτως επαρκή» τα συμπληρωματικά στοιχεία των βελτιωμένων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε ο επενδυτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι ο δήμος είναι αρνητικός με τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς τα επιπρόσθετα στοιχεία δεν είναι απολύτως επαρκή για να αρθούν οι αρχικές επιφυλάξεις του. Μετά την απόφαση αναβολής του θέματος, την οποία χειροκρότησε ο δήμαρχος, επισήμανε ότι «θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές» και ζήτησε από τους συγκεντρωθέντες να αποχωρήσουν, όπερ και εγένετο.

Οι κάτοικοι ικανοποιήθηκαν από την αναβολή του θέματος, πλην όμως επέμειναν να εκφράσουν στη Μητροπολιτική Επιτροπή την αντίθεσή τους στις μονάδες, κάτι που έγινε, καθώς μίλησαν πολλά μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση κάποια στιγμή, χωρίς όμως να εκτραπεί η κατάσταση.

Από χτες υπήρξε κινητοποίηση των κατοίκων, ώστε να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής και μάλιστα έβαλαν και λεωφορεία για τη μεταφορά. Χτες επίσης με ντουντούκες οι αρμόδιοι της Επιτροπής Αγώνα γυρνούσαν στα Βασιλικά και καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Δεν κρύβουμε την αγανάκτηση μας ως Επιτροπή Αγώνα για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε και πραγματοποιείται σήμερα αυτή η συζήτηση από την μητροπολιτική επιτροπή, τόσο εσπευσμένα, χωρίς να ενημερωθούμε ούτε εμείς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι ούτε καν η δημοτική αρχή», υποστήριξαν τα μέλη της Επιτροπής.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την εγκατάσταση των μονάδων αεριοποίησης της βιομάζας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.