Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μονάδα βιοαέριου από κοπριά θα καλύπτει τις ανάγκες 4.000 νοικοκυριών στο Λαγκαδά

Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα βρίσκεται σε πλήρη απόδοση η μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 1 MW και συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ, που στήνουν στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης αγελαδοτρόφοι της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργου Κεφαλά, η μονάδα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 4.000 νοικοκυριών.
«Η μονάδα έχει κατασκευαστεί ήδη στο 50% και τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία των εταιρειών, αυστριακής «Wolf” και ιταλικής «Rota Guido”, προκειμένου να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 mw, απαιτούνται λύματα κοπριάς 2.500 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, «ποσότητα που σε ποσοστό 70% καλύπτεται από εμάς που κινήσαμε τη διαδικασία κατασκευής και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από τις μονάδες πέριξ της περιοχής» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Παράλληλα, υπογραμμίζει τον έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πρώτον επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του υποπροϊόντος -κοπριάς- που είναι απόβλητο για να παραχθεί ενέργεια και δεύτερον το υπόλειμμα της αναερόβιας χώνεψης είναι υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό οργανικό, πολύ ωφέλιμο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Το ιστορικό του Project
Υπογραμμίζεται ότι το έργο γίνεται μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κοινοτικού προγράμματος «Jessica» και φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ. Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ.

 Πηγή: karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.