Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Eκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θερμαϊκού την Κυριακή 22 Μαϊου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.  Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είναι γνωστό, έχει αναγνωρίσει την 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην Περαία την έδρα του Δήμου Θερμαϊκού, στο πλαίσιο σεμνών και λιτών τελετών, την ερχόμενη Κυριακή, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τον Τουρκικό παράγοντα που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 , ενώ ομιλίες και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, την Παρασκευή 19 Μαϊου στις σχολικές μονάδες Δήμου.
Το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:

Κυριακή 22 Μαϊου 2016
-Ώρα 09:45 – Eπιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Πέτρου και Παύλου.
– Ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη
Ώρα 10:30 – Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιστορικής μνήμης του Δήμου Θερμαϊκού από τον Δήμαρχο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
-Ομιλία της καθηγήτριας Φιλολογίας Παναγιώτας Ιωακειμίδου, ερευνήτριας της ποντιακής διαλέκτου
-Εθνικός Ύμνος

Την ίδια μέρα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 08:00 π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου, φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου ,των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.