Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αποχώρησε ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας" από συνεδρίαση του Δ.Σ.

Συνέχεια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις αποκλεισμού
Αποχώρησε το βράδυ της Τρίτης από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, της πλειοψηφίας του Δ.Σ. και του προέδρου του σώματος.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η διοίκηση του Δήμου και ο πρόεδρος, αλλάζοντας εντελώς την πρόταση, που είχαν υποβάλλει εγγράφως πριν ένα μήνα οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» Κουζινόπουλος, Ζδούκος και Τσακμάκας, για κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά, προτείνοντας τη δημιουργία μιας απονευρωμένης «Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης» η οποία παρεμπιπτόντως θα έχει και «ειδικά καθήκοντα ενασχόλησης με τα ζητήματα των ακτών».
Και όμως, η «Συμπολιτεία» αυτό που ζήτησε με έγγραφό της στις 19 Νοεμβρίου 2014, από τη δημοτική αρχή του κ.Μαυρομάτη, ήταν αφού πραγματοποιηθεί πρώτα η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να ανατεθεί  στη συνέχεια σε αρμόδιο επιστημονικό φορέα, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο κλπ, η εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την πρόβλεψη εξελίξεων και τη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των διαβρωμένων ακτών. Προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, που θα συνδράμει το έργο των επιστημονικών φορέων.
Αντί γιαυτό, η διοίκηση του δήμου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προσπάθησαν ακόμη και σ΄αυτή την απονευρωμένη και εξασθενημένη επιτροπή που συνέστησαν,  να αποκλείσουν για μία ακόμη φορά από όργανο του δήμου τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ορίζοντας ότι από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους που θα συμμετέχουν σ΄αυτή, οι δύο θα ανήκουν στην πλειοψηφία  Μαυρομάτη, ενώ ως τρίτο μέλος ορίστηκε ο κ.Ι.Βογιατζής της παράταξης Τσαμασλή. Ενώ εκτός αυτών των τριών, θα μετέχουν ένας  υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας και «τρεις δημότες-ιδιώτες ειδικούς και με επιστημονική κατάρτιση σχετική».
«Συμβαίνει κάτι εξωφρενικό: Αποκλείετε από την επιτροπή την παράταξη που έφερε στην επιφάνεια το θέμα της διάβρωσης και πασχίζει για την ανάδειξή του, οργανώνοντας μάλιστα και σχετικό επιστημονικό συμπόσιο», παρατήρησε ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Και πρόσθεσε: «Μας αποκλείσατε από όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, μας αποκλείετε τώρα και από τις δημοτικές επιτροπές γιατί φοβάστε τη «Συμπολιτεία» και την απήχησή της στους δημότες του Θερμαϊκού». Και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατική, εριστική και προσβλητική στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αδαμίδη, αποχώρησε από την αίθουσα.
Σημειώνεται ότι με τη μεθόδευση της πλειοψηφίας, του δημάρχου Ι.Μαυρομάτη  και του προέδρου του Δ.Σ. Αδαμίδη, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» που την τίμησε με την ψήφο του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το 19% των δημοτών του δήμου Θερμαϊκού, έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα από όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΘ, ΔΗΚΕΘ, ΔΗΠΠΑΚΥΘ).

Ποια ήταν η πρόταση της «Συμπολιτείας»
Η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η ακόλουθη:
«Π Ρ Ο Σ
Τη Διοίκηση και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών είναι έντονο, σε πολλά σημεία της ακτογραμμής του Δήμου Θερμαϊκού. Ενδεικτικά:
  • Στην Περαία (ΚΑΠΠΑ)
  • Στους Νέους Επιβάτες (σε μεγάλη έκταση)
  • Στην Αγία Τριάδα (ΠΙΚΠΑ)
  • Στην πλαζ Νέας Μηχανιώνας
  • Στην παραλία Επανομής
Η φροντίδα για αποτροπή περαιτέρω διάβρωσης της ακτογραμμής, αλλά και για την αποκατάσταση της κατά το δυνατόν, όπου έχουν ήδη συντελεστεί καταστροφές, είναι ένα από τα αυτονόητα καθήκοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεδομένου ότι η διαδικασία των διαβρώσεων βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, με κίνδυνο πρόκλησης μη ανατάξιμων βλαβών, η σοβαρή ενασχόληση με το θέμα από την πλευρά του δήμου δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει περισσότερο.
Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι βασική αιτία της διαβρωτικής εξέλιξης στην ακτή της Περαίας θεωρείται η επέκταση του διαδρόμου 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά 1100 μέτρα, με μπάζωμα και δημιουργία προβόλου μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου αυτού προέβλεπε «επιτροπή παρακολούθησης» των πιθανών επιπτώσεων του έργου στην ακτογραμμή, με συμμετοχή φορέων της περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ως τώρα, παρά το ότι υπήρξαν επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές ενημερώσεις δημοτών και κινήσεων πολιτών προς τις διοικήσεις και τα δημοτικά συμβούλια του δήμου Θερμαϊκού από το 2005 και μετά και παρά την ύπαρξη πολλών δημοσιεύσεων γύρω από το θέμα σε τοπικά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και ιστολόγια. Σημειωτέον ότι εκτός από την μελέτη των επιπτώσεων υπάρχει και η πρόβλεψη για αποκατάσταση τυχόν αλλοιώσεων και προστασία της ακεραιότητας της ακτογραμμής, ως συμβατική υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας της επέκτασης του διαδρόμου 10/28.
Το βασικό επιχείρημα από την πλευρά των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Θερμαϊκού για να αποφύγουν να ασχοληθούν με το θέμα ήταν στη πρώτη περίοδο οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δημοσίου (ΕΥΔΕΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος) ότι δήθεν «όλα βαίνουν καλώς». Στη συνέχεια, όταν και όλοι άρχισαν να βλέπουν την καταστροφική εξέλιξη της διάβρωσης, το επιχείρημα αυτό αντικαταστάθηκε με το ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» ούτε καν για να ανατεθεί η αξιολόγηση της κατάστασης σε αρμόδιο  εργαστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ή άλλου φορέα. Δεν έγινε κάποια διερεύνηση για το πιθανό κόστος, το οποίο είναι εντελώς ασήμαντο σε σχέση με τη σοβαρότητα του προβλήματος, περιβαλλοντική και οικονομική.
Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της κατασκευάστριας εταιρείας της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διάβρωσης στην Περαία, οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης από την πλευρά του δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος κατ΄ εξοχήν πλήττεται από αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει επεξεργασμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διάβρωσης, η οποία περιλαμβάνει και χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων. Ήδη εκτελούνται σε πολλά σημεία των Ευρωπαϊκών ακτών (πχ στη γειτονική Βουλγαρία) εκτεταμένες δράσεις αποκατάστασης. (Δες σχετικά:  EU Coastal and Marine Policy, στο http://ec.europa.eu/environment/iczm/coast.htm )
Το ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, σε μελέτη του για τη διάβρωση των ακτών, προτείνει:
Ανάδειξη παράκτιων περιοχών που χρήζουν προστασίας από την διάβρωση με την θέσπιση κατάλληλων κριτηρίων. Καθορισμός και διαβάθμιση των προτεραιοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητα ως προς την έκταση και τον ρυθμό του διαβρωτικού φαινομένου.
Προκήρυξη μελετών ήπιας προστασίας των ακτών από την διάβρωση. Εξάντληση της δυνατότητας χρήσης αποκλειστικά ήπιων έργων και τεχνικών για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση αντί των «σκληρών-βαρέων» που προκαλούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε τεχνικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, μικρού χρόνου υλοποίησης και χαμηλού κόστους έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η διάβρωση σε μεγαλύτερα τμήματα ακτών. Προτείνεται να εφαρμοστούν Ήπιες Μέθοδοι Προστασίας των Ακτών, αποφεύγοντας τα αρνητικά παραδείγματα άλλων περιοχών της Χώρας μας (πχ Νομός Κορινθίας).
Παρακολούθηση του φαινομένου της διάβρωσης και αξιολόγηση της απόδοσης και των επιπτώσεων στην παράκτια ζώνη όλων των έργων προστασίας των ακτών από ανεξάρτητο Φορέα σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.
Με δεδομένα ότι:
  • Η διάβρωση των ακτών σε όλη την έκταση του Δήμου Θερμαϊκού είναι σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα,
  • Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης  των δράσεων προστασίας από την ΕΕ, αλλά και ως συμβατική υποχρέωση (μελέτη – αποκατάσταση) της κατασκευάστριας εταιρείας του διαδρόμου 10/28,
  • Ο δήμος Θερμαϊκού έχει καθήκον, αλλά και άμεσο συμφέρον να φροντίσει για την προστασία και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ακτογραμμής του,
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προτείνει να συζητηθεί το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο να αποφασιστεί, ως πρώτο αναγκαίο και επείγον βήμα, η ανάθεση μελέτης σε αρμόδιο φορέα (ΑΠΘ, ΤΕΕ κλπ) για:
·         Καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης
·         Πρόβλεψη εξελίξεων
·         Προτάσεις αντιμετώπισης και αποκατάστασης.
Παράλληλα, ο δήμος Θερμαϊκού να ζητήσει άμεσα από την αρμόδια επιβλέπουσα αρχή (ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος) όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από την παρατήρηση των εξελίξεων στην ακτογραμμή της Περαίας, καθώς αρχικά τουλάχιστον είχε εγκατασταθεί σύστημα μετρήσεων με παράκτιους δείκτες (πασσάλους) μέχρι που τους εξαφάνισε η διάβρωση καθώς και τυχόν υπάρχουσα επεξεργασία – μελέτη – αξιολόγηση των στοιχείων αυτών.
Στη συνέχεια, έχοντας τα δεδομένα που αναφέρθηκαν, ο Δήμος Θερμαϊκού πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής διαχείρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για όλες τις ενέργειες του δήμου και για τις εξελίξεις στο θέμα πρέπει να ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια το δημοτικό συμβούλιο και οι δημότες.
Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο. Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καλεί τη διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο να ενεργήσουν άμεσα. Ταυτόχρονα καλεί τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, να ενημερωθούν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα.

                                                            Περαία 18 Νοεμβρίου 2014
                                                            Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
1.    Σπύρος Κουζινόπουλος
2.    Θοδωρής Ζδούκος
3.    Γιάννης Τσακμάκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.