Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Χρειάζονται βοήθεια οι πλημμυροπαθείς Ρομά της Περαίας

Παραμένουν στο κλειστό Γυμναστήριο Περαίας οι περισσότεροι από τους Ρομά του καταυλισμού «Τσαίρια», τα καταλύματα των οποίων εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα από τα νερά, λόγω των τελευταίων έντονων καιρικών φαινομένων, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των αρμοδίων, κυρίως της Περιφέρειας, βρίσκεται υπό το μηδέν"..

Το κλειστό Γυμναστήριο Περαίας μετατράπηκε σε  υπνωτήριο
Δύο από τα σκαπτικά μηχανήματα του δήμου Θερμαϊκού, που διατέθηκαν για την απομάκρυνση των υδάτων από την περιοχή, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους λόγω και των όγκων λάσπης και φερτών υλικών, που κατέβασε παρακείμενος στον καταυλισμό χείμαρρος, ο οποίος υπερχείλισε.
Το μεσημέρι, επρόκειτο να χορηγηθεί στους πλημμυροπαθείς Ρομά, που στεγάζονται προσωρινά στο Γυμναστήριο, εκ νέου συσσίτιο από την κοινωνική οργάνωση «Γέροντας Παίσιος» και την εθελοντική ομάδα «Από Καρδιάς». Οι 70 μερίδες φαγητού, που διατέθηκαν χτες, έγιναν ανάρπαστες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, το ίδιο τα γάλατα και τα σάντουϊτς από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Ενώ παραμένουν οι ανάγκες σε φάρμακα, που λείπουν από το Κοινωνικό Φαρμακείο.
Τους πληγέντες Ρομά, επισκέφθηκε το πρωί στο κλειστό Γυμναστήριο, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, άκουσε τις ανάγκες που έχουν κυρίως σε ιματισμό – ο οποίος καταστράφηκε από τα νερά- και σε φάρμακα. Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι Ρομά, με τους οποίους συνομίλησε, αυτό που ζητούν είναι να τελειώσει γρήγορα η απομάκρυνση των υδάτων για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα καταλύματά τους.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» με την ευκαιρία, έδωσε συγχαρητήρια στους δημοτικούς υπαλλήλους του Γυμναστηρίου και της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θερμαϊκού, οι οποίοι με αυταπάρνηση, εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, αγωνίζονται να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους πλημμυροπαθείς Ρομά.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουζινόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, από τον οποίο ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες απάντλησης των υδάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει για το σκοπό αυτό να ασκηθούν και έντονες πιέσεις τόσο προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να συνδράμουν το έργο του Δήμου.
Απαντώντας ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης,  ανέφερε ότι ήδη από το πρωί ζήτησε να σταλεί ειδικό αλυσιδοφόρο όχημα από την Περιφέρεια, που θα μπορεί να κινείται στη λάσπη, καθώς και επιπλέον συνεργείο της Πυροσβεστικής για να συντομευθεί ο χρόνος απομάκρυνσης των όγκων νερού από τον καταυλισμό των Ρομά.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, ο μηχανισμός του Δήμου (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) κινητοποιήθηκε άμεσα, για τον απεγκλωβισμό των πληγέντων και την παροχή βοήθειας, και σε αυτή τη φάση ανακούφισε το πρόβλημα. Πρόσθεσε δε ότι οι κοινωνικές δομές του δήμου λειτούργησαν αποτελεσματικά.

Σε δελτίο τύπου του δήμου Θερμαϊκού, καταχωρήθηκε δήλωση του δημάρχου κ. Μαυρομάτη, ο οποίος σημειώνει ότι: «Στόχος μας είναι να δρομολογήσουμε την οριστική του λύση, ώστε ούτε οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται, ούτε περιουσιακά στοιχεία να απαξιώνονται ή να καταστρέφονται».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.