Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Κραυγή αγωνίας από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου

Κραυγή αγωνίας από επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα, ανοιχτά της Κέρκυρας. Επιβάτες, τρομοκρατημένοι, μίλησαν από τα κινητά τους τηλέφωνα στις πρωινές εκπομπές του Mega και του ΣΚΑΙ. 

«Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί τέρμα πάνω. Έχει τρελό αέρα» ανέφερε ο Σοφοκλής Στυλιάρας.
« Αν δεν βιαστούν, θα πνιγούμε, θα καούμε» είπε ο Δημήτρης Κιτσιάνας.
Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, με το οποίο ταξιδεύουν 411 επιβάτες, ενώ έχει 55 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωσίβιους λέμβους, αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο.
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών εντός των ιταλικών υδάτων και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι το πλήρωμα, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει αγγλικά, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.
«Προσευχηθείτε για εμάς»
Ο ίδιος επιβάτης ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πρώτες σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν στη θάλασσα με κάποιους από τους επιβάτες, αλλά αρκετοί παραμένουν ακόμη στο πλοίο. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».
Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ. Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά.
Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ, και η δυνατή βροχή δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια. Ιταλικό καΐκι που έσπευσε προς βοήθεια περισυνέλεξε τους πρώτους επιβάτες.
Πλοία και ελικόπτερα στο σημείο
Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία στέλνει ναυαγοσωστικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο και βρίσκονται σε διαδικασία μετεπιβίβασης σε παραπλέον πλοίο, στο ‘Spirit of Piraeus’ που βρίσκεται δίπλα στο φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό.
Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό, ενώ δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκονται και φορτηγά πλοία. Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.