Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Συνεχίζεται η «πονεμένη ιστορία» του ΚΑΠΠΑ-2000

Το θέμα των εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ-2000, στη θέση Τσαΐρια της Περαίας, θα απασχολεί απ’ ότι φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμη το Δήμο Θερμαϊκού, μετά την ακατανόητη, για πολλούς, απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να ανακληθούν μεν όλες οι αποφάσεις παραχώρησης που κατά καιρούς έγιναν από το δήμο, όμως να παραχωρηθούν εκ νέου οικόπεδα και εγκαταστάσεις για 15 χρόνια!

Η πισίνα του ΚΑΠΠΑ
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ στην αρχική εισήγηση του θέματος, που συντάχθηκε
από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θερμαϊκού, Θεοδόση Χατζηιωαννίδη, προβλέπονταν μόνο η ανάκληση των τριών αποφάσεων του δήμου για την παραχώρηση συνολικά έκτασης 55 στρεμμάτων στο ΚΑΠΠΑ και η ανάληψη της χρήσης  των εγκαταστάσεων από το δήμο, στην κυριότητα του οποίου ανήκουν πλέον  ιδιοκτησιακά, τελευταία στιγμή άλλαξε η εισήγηση που «έσπασε» στα τρία και συγκεκριμένα:
1.    Ανακαλούνται οι αποφάσεις παραχώρησης και η έκταση, μαζί με τα υπάρχοντα σ’ αυτή κτίσματα, περιέρχονται στο δήμο Θερμαϊκού
2.    Ο δήμος παραχωρεί εκ νέου (!) στο ΚΑΠΠΑ τη χρήση των εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα 15 ετών
3.    Εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης να διαπραγματευτεί τους όρους και να  υπογράψει με το ΚΑΠΠΑ την εκ νέου παραχώρηση.
Στην ψηφοφορία που έγινε, η μεν πρώτη παράγραφος, της ανάκλησης δηλαδή, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ το δεύτερο και τρίτο ζήτημα καταψηφίστηκαν από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ενημερώνοντας το Σώμα για την εξέλιξη του θέματος, από την πρώτη ημέρα που έγινε το 2001 η παραχώρηση της πρώτης έκτασης από 30 στρέμματα, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, Πάρις Πεντούσης χαρακτήρισε την υπόθεση του ΚΑΠΠΑ ως «πονεμένη ιστορία». Ενώ με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής δήλωσε ότι θα πρέπει μετά την ανάκληση της παραχώρησης οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Δήμου και να λειτουργούν από αυτόν.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, θύμισε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των λεγόμενων «Ολυμπιακών έργων» και έκφρασε τους φόβους του ότι αν συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του ΚΑΠΠΑ, μπορεί να έχουν την ίδια τύχη της απαξίωσης και εγκατάλειψης που έχουν και τα άλλα ανάλογα έργα.
«Αν περάσουν οι εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ ολοκληρωτικά στο Δήμο και λειτουργούν πλέον υπό την εποπτεία του, τότε και οι χώροι του θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής και οι πολίτες να βρίσκουν ελεύθερους χώρους – που δεν υπάρχουν σήμερα- για να αθλούνται, αλλά και ο δήμος να έχει σημαντικά έσοδα, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αθλητικό τουρισμό», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».  
το εστιατόριο
 Το χρονικό του ΚΑΠΠΑ-2000
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του δήμου Θερμαϊκού, που περιγράφει και όλο το ιστορικό του ΚΑΠΠΑ-2000, από τη δημιουργία του και μέχρι σήμερα.
«Το 2001 με τις 41/2001 και 88/2001 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο τότε Δήμος Θερμαϊκού παραχώρησε για χρονικό διάστημα «αορίστου χρόνου», στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΚΑΠΠΑ, έκταση 30 στρεμμάτων στο υπ’ αριθ. 1158α αγρόκτημα της Περαίας, στη θέση Τσαΐρια.
Η παραχώρηση έγινε με την προϋπόθεση ότι "οι εγκαταστάσεις θα γίνουν μέχρι 31-12-2008". Επίσης ότι "οι όποιες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν και για τις ανάγκες των Δημοτών του Δήμου μας" και "εάν δεν ισχύσει ένας από τους παραπάνω όρους, αποτελεί αιτία ανάκλησης της απόφασης". Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν αναφέρονταν ποιες είναι οι εγκαταστάσεις, ενώ στην εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ., γίνεται λόγος για "Ναυταθλητικό Κέντρο"
η μαρίνα του ΚΑΠΠΑ
Το 2003 με την απόφαση 283/2003  του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Θερμαϊκού παραχωρεί άλλα 25 στρέμματα στο ίδιο αγρόκτημα «συνεχόμενη προς την αρχική έκταση», "για αόριστο χρόνο στην αστική κερδοσκοπική εταιρία προς συμπλήρωση της απαιτούμενης έκτασης, για ανέγερση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Κέντρου με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για την αρχική παραχώρηση:
.".Oι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι 31-12-2008
Η χρήση των υπό ίδρυση αθλητικών και πολιτιστικών χώρων θα είναι ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό για τους Δημότες του Δήμου Θερμαϊκού
Σε περίπτωση διάλυσης του ΚΑΠΑ οι εγκαταστάσεις με όλο τον εξοπλισμό τους περιέρχονται στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού
Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων στο σύνολό τους αποτελεί αναντίρρητο  νομικό λόγο ανάκλησης της Παραχώρησης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής"
Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν αναφέρονται ποιες ακριβώς είναι οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν. Στην εισήγηση του Δημάρχου της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρεται "για την ανέγερση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του ως άνω Κέντρου, δηλαδή ενός κλειστού προπονητηρίου, μιας κολυμβητικής δεξαμενής, ενός συνεδριακού κτιρίου, ανοικτών γηπέδων και χώρων διοικητικής υποστήριξης".
Μέχρι σήμερα στο χώρο των 25 στρεμμάτων που παραχώρησε ο Δήμος στο ΚΑΠΠΑ με την 283/2003, δεν έχει ανεγερθεί κανένα κτίριο και δεν έχουν γίνει εγκαταστάσεις.
Το 2013 με έγγραφό του το ΚΑΠΠΑ (11/3/2013) αποστέλλει στο Δήμο πρόταση ώστε να πάρει πίσω ο Δήμος τη χρήση των εγκαταστάσεων "Κλειστό Γυμναστήριο", "Κολυμβητήριο" και "Μαρίνα Ελλιμενισμού Σκαφών". Ο Δήμος με την 308/2013 απόφαση του Δ.Σ. (κατόπιν σύστασης τριμελούς επιτροπής) αποφασίζει να δεχτεί την παραχώρηση χρήσης. Στην απόφαση αυτή μνημονεύεται ότι το παραπάνω έγγραφο του ΚΑΠΠΑ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης του Δ.Σ. Στο έγγραφο αυτό του ΚΑΠΠΑ αναφέρεται ότι το ΚΑΠΠΑ θα κρατήσει τη χρήση των υπολοίπων χώρων.
Στη συνέχεια με μεταγενέστερο έγγραφό του (11-10-2013) το ΚΑΠΠΑ απαντάει ότι πέρα από τις παραπάνω τρεις εγκαταστάσεις, παραχωρεί στο Δήμο το χώρο που εν δυνάμει μπορεί να μετατραπεί σε εστιατόριο και τις εγκαταστάσεις που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες μετά την ολοκλήρωσή τους από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος επανέρχεται και με την 470/2013 (13-11-2013) απόφασή του δέχεται την παραχώρηση και των επιπλέον εγκαταστάσεων και το Δ.Σ. εγκρίνει το "Συμφωνητικό Παραχώρησης Χρήσης προς το Δήμο Θερμαϊκού Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ 2013".
Στο Συμφωνητικό αυτό, στο σχέδιό του, αναφέρεται ότι "Παραχωρούνται στο Δήμο Θερμαϊκού από το ΚΑΠΠΑ 2000 το κλειστό Γυμναστήριο, το Κλειστό Κολυμβητήριο, η Μαρίνα Ελλιμενισμού μικρών σκαφών, το εστιατόριο και οι ξενώνες, που η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί μετά την περάτωση της κατασκευής τους.  Δηλώνεται δε ότι το Αμφιθέατρο (μη παραχωρούμενο) θα διατίθεται κατά προτεραιότητα και με πολύ χαμηλό ή καθόλου αντίτιμο για τις δημοτικές ανάγκες ενώ επίσης θα διατίθενται γραφεία για τον ίδιο λόγο"

Οι παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εγκρίθηκαν για τη νομιμότητά τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με συνέπεια το Συμφωνητικό αυτό να μην υπογραφεί ποτέ».

2 σχόλια:

  1. Κύριε Κουζινόπουλε, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε 1) για το κόστος κατασκευής του ΚΑΠΠΑ-2000 2) τις πηγές χρηματοδότησης και 3) τα ονόματα των μετόχων; Σας ευχαριστώ, Βασίλης Τζιάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας έχουμε υπόψη πως όταν ο δήμος παραχωρεί κάποια στρέμματα στο ΚΑΠΠΑ ορισμένα απ' αυτά μπορεί να είναι εντελώς θεωρητικά (ανύπαρκτα): ακριβώς εκεί η διάβρωση των ακτών δείχνει τη μεγαλύτερη ένταση και ήδη έχουν χαθεί οριστικά πολλά μέτρα ακτογραμμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.