Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Διπλή ψυχρολουσία, προκαλεί η κίνηση πανικού του Αντ. Σαμαρά

Για «απόδραση Σαμαρά» κάνουν λόγο ανεξάρτητοι βουλευτές
«Κίνηση με μεγάλο διακύβευμα», θεωρεί η έγκυρη εφημερίδα Financial Times την κίνηση πανικού του κ.Σαμαρά για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ήταν η πτώση-ρεκόρ της τάξης του 12,78% που κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 
Βουτιά-ρεκόρ στο Χρηματιστήριο
Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η βραχυπρόθεσμη παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης για ένα δίμηνο αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τόσο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έως και την 1η Μαρτίου 2015, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα από αυτή την ημερομηνία και μετά.
Στις 17:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρισκόταν στις 902,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 12,78%.
Η σημερινή κατάρρευση, σε μία εικόνα
Η σημερινή δραματική πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας απασχόλησε και τα ξένα ΜΜΕ. Ο οικονομικός ρεπόρτερ του Reuters, Τζέιμι ΜακΓκίβερ, δημοσίευσε στο Twitter ένα διάγραμμα, που δείχνει το μέγεθος της «βουτιάς» που έκανε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σε σχέση με άλλες πτώσεις.
«Το διάγραμμα που δείχνει πόσο τρελό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας», ήταν τίτλος του Business Insider, που το αναδημοσίευσε, ενώ στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη χειρότερη πτώση από το 1987, όπως και διαπιστώνεται η νευρικότητα που προκαλεί στους επενδυτές το γεγονός ότι αν δεν εξασφαλιστεί η προεδρική πλειοψηφία, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, ενώ στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξένα Μέσα: Κίνηση υψηλού ρίσκου, φοβίζει την Ευρώπη
Στην επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρονται δημοσιεύματα μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι «οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έκαναν βουτιά μετά την επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με διακύβευμα τις βουλευτικές εκλογές».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο Χόλντερ Σμίντιγκ δήλωσε στο Bloomberg: «Είναι ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου» προσθέτοντας ότι «πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο μπορεί να φέρουν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».
Είναι ώρα να προσέχουμε ξανά την Ελλάδα
Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, που δημοσιεύθηκε πριν την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, με τίτλο: «Είναι ώρα να προσέχουμε ξανά την Ελλάδα» αναφέρει ότι εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγξει την κυβέρνηση, θα εξελιχθεί ένα πολύ δυνατό "παιχνίδι της κότας" (σ.σ.: αγγλικός όρος για το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος).
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που διέσωσαν την Ελλάδα θα επιμένουν ότι δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τους όρους που ισχύουν σήμερα. Η νέα κυβέρνηση θα επιμένει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει. Πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι το μεγάλο παγκόσμιο στόρι στις αρχές της επόμενης Άνοιξης» σημειώνει το άρθρο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προκήρυξε την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «σε μία κίνηση με μεγάλο διακύβευμα», μετά την απόφαση του Eurogroup ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας.


Για «απόδραση Σαμαρά» κάνουν λόγο ανεξάρτητοι βουλευτές
Δεν είδαν και με το καλύτερο μάτι την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αρκετοί από την χορεία των δημοκρατικών ανεξάρτητων βουλευτών. Δείχνουν ότι θα σταθμίσουν την στάση τους μέχρι την τελευταία στιγμή, αναλόγως του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι την τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.
Οπως πληροφορείται το iefimerida, σχεδόν όλοι όσοι προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, «ζορίστηκαν» με το όνομα που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ψάχνουν... δεύτερες σκέψεις πίσω από την κίνηση αυτή, επιτείνοντας την αγωνία σε Μαξίμου και Χ. Τρικούπη. Εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα είδος «απόδρασης» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποφασίζοντας ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 180, επέλεξε μια παραταξιακή υποψηφιότητα, για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, όντας βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές.
«Ολο το παιχνίδι θα κριθεί από τους Ανεξάρτητους Ελληνες» λένε κομματικοί παράγοντες που βλέπουν ότι από ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές δεν πρόκειται να υπάρξουν εύκολα διαρροές υπέρ του «ναι».
Ακόμη και βουλευτές που θεωρούνταν «δεδομένοι» από τα κομματικά επιτελεία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι ο Σταύρος Δήμας, είναι μια σκληρά κομματική υποψηφιότητα που δεν συγκεντρώνει τα στοιχεία που θα ήθελαν, ώστε να διευκολυνθούν να την υπερψηφίσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.