Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Συνωστισμός για τους μπαξέδες του Α.Π.Θ.


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η υποβολή αιτήσεων Θεσσαλονικέων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον 5.000 περίπου ατόμων, κι έτσι οι 250 «τυχεροί» θα αναδειχτούν μέσα από κλήρωση.

 Το ΑΠΘ, με σύνθημα «Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο», παραχωρεί γη και τεχνογνωσία, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του ιδρύματος στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες πολίτες να δείξουν ενδιαφέρον, φιλοδοξώντας να καλλιεργήσουν ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, πιπεριές και άλλα λαχανικά, απαλλαγμένα από χημικά.
Βασικοί στόχοι είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο.
Οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή αποφάσισαν να δημιουργήσουν μικρούς κήπους (100 τ.μ. ο καθένας) σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, στη Θέρμη, για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Τα κομμάτια γης θα νοικιαστούν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παράγουν αγροτικά προϊόντα για οικογενειακή χρήση.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και το ενδιαφέρον είναι εκρηκτικό. Ανδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό εκπλήσσοντας ακόμη και τους εμπνευστές της προσπάθειας. «Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεφύγει και από τα όρια της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον από πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού να καλύψουν τη δράση, όταν θα υλοποιηθεί», δήλωσε στην  εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής, Δημήτρης Κωβαίος, ο οποίος απέδωσε τη ζήτηση στο «δέσιμο» του μέσου πολίτη με τη γη. Υποστήριξε, δε, ότι και η οικονομική κρίση συνδέεται, σε ένα βαθμό, με την ανταπόκριση του κοινού. «Εχοντας κανείς έναν κήπο 100 τ.μ. μπορεί για μία μεγάλη περίοδο του έτους να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε λαχανικά. Παράλληλα, δε, θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του».

Φοιτητές σε ρόλο συμβούλου
Το αγρόκτημα και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο, εκπαιδευτικά σεμινάρια και νερό άρδευσης. Κάθε καλλιεργητής θα καταβάλλει 120 ευρώ ετησίως και τα έσοδα θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών. «Ο κύριος στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους στην καλλιέργεια κηπευτικών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους», επισήμανε ο διευθυντής του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής, Αναστάσιος Λιθουργίδης, εξηγώντας πως η ενασχόληση με τη γη απαιτεί κόπο και χρόνο.
Το Πάσχα, όταν θα πιάσουν την τσάπα οι νέοι καλλιεργητές, θα φυτέψουν ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές, μαρούλια και θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι το λάχανο, το κουνουπίδι, το πράσο, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310/473.842 (Δευτέρα με Παρασκευή, 9 π.μ.- 2 μ.μ.), ενώ αιτήσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση picus@auth.gr

1 σχόλιο:

  1. Τώρα μπορείς να αποκτήσεις το δικό σου βιολογικό περιβόλι με ένα κλικ. Επίλεξε αγρότη, σπείρε τα λαχανιά σου, παράλαβε κάθε εβδομάδα στον χώρο σου την συγκομιδή σου!
    Υποστήριξε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
    www.gineagrotis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.