Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνήγορος του Πολίτη: "Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες επιστημόνων και κατοίκων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας"

Κόλαφος από τον Συνήγορο του Πολίτη κατά της Πολιτείας και των φορέων που εκδίδουν τις άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. «Η διοίκηση προσπάθησε να ρυθμίσει τα θέματα αυτά… χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις της Αρχής και της επιστημονικής κοινότητας που εξέφραζε ανησυχία», αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη προς τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Τσακμάκα.

Όπως υπογραμμίζεται με έμφαση στο έγγραφο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που υπογράφεται από τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη κ. Ιωάννη Σαγιά «δεν έχουν ουσιαστικά ελεγχθεί οι επιπτώσεις τους στο φυσικό οικιστικό περιβάλλον και κατ΄επέκταση στους ανθρώπους που ζουν σ΄αυτό». Ενώ χαρακτηρίζεται ως σημαντική παράλειψη στους διάφορους νόμους και τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που κατά καιρούς εκδόθηκαν για το θέμα αυτό, «η μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και χώρους συνάθροισης κοινού κατά την εγκατάσταση των κεραιών».

Το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη
Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει επίσης ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν θεωρούν αξιόπιστες τις επιτόπιες μετρήσεις που διεξάγει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), καθώς, «ακόμη κι αν δεν παρατηρείται υπέρβαση των ορίων ασφαλείας που έχουν τεθεί για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δεν τεκμαίρεται εκ του λόγου αυτού, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ανά πάσα στιγμή, καθώς ο έλεγχος που διεξάγεται από την εν λόγω Επιτροπή είναι μόνο περιοδικός».
Στο έγγραφο, επαναλαμβάνονται αυτά που είχαν αναφερθεί σε Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τους Σταθμούς Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας η οποία είχε συνταχθεί πριν 10 χρόνια και όπου επισημαίνονταν ότι:
Αν και όπως έχει ήδη εκτεθεί ανωτέρω, οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές έρευνες παρέχουν σοβαρές ενδείξεις για την πρόκληση βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η υπουργική απόφαση για τα όρια ασφαλούς έκθεσης, θέσπισε περιορισμούς, βασιζόμενη μόνο στις αποδεδειγμένες επιδράσεις, χωρίς να υιοθετήσει πρόσθετα προστατευτικά μέτρα…
Λίγο πιο κάτω για το θέμα αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφορικά με τα όρια επικινδυνότητας που θεσμοθετήθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 53571/3839/00, επισημαίνει το οξύμωρο αντί για δραστικά μέτρα σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία από τη λειτουργία της κεραίας, να θεσπίζεται μόνο ο … αποκλεισμός της δυνατότητας πρόσβασης του κοινού στις εγκαταστάσεις. Και προσθέτει:
Σημαντική παράλειψη της ΚΥΑ και αντίστοιχη έλλειψη της μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, αποτελεί η μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και χώρους συνάθροισης κοινού κατά την εγκατάσταση των κεραιών. Σημειωτέον ότι, πριν την έκδοση της ΚΥΑ 53571/3839/00, η με αριθμό 74361/Β/5521/12.10.99 εγκύκλιος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, έθετε αντίστοιχα όρια… Με τα δεδομένα αυτά, τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα της σύμφωνης γνώμης της ΕΕΑΕ ως προληπτικού μηχανισμού προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας».
Καταλήγοντας ο Συνήγορος του Πολίτη θίγει και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4053/2012 σχετικά με την αναδρομική νομιμοποίηση όλων, ακόμη και των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «οι εν λόγω διατάξεις θέτουν σοβαρό ζήτημα, δεδομένου ότι το κράτος έχει υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, στην έννοια του οποίου εμπίπτουν η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος…».

Η επιστολή Τσακμάκα
Σε επιστολή που είχε αποστείλει τον περασμένο Απρίλιο, ο αντιδήμαρχος κ. Τσακμάκας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ενημέρωνε για την ύπαρξη των τριών γιγάντιων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται δίπλα στον οικιστικό ιστό της Ν.Μηχανιώνας, απέχοντας λίγα μέτρα από κατοικίες και μόλις 300 μέτρα από το σχολικό συγκρότημα του δήμου (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό) όπου φοιτούν περίπου 1.000 μαθητές.
Σα να μην έφταναν αυτές οι τρεις γιγαντοκεραίες, ύψους 50 μέτρων η κάθε μία, ήρθε τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και ένας νέος Σταθμός Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας της Cosmote. Ο σταθμός αυτός, που αποτελείται από τέσσερις νέες κεραίες 3G, τοποθετήθηκε στην ταράτσα διώροφης οικοδομής,  ακριβώς δίπλα στα σπίτια του οικισμού και σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το Λύκειο και 25 μέτρων από τα δύο γυμνάσια, το 2ο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Νέας Μηχανιώνας, κάνοντας το ποτήρι της αγανάκτησης των κατοίκων να ξεχειλίσει.
Στην επιστολή του ο αντιδήμαρχος κ. Τσακμάκας έθετε τα τρία εύλογα ερωτήματα, που προκύπτουν από τη λειτουργία των κεραιών αυτών και συγκεκριμένα:
         - Η συνολικά εκπεμπόμενη ακτινοβολία που προκύπτει από διαφορετικούς σταθμούς εκπομπής προκαλεί αναλόγως προστιθέμενες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό; Αν ναι, δεν θα έπρεπε να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων για τη συνολική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι παραπάνω κεραίες;
         -Είναι νόμιμο να αδειοδοτούνται δύο κεραίες σε απόσταση 29 μέτρων και τρεις κεραίες σε ακτίνα 300 μέτρων;
        - Η περίπτωση με τις τρεις κεραίες της Ν.Μηχανιώνας συνιστά πάρκο κεραιών; Εάν ναι, τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης του συγκεκριμένου πάρκου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.