Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μπουτάρης: «Δεν πηγαίνω εκκλησία αλλά πιστεύω στο Θεό»

"Δεν πηγαίνω στην εκκλησία, αλλά πιστεύω βαθιά στο Θεό", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στο δημαρχείο, στους συμμετέχοντες στην 8η Ακαδημαϊκή Συνάντηση Διαλόγου μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθοδοξίας, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπουτάρης εκμυστηρεύτηκε ακόμα, ότι σε κάποια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή της ζωής του ξεκίνησε να διαβάζει τη Βίβλο, μαζί με την άρρωστη γυναίκα του, η οποία τελικά έχασε τη ζωή της, πριν από έξι χρόνια, από ανίατη νόσο. Τόνισε, επίσης, ότι στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα της κρίσης, συγκρούεται η οικουμενική αντίληψη, που προτάσσει την προστασία του αδύναμου, με τη ρατσιστική αντίληψη που καταδιώκει τον αδύναμο.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, επισήμανε ότι χαρακτηριστικό της Ακαδημαϊκής Συνάντησης Διαλόγου, μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθοδοξίας, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1977, είναι "η προθυμία να ακούμε ο ένας τη φωνή του άλλου σε περιόδους συμφωνίας και διαφωνίας", ενώ υπογράμμισε ότι το ορθόδοξο πνεύμα αντιτίθεται στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, και την αδικία.
Ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Αρχιραβινείας του Ισραήλ, Οντέντ Βίνερ, είπε ότι "πρέπει να μεταδώσουμε την κουλτούρα του σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους, για να καταπολεμήσουμε το ρεύμα του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας", ενώ χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυναν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου Βορείου Αμερικής, Μπέτι Έρεμπεργκ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Νταβίντ Σαλτιέλ.
Η Συνάντηση Διαλόγου διοργανώνεται από το Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για Διαθρησκευτικά και Διαπολιτισμικά Ζητήματα και από τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή, για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.