Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ, οι λαμογιές, τα σίριαλ και το "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι"

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σε μια συζήτηση στο Facebook για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ένας φίλος, δικαιολογώντας την ενέργεια, έκανε λόγο για «ανθρώπους βολεμένους από το κομματικό σύστημα και υπηρέτες του με παχυλές αμοιβές». Ενώ απευθυνόμενος προς εμάς προσωπικά, μας ρώτησε εάν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς «και στον 902 αριστερά έχουν γίνει πολλές απολύσεις εργαζομένων».  Διαβάστε την απάντησή μας:

Αυτή την ισοπεδωτική λογική προσπαθούν να μας περάσουν όσοι έδωσαν εντολή για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Επειδή έγιναν οι (απαράδεκτες για μένα) απολύσεις στον 902 αριστερά ή στον 806 δεξιά ή στον 704 κέντρο, σημαίνει ότι πρέπει να δικαιολογήσουμε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Ότι επειδή έγιναν λαμογιές, ρεμούλες, σπατάλες, επειδή υπήρξε αδιαφάνεια και κομματοκρατία πρέπει να κατεβάσουμε τους διακόπτες της ΕΡΤ; Μήπως οι λαλίστατοι κατά τα άλλα απολογητές των μονόπλευρων  κυβερνητικών ενεργειών μπορούν να μας πουν ΜΙΑ χώρα στον κόσμο που δεν έχει δική της δημόσια ραδιοτηλεόραση; Και εν πάση περιπτώσει, την όποια αδιαφάνεια και τους όποιους παχυλούς μισθούς έπαιρναν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ από τους εργαζόμενους, μπορείς να την θεραπεύσεις με λουκέτα και 2.650 απολύσεις; Δηλαδή στη λογική του «πονάει δόντι-κόβει κεφάλι»; Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτούς τους υψηλόμισθους ποιοι τους τοποθέτησαν και ποιοι όρισαν τις αποδοχές τους; Μήπως οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι των 600 και 700 ευρώ που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία; Ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν την ΕΡΤ στο χάλι αυτό; Ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάντια; «Ποιος κυβερνούσε αυτό τον τόπο», για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή; Ποιος έφτασε την Ελλάδα στο ενάμιση εκατομμύριο άνεργους και στις 4.000 αυτοκτονίες; Μήπως οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι συνταξιούχοι που τρία χρόνια τώρα βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη; Εκτός και αν λησμονήσαμε το ποιοι κυβερνούσαν το τόπο τα τελευταία 70 χρόνια, από την απελευθέρωση από τους Ναζί μέχρι σήμερα. Ποιοι έκαναν τις τοποθετήσεις «συμβούλων» και «ειδικών συνεργατών» και «παραγωγών» στην ΕΡΤ με μηνιαίες απολαβές  των 15.000 και 20.000 ευρώ. Ποιοι έδιναν τις εντολές να μοιράζονται τα παχυλά «μπόνους», εμφανίζοντας πλασματικά κέρδη, τη στιγμή που η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε παθητικό. Ποιοι σκορπούσαν τα δισεκατομμύρια για «μίζες» στα εξοπλιστικά προγράμματα, στις διάφορες Siemens ή στα πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων

Όπως και να το κάνουμε, το μαύρο στις οθόνες των τριών καναλιών της ΕΡΤ και η σιγή στα κρατικά ραδιόφωνα, αποτελεί μία πράξη ντροπής και καταισχύνης. Ένα βόλι κατά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Γιαυτό και πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις περί «κοπρόσκυλων της ΕΡΤ» οι αρνητές του. Η κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση να επαναλειτουργήσει ταχύτατα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τη «Φωνή της Ελλάδας», το αποκούμπι των απανταχού της γης απόδημων Ελλήνων, τη συντροφιά των ακριτών μας, αυτό το σχολείο γνώσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μία εποχή που μας κατακλύζουν οι διάφοροι «Σουλεϊμάν» και οι «Φατμαγκιούλ».         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.