Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

«Δεν πάει άλλο με τις κεραίες στη Νέα Μηχανιώνα»

H συζήτηση του υπομνήματος των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο
Η συζήτηση για τις κεραίες της Ν.Μηχανιώνας, ξαναέφερε στην
επικαιρότητα και το θέμα της παράνομης κεραίας στην Αγ.Τριάδα
«Δεν πάει άλλο με τις κεραίες στη Νέα Μηχανιώνα», ήταν το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη εξέταση υπομνήματος που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας ουσιαστικές ενέργειες από τη δημοτική αρχή για την περιφρούρηση της υγείας και της ζωής τους.

Εισάγοντας το θέμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, επισήμανε ότι υπάρχει κενό νόμου στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που το εκμεταλλεύονται οι εταιρίες, στήνοντας συστήματα κεραιών, τη στιγμή που δεν έχει δοθεί καμία αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση για παρεμβάσεις της επί του θέματος. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση της κεραίας δίπλα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας, όπου παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη  άδεια, ο δήμος δεν μπόρεσε να την γκρεμίσει. «Είμαστε με τους δημότες, δεν θέλουμε να υπάρχουν οι κεραίες δίπλα στα σπίτια και στα σχολεία και σαν δήμος θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.
Με τη σειρά του ο αρμόδιος για τη Νέα Μηχανιώνα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Τσακμάκας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από τη δημοτική αρχή για την αποτροπή εγκατάστασης της γιγαντοκεραίας της Cosmote, τον Σεπτέμβριο του 2012, στην προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα αυτό, αλλά και στην αλληλογραφία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο οι ενέργειες των κατοίκων θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, από την ώρα που το νέο σύστημα κεραιών, που τοποθετήθηκε πρόσφατα, είναι αδειοδοτημένο.
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Ιορδανίδης, Σπύρος Κουζινόπουλος και Δημήτρης Μανίκας, που στη συνέχεια πήραν το λόγο, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, με τη μετατροπή της από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αυθαίρετα και στα μουλωχτά σε «πάρκο κεραιών», με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων:
«Αγωνιούμε για την υγεία και την ίδια τη ζωή τη δική μας και των οικείων μας, πολύ περισσότερο που ανάμεσά μας υπάρχουν νήπια, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς με βηματοδότη, φιλάσθενα άτομα, υπερήλικες και κυρίως εκατοντάδες μαθητές. Θα σας είναι δε γνωστές οι επιπτώσεις αυτών των συστημάτων κεραιών στους πολίτες, πολύ περισσότερο που καθώς εκπέμπουν ισχυρότατο σήμα 3D, σαρώνουν όλη την περιοχή σε απόσταση πέντε και πλέον χιλιομέτρων με την ισχυρή μαγνητική τους ακτινοβολία».
Πρόσθεσαν ακόμη ότι το σύστημα κεραιών της Cosmote, που εγκαταστάθηκε στις αρχές Ιουνίου στην ταράτσα οικοδομής, σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το Λύκειο και 25 μέτρων από τα δύο γυμνάσια, το 2ο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, σε συνδυασμό με τους τρεις γιγάντιους πύργους κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν δίπλα στα κοιμητήρια της Νέας Μηχανιώνας, κάνουν πλέον εφιαλτική τη ζωή των πολιτών.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε ότι πρέπει να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνήθως οι μετρήσεις που γίνονται για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δικαιώνουν πάντα τις εταιρίες, που είναι και οι χορηγοί των εργαστηρίων μετρήσεων. Πρόσθεσε δε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του δήμου θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση των κεραιών μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Πρέπει να προστατευθούν ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα σχολεία, ώστε οι κάτοικοι να μην αγωνιούν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους», κατέληξε ο κ. Μαυρομάτης.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωσήφ Μισαλέμης επέκρινε τη δημοτική αρχή γιατί στο θέμα της κεραίας της Αγίας Τριάδας δεν επενέβη πιο αποφασιστικά. «Είχατε απόφαση κατεδάφισης, αλλά εσείς δεν δείξατε πυγμή και τσαμπουκά», είπε, ενώ επέκρινε και αυτούς που νοικιάζουν χωράφια και ταράτσες για την εγκατάσταση κεραιών, χωρίς να σκέφτονται το κακό που προκαλείται στο κοινωνικό σύνολο.
Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να στηριχθούν ουσιαστικά οι προσπάθειες των αγωνιζόμενων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας. Και παρατήρησε ότι όλο το νομικό πλαίσιο είναι όιχι για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά της κερδοφορίας των εταιριών. «Όλο το σύστημα είναι υποστηρικτικό για να λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών».
Ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ χωρίς να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να αναλάβουμε ως δήμος δράση για το θέμα».
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντί να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίλυση του θέματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, καλλιέργησαν κλίμα αντιπαράθεσης, καθώς δημιούργησαν κατάσταση… καφενείου, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση.  Με κάποιον να δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι μόνο της Μηχανιώνας αλλά πανελλαδικό (χωρίς όμως να μπει στον κόπο να αναφέρει μια άλλη περιοχή της χώρας όπου να είναι μαζεμένες τόσες πολλές κεραίες), με έναν άλλο παρελθοντολογώντας να επιτίθεται κατά του κ. Μαυρομάτη ότι αυτός ευθύνεται που στήθηκαν οι πρώτες κεραίες στη Ν.Μηχανιώνα και έναν τρίτο να αφήνει υπονοούμενα κατά της διοίκησης του δήμου για το χειρισμό του θέματος των κεραιών, λέγοντας «δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω εάν είναι θέμα ανικανότητας ή σκοπιμότητας».

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν να δημιουργηθεί για μία ακόμη φορά κατάσταση… χάβρας στο δημοτικό συμβούλιο, να υπάρξουν διαξιφισμοί δημοτικών συμβούλων με ακροατές της συνεδρίασης, τον αντιδήμαρχο κ. Τσακμάκα να διαμαρτύρεται για την «εκμετάλλευση του σοβαρού αυτού θέματος από τους γνωστούς κεραιόπληκτους κάπηλους» και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστή Κούτουκα να προσπαθεί εναγωνίως να επιβάλει την τάξη. Ποια ήταν η συνέπεια όλων αυτών; Να σταματήσει η συζήτηση του θέματος, χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να συμπαρασταθεί εμπράκτως στον αγώνα των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.