Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πόσο επικίνδυνο είναι το κτήριο «ΔΙΑΣ» στη Ν.Μηχανιώνα;

Αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού η απόφαση σχετικά με το δημοτικό ακίνητο «ΔΙΑΣ» στη Νέα Μηχανιώνα, που το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τη διοίκηση του δήμου, αλλά και τους επαγγελματίες που ενοικιάζουν τα καταστήματα στον ισόγειο-ημιυπόγειο χώρο του κτηρίου.

Το θέμα ανέκυψε πρόσφατα, όταν το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού, εξετάζοντας το φάκελο του κτιρίου «ΔΙΑΣ», που είναι ιδιοκτησίας του δήμου, εντόπισε μία τεχνική έκθεση ελέγχου στατικής επάρκειας του κτιρίου, που είχε συνταχθεί με ημερομηνία 18 Αυγούστου του 2004 από τρία μελετητικά γραφεία, μετά από ανάθεση από τον τότε δήμο Μηχανιώνας. Και όπου τονίζονταν ότι κάποια σοβαρά χαρακτηριστικά του κτιρίου, δεν επιτρέπουν τη χρήση του όπως είναι σήμερα, καθώς διαπιστώνεται «η κακή ποιότητα του σκυροδέματος και η σοβαρή οξείδωση των οπλισμών».
Η επιτροπή των ειδικών, που αποτελούνταν από τον καθηγητή του ΑΠΘ για τη στατική αποτύπωση και τον έλεγχο στατικής επάρκειας κ. Κοσμά Στυλιανίδη, την αρχιτέκτονα κ. Θελξιόπη Κοτρώνη και τον πολιτικό μηχανικό κ. Δημήτριο Σαρηγιάννη, και δεδομένης της βούλησης για την αξιοποίηση του κτιρίου, καλούσε το δήμο Μηχανιώνας να επιλέξει μεταξύ της κατεδάφισης και ανακατασκευής του κτιρίου ή της επισκευής και ενίσχυσής του.
Με βάση εκείνη την προ εννεαετίας τεχνική έκθεση, το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού, με έγγραφό του στις 29-3-2013 προς τους αντιδημάρχους Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υπηρεσίας, πρότεινε την εκπόνηση συνολικής μελέτης αναβάθμισης του κτιρίου αλλά και τη λύση των συμβολαίων, με την απομάκρυνση από το κτίριο των τεσσάρων ναυτιλιακών επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί. Ενώ την ίδια πρόταση για λύση των συμβολαίων μίσθωσης, διατύπωσε στις 16-4-2013 και το Γραφείο Εσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, καθώς όπως αναφέρει «εισηγούμαστε άμεσα να γίνει η λύση των συμβολαίων μίσθωσης και να απομακρυνθούν τα καταστήματα, λόγο ανεπαρκούς ασφάλειας του κτιρίου».
Όμως, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι λόγω της πολυετούς εκμίσθωσης των καταστημάτων από τις τέσσερις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, προέκυπτε πρόβλημα επαγγελματικής στέγης. Οπότε ο δήμος για να τις απομακρύνει από το δημοτικό κτίριο «ΔΙΑΣ», θα έπρεπε να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις.

Κατόπιν αυτού, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την λύση των μισθώσεων στο δημοτικό ακίνητο «Κτίριο ΔΙΑΣ», που θα εισηγούνταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Βογιατζής, αναβλήθηκε προκειμένου να εξετασθούν οι νομικές παράμετροι και η υπηρεσία να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης.

1 σχόλιο:

  1. φεξε μου και γλιστρισα....Με δεδομενη τη χρονια "ασθενεια" των εκαστοτε διοικουντων με την "ουδολως τυχαια" αναβλητικοτητα και αναποφασιστικοτητα τους και την εμφανη αδυναμια τους συγκρουσης με "ολιγους και δωρα φεροντες", ασπρισαν τα μαλια μας τοσα χρονια να ακουμε για το "θεμα΄"!!!! ποσες ψηφοι ειναι αραγε;(και να πληρωσουν κι απο πανω οι δημοτες,για να μην τους καταπλακωσει το ερειπωμενο εκτρωμα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.