Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Δεν έχει υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά...δύο περιφερειάρχες!

του Βαγέλη Πλάκα στη Μακεδονία      
Έντονο παρασκήνιο πολλών εβδομάδων κρύβεται πίσω από την ανατροπή που σημειώθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει στον δήμο Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί που όλα έδειχναν πως η ΝΔ θα στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην περιφέρεια και τον Γιάννη Ιωαννίδη στον δήμο, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού ζητήθηκε από τον Τζιτζικώστα να είναι υποψήφιος στον δήμο.

To σκεπτικό, ήταν πως έχει τις καλύτερες νικηφόρες προοπτικές απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, και αποφασίστηκε να στηριχθεί ο Ιωαννίδης για την περιφέρεια. Αποτέλεσμα; Λιγότερες από 100 ημέρες από τις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η ΝΔ να μην έχει υποψήφιο για τον δήμο αλλά να έχει δύο υποψήφιους από τον χώρο της στην περιφέρεια, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την εξέλιξη της μάχης και το αποτέλεσμα ακόμη και στη γαλάζια Κεντρική Μακεδονία.
Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις ξεκίνησαν πριν από πολλούς μήνες στον χώρο της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πολλούς πρωταγωνιστές.
Kώστας Γκιουλέκας: Ακριβώς δύο χρόνια πριν, σε συνέντευξή του στη «Μ», ο Κώστας Γκιουλέκας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Στη συνέχεια πρόσθεσε και το «σε συνεννόηση με τη ΝΔ». Η ΝΔ εμφανιζόταν ωστόσο απρόθυμη για μια στήριξή του, οι διαρροές για νέους υποψήφιους έδιναν κι έπαιρναν και δεν υπήρχε κάλυψη του Γκιουλέκα από Μαξίμου και Συγγρού στις εις βάρος του επιθέσεις από τον Γιάννη Μπουτάρη, ειδικά όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωνε πως είχε συζητήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Κατά πολλούς η υπουργοποίησή του στον τελευταίο ανασχηματισμό τον έβγαλε από το κάδρο των υποψηφίων, κάτι που έκανε και ο ίδιος προ εβδομάδων με δήλωσή του, αποσύροντας το ενδιαφέρον του για νέα υποψηφιότητα, έντονα ενοχλημένος από το κόμμα.
Σταύρος Καλαφάτης: Το όνομά του συζητήθηκε έντονα για τη γαλάζια υποψηφιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όταν μάλιστα ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα πλέγμα προτάσεων για την προστασία του Θερμαϊκού και του Σέιχ Σου, αυτό ερμηνεύθηκε ως «μανιφέστο» και προετοιμασία για υποψηφιότητα στον δήμο. Στις πυκνές προτάσεις που δέχθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο από κομματικά στελέχη και πρωθυπουργικούς συνεργάτες ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση και επιλέγει να μείνει στον χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Μετά τις εξελίξεις στην περιφέρεια με τους Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη, το όνομά του συζητείται και πάλι για ενδεχόμενη υποψηφιότητα στον δήμο.
Γιάννης Ιωαννίδης: Αποφεύγοντας ο ίδιος κάθε δημόσια δήλωση, θεωρήθηκε ένας από τους καταλληλότερους υποψήφιους για τον δήμο απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη. Ήταν μάλιστα η πρόταση που κατέθεσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος για τον υποψήφιο που πρέπει να στηρίξει η ΝΔ. Ο ίδιος, αν και αρχικά έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στον δήμο, τις τελευταίες εβδομάδες είχε διαμηνύσει στο Μαξίμου και τη Συγγρού πως δεν τον ενδιαφέρει ο δήμος αλλά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης είχε και προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τελικά πήρε το πράσινο φως στήριξης από το Μαξίμου και την Παρασκευή ανακοίνωσε με γραπτή δήλωσή του την υποψηφιότητά του, ενώ από χθες ξεκίνησε επαφές με αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη.
Απόστολος Τζιτζικώστας: Ήδη από τον Νοέμβριο πύκνωσαν τα σενάρια αλλά και οι εισηγήσεις κομματικών στελεχών προς το πρωθυπουργικό γραφείο να στηριχθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τον δήμο Θεσσαλονίκης, δεδομένων και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Από την αρχή ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική και φρόντισε να επαναλαμβάνει πως τον Μάιο του 2014 θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Παράλληλα είχε προχωρήσει σε επαφές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του και στη χάραξη προγράμματος πενταετίας για την περιφέρεια, αλλά και προεκλογικής εκστρατείας. Στο βέτο «ή δήμος ή πουθενά», που του τέθηκε από το Μαξίμου, απάντησε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία». Από χθες ξεκίνησε προεκλογικές περιοδείες.
Θόδωρος Καράογλου: Εδώ και καιρό δεν έκρυβε το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που έγινε αφορμή να τα σπάσει με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Του χρεώθηκε επίσης πως μαζί με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο διακινούσαν το σενάριο μετακίνησης του κ. Τζιτζικώστα στον δήμο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ίδιο στην περιφέρεια και παράλληλα και μια γαλάζια έδρα στη Β' Θεσσαλονίκης που θα ενδιέφερε τον κ. Βαρτζόπουλο. Το τελευταίο διάστημα, δίχως να αποσύρει το ενδιαφέρον του, δήλωνε πως «υπάρχει περιφερειάρχης», ενώ την Τετάρτη συναντήθηκε με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, όπου και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιφέρεια.
Έλενα Ράπτη: Προτάθηκε και συμπεριλήφθηκε στις δημοσκοπήσεις, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου σειρά δημοσιευμάτων την ήθελαν ως εκλεκτή του Μαξίμου. Η ίδια δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για επιστροφή στα δημοτικά και διεμήνυσε πως προτιμά να μείνει στη Βουλή και να προχωρήσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης. «Δεν είναι στα σχέδιά μου ο δήμος Θεσσαλονίκης», δήλωσε η ίδια τον Νοέμβριο. Το όνομά της ακούγεται και πάλι έντονα για υποψηφιότητα στον δήμο.
Στράτος Σιμόπουλος: Από τα πρόσωπα που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι στον δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετούς μήνες ήταν ο Στράτος Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, με αφορμή κυρίως το θέμα των αρχαίων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, άνοιξε πολιτικό μέτωπο με τον Γιάννη Μπουτάρη και ήταν από τους λίγους στο γαλάζιο στρατόπεδο που του άσκησαν σκληρή κριτική κάνοντας συστηματική αντιπολίτευση. Πριν από περίπου έναν μήνα απέσυρε το ενδιαφέρον του, λέγοντας πως πλέον δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η υποψηφιότητά του να αποκτήσει δυναμική ευρύτερης απήχησης.
Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Σε συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στις μετρήσεις και να αξιολογηθεί και ο ίδιος στη διαδικασία επιλογής του γαλάζιου υποψήφιου στον δήμο. Η καθυστέρηση από πλευράς ΝΔ να ανακοινώσει τις προθέσεις της και η δήλωση του κ. Παπαμιμίκου πως δεν θα δοθούν χρίσματα αλλά στηρίξεις σε ανθρώπους από την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, τον οδήγησαν να ανακοινώσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, από την οποία ωστόσο η ΝΔ κράτησε αμέσως αποστάσεις.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διέρρεε από καιρό το ενδιαφέρον του για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ οι αποστάσεις από τη ΝΔ όλο και βάθαιναν. Μετά τις εξελίξεις στην περιφέρεια και το γαλάζιο κενό που παραμένει στον δήμο, με ανακοίνωσή του επιχείρησε να δηλώσει παρών και να μπει στο κάδρο, δηλώνοντας ότι «αν η Νέα Δημοκρατία πραγματικά ήθελε να κερδίσει με σιγουριά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είχε νικητή: τον Παναγιώτη Ψωμιάδη». Σημαντικός είναι ο ρόλος του και για τις εξελίξεις στην περιφέρεια, καθώς ως πρώην περιφερειάρχης επηρεάζει μερίδα περιφερειακών συμβούλων της «Δύναμης για την Κεντρική Μακεδονία».
Στις μετρήσεις της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης είχαν μπει και άλλα ονόματα, όπως του πρώην υπουργού Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου, που ωστόσο αρνήθηκε τις προτάσεις, ενώ αρνητικός σε βολιδοσκοπήσεις ήταν και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα και πρώην ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς. Μετρήθηκε επίσης η δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα Άννα Ευθυμίου, συζητήθηκαν ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ πρόταση έγινε και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας Δημήτρη Λακασά, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση. Επίσης στις μετρήσεις για την περιφέρεια εκτός των Τζιτζικώστα, Ιωαννίδη, Καράογλου συμπεριλήφθηκε το όνομα και του Σάββα Καλεντερίδη.
Από πλευράς κόμματος στις επαφές κεντρικός ήταν ο ρόλος του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου και του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνά Σαμαντζίδη. Από το Μαξίμου κεντρικός ήταν ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη αλλά και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα. Το τηλέφωνο σήκωσε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και αναμένεται να το κάνει και πάλι ενόψει επιλογής υποψηφίου για τον δήμο...
Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.