Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Μία σπουδαία έκθεση για τον Γ.Ιωάννου στο "Βαφοπούλειο"

Ο Γιώργος Ιωάννου στο ΚΑΤ το φθινόπωρο του 1980, μετά από τροχαίο
Μία πολύ σημαντική μόνιμη έκθεση, εγκαινιάζεται αυτή την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης: Είναι η έκθεση προσωπικών αντικειμένων του σπουδαίου λογοτέχνη, Γιώργου Ιωάννου, που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό ανήμερα της 29ης επετείου από το θάνατο του ανθρώπου ο οποίος έγραψε και μίλησε για τη Θεσσαλονίκη όπως κανείς άλλος και κατέγραψε με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της «πρωτεύουσας των προσφύγων».

Η έκθεση περιλαμβάνει χειρόγραφα και σημειώσεις, την προσωπική επιστολογραφία του Ιωάννου, το γραφείο του, στυλό και πένες, τετράδια, τα προσωπικά του αντικείμενα, μία συλλογή 6.00 βιβλίων, αλλά επίσης το κρεβάτι που του έκανε δώρο ο Γιάννης Τσαρούχης και όλο το πολύτιμο αρχείο του, που ανήκει πλέον στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το δώρισε η αδελφή του, Δήμητρα Μηλαράκη, και από την Κυριακή το πρωί στήνεται ένα μικρό μουσείο στον 6ο όροφο του Βαφοπούλειου.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αποκτήσαμε το αρχείο του Γιώργου Ιωάννου και μαζί με αυτό του Γιώργου Βαφόπουλου και μέρος του αρχείου του Πέτρου Χάρη, θα διεκδικήσουμε να αναγνωριστεί η Θεσσαλονίκη ως πόλη των ποιητών στην ΟΥΝΕΣΚΟ», δήλωσε η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου, Θεοδώρα Λειψιστινού.
Ολο αυτό το υλικό που υπάρχει στην έκθεση, φυλασσόταν μέχρι σήμερα σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και τη συντήρησή του είχε αναλάβει η αδερφή του Γ. Ιωάννου. Παρότι ήρθαν σε επαφή μαζί της πολλά ιδρύματα και φορείς από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, η Δ. Μηλαράκη αποφάσισε να δωρίσει το αρχείο του στο Βαφοπούλειο, για να μείνει, όπως είπε, στην πόλη όπου ο Γ. Ιωάννου γεννήθηκε και αγάπησε.
Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για τους ερευνητές, τους επισκέπτες του Βαφοπούλειου, αλλά και τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν από πολύ κοντά και το έργο, αλλά και τη ζωή του σπουδαίου λογοτέχνη. Παράλληλα, ο δήμος προγραμματίζει να ενισχύει τα αρχείο με εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από την καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ιωάννου.
Από τα στυλό και τις πένες του, μέχρι την κούπα που έπινε τον καφέ του, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μια στενή επαφή με τον σημαντικό λογοτέχνη, ο οποίος γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε στο Α.Π.Θ., ενώ στη συνέχεια κατέβηκε στην Αθήνα και εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία στην πρωτεύουσα και αλλού. Ουδέποτε όμως έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τη Θεσσαλονίκη και μιλούσε με αγάπη και νοσταλγία για την πατρίδα του, μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1985 σε ηλικία 58 χρόνων.
Πέρα από τη σπουδαία συμβολή του στα γράμματα με τις ποιητικές του συλλογές και τα 22 πεζογραφήματά του, ο Γ. Ιωάννου πρόσφερε και στην εκπαίδευση από το 1974 ως μέλος της επιτροπής για τη συγκρότηση ανθολόγιου κειμένων λογοτεχνίας για το δημοτικό σχολείο, αλλά και για την ανανέωση των Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων του γυμνασίου.

Η αλληλογραφία που είχε με άλλους λογοτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, αλλά και η αγωνία του για την επιμέλεια της έκδοσης του «Ημερολογίου» του Φ.Σ. Δραγούμη (1984) με εισαγωγή, επιμέλεια και σχόλια δικά του, αποτυπώνονται μέσα από μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν μεταφερθεί και στήνονται αυτές τις μέρες στις προθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.