Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη οι "Σελίδες Κατοχής"

Νέες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, σελίδες της ιστορίας της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα σκιαγραφεί ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, στο βιβλίο του "Σελίδες Κατοχής" (εκδόσεις Ιανός), το οποίο παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο του Ιανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μετά από πολυετή έρευνα, αξιοποιώντας ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, μαρτυρίες και ανέκδοτα στοιχεία, ο συγγραφέας περιγράφει, μεταξύ άλλων, την είσοδο των ναζιστικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, τα επιταγμένα από τους Γερμανούς κτίρια, τους τόπους βασανιστηρίων και εκτελέσεων, τις αντιστασιακές εκδηλώσεις, τα ηρωικά σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις των κατοχικών δυνάμεων, τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια εορτασμού των εθνικών επετείων και τις διαδηλώσεις κατά της πολιτικής επιστράτευσης και της καθόδου των Βουλγάρων στη Μακεδονία.
Όπως είπε, στην εκδήλωση της παρουσίασης ο Σπύρος Κουζινόπουλος, κίνητρο του για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν να μάθουν οι νέοι, να φρεσκαριστούν οι μνήμες, "να σταματήσει το αυγό του φιδιού".
Περιέγραψε γλαφυρά  περιστατικά που παραθέτει στο βιβλίο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε δύο αποδράσεις από τα νύχια των κατακτητών, στοιχεία των οποίων βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Στην απόδραση 12 φυματικών κομμουνιστών από το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου, οι οποίοι, στη συνέχεια, αποτέλεσαν τη "μαγιά" για την ανάπτυξη της αντίστασης όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε όλη τη χώρα και στη μυθιστορηματική απόδραση τριών κορυφαίων στελεχών του αντιστασιακού κινήματος, του Λεωνίδα Στρίγκου, του Σίμου Κερασίδη και του Χαράλαμπου Νησιάδη, από το κτίριο της Ειδικής Ασφάλειας, απέναντι από το σημερινό Γαλλικό Ινστιτούτο. 
Πρωταγωνιστής στο τελευταίο κεφάλαιο είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σπύρο Κουζινόπουλο, τον Αύγουστο του 1944 έμεινε στην Επανομή και έγραψε δύο τραγούδια-ύμνους στην Εθνική Αντίσταση, τα οποία "θάφτηκαν" λόγω της εμφυλιοπολεμικής περιόδου.
Χάρτη για την τοπική ιστορία χαρακτήρισε το βιβλίο ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης και πρόσθεσε ότι όποιος το διαβάσει θα κάνει επένδυση στην ιστορική μνήμη, το παρελθόν της πόλης και των ανθρώπων της.
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, σημείωσε ότι οι "Σελίδες Κατοχής" απευθύνονται τόσο στον μέσο αναγνώστη, όσο και στον ιστορικό, ενώ συμβάλλουν στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης και στην αφύπνιση της μνήμης των ανθρώπων της πόλης.
Ο συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο Σπύρος Κουζινόπουλος περιγράφει τόσο τις φρικτές όσο και τις ηρωικές εκδοχές του βίου της Κατοχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.