Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Οργή για τη βεβήλωση του μνημείου της 30ης Οκτωβρίου 1944

Οργή και θλίψη, προκαλεί η ενέργεια των "αγνώστων" που χτες το βράδυ βεβήλωσαν την αναμνηστική πλάκα, που είναι τοποθετημένη μεταξύ Λευκού Π;yργου και Βασιλικού Θεάτρου και είναι αφιερωμένη στους μαχητές του ΕΛΑΣ, οι οποίοι στις 30 Οkτωβρίου 1944 απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς κατακτητές, αποτρέποντας και τις καταστροφές των βασικών υποδομών της πόλης, που είχαν υπονομεύσει οι χιτλερικοί για να ανατινάξουν κατά την αποχώρησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο βανδαλισμός προκλήθηκε από ομάδα ατόμων κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών που έγινε το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Οι άγνωστοι βάνδαλοι, σtην μπροστινή πλευρά κάλυψαν με σπρέι την αναγραφή του γεγονότος της απελευθέρωσης, ενώ στο πίσω μέρος του μνημείου, σχεδίασαν ναζιστικό σύμβολο όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης  
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
Στόχος της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας έπεσε για μια ακόμη φορά το μνημείο υπέρ των μαχητών του ΕΛΑΣ οι οποίοι  στις 3 Οκτωβρίου 1944 απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη. Προφανώς κάποιοι ενοχλούνται και με τέτοιες ενέργειες προσπαθούν να σβήσουν την ιστορική μνήμη.
Το μνημείο βεβηλώθηκε από ομάδα ακροδεξιών οι οποίοι το βράδυ του Σαββάτου διαδήλωσαν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και που προηγουμένως είχαν επιτεθεί σε νεαρό ο οποίος έκανε σκέιτμπορντ μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τα νέα περιστατικά βίας και καλεί το δημοκρατικό κόσμο  της πόλης σε εγρήγορση η οποία πρέπει να μετατραπεί σε συντονισμένη, ενωτική αντιφασιστική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.