Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Εισαγγελική έρευνα για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Εισαγγελέας για τους... «πατριώτες» που βεβήλωσαν πάλι το μνημείο ολοκαυτώματος των Ελλήνων - Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πάλαι Ντε Σπορ. Στο τμήμα ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας η έρευνα.

Δυστυχώς, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το μνημείο του ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας γίνεται στόχος φασιστοειδών και νεοναζιστών που υπό τον μανδύα του «πατριώτη» προκαλούν επεισόδια και βανδαλισμούς με καθαρά ρατσιστικό συμβολισμό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ασφάλεια ξεκίνησε αυτεπάγγελτη προανάκριση το ίδιο κιόλας βράδυ, της περασμένης Παρασκευής, που ήρθε σήμερα να αναβαθμιστεί σε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκατζιάς ανέθεσε την εποπτεία της έρευνας στην εισαγγελέα για υποθέσεις ρατσιστικών εγκλημάτων Εμμανουέλα Κετσιατζή με την παραγγελία να διαπιστωθούν οι αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις: βλάβης επίσημων κοινοποιήσεων, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένης φθοράς, διατάραξης κοινής ειρήνης και τυχόν άλλα αδικήματα που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με το νόμο για τη ρατσιστική βία.
Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των δραστών ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε νομίμως διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο (βίντεο και φωτογραφίες).
Ανάλογη έρευνα εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όπου το ίδιο μνημείο είχε υποστεί φθορές και πάλι από «αγνώστους» αμέσως μετά το «πατριωτικό» συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έξω από το ΥΜΑΘ.
Αλλά ούτε τότε ήταν η πρώτη φορά που αποτέλεσε στόχο φασιστοειδών. Έχουν πλέον σημειωθεί επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις του Μνημείου Ολοκαυτώματος (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018, Ιούνιος 2018 και Δεκέμβριος 2018), οι οποίες καταδεικνύουν πολλά... Η αποτύπωση μιας σβάστικας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας είναι έτοιμοι να βαδίσουν ξανά στα επικίνδυνα μονοπάτια του ναζισμού  και της ακροδεξιάς.

Η Ισραηλιτική ΚΟινότητα Θεσσαλονίκης
Τη νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, «που σύμφωνα με τα δεδομένα, έγινε από ομάδα αγνώστων, η οποία συμμετείχε σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 14.12.2018 στη Θεσσαλονίκη», καταδίκασε εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Τη στιγμή που κάποιοι προβαίνουν σε μια ενέργεια ντροπιαστική για την Ιστορία και την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επενδύει στην εκπαίδευση, στη μεταλαμπάδευση των διδαγμάτων που κληροδότησε με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο στην ανθρωπότητα το Ολοκαύτωμα, ώστε αυτά να λειτουργήσουν ως ασπίδα για τη νέα γενιά», επισημαίνεται.
«Πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί», καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.