Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Βιομηχανία ψευδών ειδήσεων ενόψει ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Η κατασκευή face news δεν γνωρίζει όρια από ακροδεξιές ιστοσελίδες όπως
ο "Στόχος", ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να διαβάσουν ένα ξενόγλωσσο κείμενο
Χτύπημα με fake news εν όψει της επίσκεψης και ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στο Παλαί ντε Σπορ. Ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας και ακροδεξιού περιεχομένου αναπαράγουν την ψευδή είδηση πως «σημαίνων στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς (σ.σ. αναφέρεται στον Μανώλη Λαμτζίδη) καλεί τον κόσμο για την εκδήλωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στη Σκοπιανή και Βουλγαρική γλώσσα».
Κατά την παρουσίαση της κίνησης "Δικηγόροι για την Ειρήνη στα Βαλκάνια
Η ψευδής είδηση αναπαράγεται από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου τόσο από ακροδεξιά σάιτ όσο και από βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως, τίποτε από όσα αναφέρουν δεν ισχύει. 
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Μανώλης Λαμτζίδης το κείμενο που χρησιμοποιούν οι εν λόγω ιστοσελίδες είναι η αναρτημένη εδώ και μήνες διακήρυξη της ομάδας δικηγόρων Θεσσαλονίκης «Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Βαλκάνια».
Το κείμενο, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν έχει ουδεμία σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ούτε αποτελεί κάλεσμα, ούτε οτιδήποτε τέτοιο έχουν «εφεύρει» οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Μάλιστα, το κείμενο είναι απευθείας μετάφραση από τα ελληνικά στα βουλγαρικά, είναι πανομοιότυπο (δείτε παρακάτω) και αναφέρεται στις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου για τους λαούς στα Βαλκάνια.

Τι λέει ο Μανώλης Λαμτζίδης
Όπως τονίζει και το δελτίο τύπου του Μ. Λαμτζίδη μία από τις δράσεις που είχε αναλάβει η ομάδα των δικηγόρων από τη Θεσσαλονίκη ήταν η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Μανώλη Λαμτζίδη για το ζήτημα.
«Πολύς θόρυβος προκλήθηκε για την διακήρυξη της ομάδας δικηγόρων Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» που είναι η επίσημη μετάφραση από τα ελληνικά στα βουλγαρικά πανομοιότυπου κειμένου και είναι  αναρτημένη εδώ και μήνες στο διαδίκτυο σε δημόσια «θέαση» , και η οποία δεν έχει σχέση με την επικείμενη πρωθυπουργική επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Απορίας άξιο είναι γιατί το κείμενο αυτό δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των «φωνασκούντων» από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας.
Το περιεχόμενό του, όπως προκύπτει από μία απλή ανάγνωση είναι αμιγώς νομικό-πολιτικό και διαπνέεται σύμφωνα και με τους διακηρυγμένους στόχους της ομάδας από πνεύμα ειρήνης και συνεννόησης, που πρέπει να διαποτίζει  τις σχέσεις των βαλκανικών λαών σε περιβάλλον δημοκρατίας.
Εκτιμούμε ότι κανένας έλληνας πολίτης δε διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική. Υπηρετούμε τις οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Ο δράσεις μας,  μία από τις οποίες ήταν και ο αγώνας μας για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης ,  δεν έχουν κομματικό περιεχόμενο, αλλά ανήκουν στη σφαίρα της «διπλωματίας των λαών».
Οι ακροδεξιοί κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων "επί το έργον"

Δείτε το επίμαχο κείμενο στα ελληνικά.
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό συστήνουμε   ομάδα δικηγόρων, με τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
Σκοποί  μας  είναι :
1. Η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία)
2. Η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις.
3. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μιας θεμελιώδους   σημαντικής εγγύησης για κάθε δημοκρατική κοινωνία.
4. Η  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των Βαλκανικών κρατών μέσα από κλίμα συνεννόησης
5. Η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
6. Η εγγύηση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.
Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση .
Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.
Η πρωτοβουλία δεν δρά ανταγωνιστικά με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί και δρα παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.
Το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Στα Βαλκάνια έχουμε ανάγκη την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Ούτε η  ειρήνη, ούτε η  δημοκρατία μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.
Οι δικηγόροι και γενικότερα οι νομικοί μέσα από τον επιστημονικό , νηφάλιο διάλογο και  σε πνεύμα συνεννόησης καλούμαστε να συμβάλλουμε σε μία νέα πορεία στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία  των λαών.
Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών.


Τα μέλη της Ομάδας
Μανόλης Λαμτζίδης, Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Ρωξάνη Κωστατζίκη, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ, πρ. μέλος Αντιπροσωπείας ΔΣΘ στο CCBE (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων),Έρση Φωτοπουλου, πρ. Ταμίας ΔΣΘ, πρ. Αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΑΔΙΘ, Κώστας Αμπατζας , Πρόεδρος ΟΣΕΘ, Δημήτρης Τσελούδης, Ταμίας του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Αλεξόπουλος, μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Ηλίας Γκίνδης, μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, Λεωνίδας Σδούκος, Θρασύβουλος Τζίκας, Σάββας Ταυρίδης, Κηπουρού Ελένη, Παπαθεοδωρου Κατερίνα, Αγλαϊα  Zωρδούμη, Γιώργος Σάρλης, Γεν. Γραμμ. Υπουργείου Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παρασκευή   Φιριπη, Χρήστος Λαμπάκης, Στάθης Σιαμέλης, Τσερβένης Χρήστος, Γρηγόρης Γ. Εδιρνέλης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ωραιοκάστρου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, Αστέριος Παπαδημητρίου, Φωτεινή Αχτσίδου, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Σκέντου Δέσποινα, Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Ο.Π.Ι., Λίντια ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ, Βασιλακάκης Γιάννης, πρ. μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Μάχη Μαργαρίτη, πρ. μέλος ΔΣ ΚΑΔΙΘ, Αθηνά Γούλιαρου, Ολυμπία Χρυσάφη-Λάτσιου, μέλος ΔΣ ΕΥΑΘ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνα Χαριζάνοβα, Έλενα Κώστοβα, Ahmet Müsellem Görgün Πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ –TYΡΟΛΟΗΣ (“TEKIR-DAG-CHORLU”), Καρακώστα Θάνη, Hλίας Αμανατίδης, Κυριακή (Κική) Βελλίκη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Ελένη Λαφτσή, Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνης, Αναστασία Σπυρίδου, Σωτήρης Μαλικέντζος, Ευγενία Παπαναστασίου, πρ. Γενική  Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας,  Μελέτιος Κολλινιάτης, Κάτια Παγκαρλιώτα , Αλεξάνδρα Λάτσιου , Κυριακή (Κική) Ακαντζιλιώτη, Φίλιππος Γιαννούλης, πρ.μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Στέλιος Βελλίκης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αρκούδης, Σωτήρης Δρούτσας, Κώστας Χατζηϊωάννου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Πηγή: Τύπος της Θεσσαλονίκης σε ρεπορτάζ Τάσου Θωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.