Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αποτροπιασμός για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος Καστοριάς

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει «τον αποτροπιασμό σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς που ανεγέρθηκε για να θυμίζει τους 1000 Εβραίους της πόλης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί».

«Χρησιμοποιώντας μαύρο σπρέι για να καταστρέψουν την επιγραφή του Μνημείου, οι φανατικοί κήρυκες τους μίσους θέλησαν να διαγράψουν τόσο τη μνήμη της άλλοτε ανθούσας εβραϊκής κοινότητας της πόλης αλλά και να καταστρέψουν τους συμβολισμούς που εκπέμπει το Μνημείο αυτό», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και επισημαίνεται πως αυτοί που βανδάλισαν το μνημείο «πήραν την καλύτερη απάντηση από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που δια στόματος του Δημάρχου της Καστοριάς καταδίκασε τη βεβήλωση, αλλά και των ευαισθητοποιημένων πολιτών που έσπευσαν να καθαρίσουν το Μνημείο».
Οι διωκτικές αρχές, τονίζει το ΚΙΣΕ, «οφείλουν να συλλάβουν τους υπεύθυνους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως δεκατρία επεισόδια βεβηλώσεων εβραϊκών χώρων καταγράφηκαν το 2018. «Η έξαρση της μισαλλοδοξίας, οι βανδαλισμοί μνημείων και ιερών χώρων επιτείνουν την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο αντισημιτισμός είναι μόνον η αρχή της παρακμής μιας κοινωνίας, η οποία για να προστατευθεί από τους οπαδούς του σκοταδισμού οφείλει να μεταλαμπαδεύει το φως της γνώσης και της μνήμης για την αποτροπή νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται.

H Iσραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα «και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την προκλητική αντισημιτική ενέργεια του βανδαλισμού του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς», που σημειώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, «πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου που ανεγέρθη για να τιμήσει τη μνήμη των 1000 Εβραίων της Καστοριάς που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Μια πράξη που λαμβάνει χώρα 10 ημέρες μετά τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης και έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα αντισημιτικών συμβάντων που ο Ελληνικός Εβραϊσμός αντιμετώπισε φέτος».
Εκφράζεται δε η πεποίθηση ότι «η Πολιτεία θα λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε οι ένοχοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και μακροπρόθεσμα να επιτύχει την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων και να ξεριζώσει τέτοιες αντιλήψεις από τους θιασώτες τους».

Η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με την βεβήλωση μνημείου προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής, τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς.
Σκοπός της αποστολής των δημοσιευμάτων, όπως αναγράφει το έγγραφο της Μαρίας Γιαννακάκη, είναι αφενός η ενημέρωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς και αφετέρου για «τυχόν ενέργειες του».
Το έγγραφό της η κυρία Γιαννακάκη το κοινοποίησε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι, προχθές την νύχτα, βεβήλωσαν το μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, επί της οδού 15ης Μεραρχίας, στο σημείο, δηλαδή,  όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.