Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Tο έργο του Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», παρουσιάζεται στο ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Tο εξαιρετικά επίκαιρο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», παρουσιάζεται στις 7, 8, 9, 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018,  στη σκηνή του θεάτρου «Παππάς» του Κολλεγίου "Ανατόλια".

Ζωντανή ορχήστρα και περισσότεροι από είκοσι μαθητές και μαθήτριες ερμηνεύουν, παίζουν και τραγουδούν τον λόγο του ποιητή του Άουγκσμπουργκ και μελωδίες του Χανς Άισλερ, υπό τη διακριτική καθοδήγηση καθηγητών του σχολείου και αποφοίτων-παλαιών μελών της θεατρικής ομάδας, που συμπληρώνει τριάντα τρία χρόνια δράσης.
Σε σημείωμά του ο Θανάσης Φωτιάδης, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την οργάνωση της παραγωγής, αναφέρει: «Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σθένος, αποφασιστικότητα, συχνά και με αυτοθυσία, κάθε φορά που κροταλίζουν τα αιματοβαμμένα σάπια δόντια τους. Δόντια που πάντα βρίσκουν τον τρόπο και, με τα φαουστικά τερτίπια τους, ασπρίζουν και ανανεώνονται, έτοιμα να δαγκώσουν και να κόψουν την καρωτίδα της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας. Έφηβοι κι έφηβες, με θεατρικές ποδιές, νέοι άτρωτοι στο εφησυχαστικό αναισθητικό, επιχειρούν να απονευρώσουν και να εξαγάγουν μια και καλή τούτα τα μακάβρια τρομακτικά δόντια, πάνω στην οδοντιατρική πολυθρόνα του ουμανιστή πανούργου Μπέρτολτ Μπρεχτ».
Τα έσοδα της παράστασης της 14ης Δεκεμβρίου θα διατεθούν στο ΚΕ.ΠΕ.Π «Άγιος Δημήτριος» για τη στήριξη του κοινωνικού του έργου.
Σκηνοθεσία – οργάνωση παραγωγής: Θανάσης Φωτιάδης
Μουσική διδασκαλία: Ευγένιος Κυριακίδης


Το ελληνικό και ελληνόφωνο θέατρο στο Κολλέγιο Ανατόλια…
Η ιστορία του ελληνικού και ελληνόφωνου θεάτρου στο Κολλέγιο Ανατόλια είναι μακρά, και κάποιες αμυδρές όσο και αβέβαιες φανερώσεις του ανιχνεύονται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Μερζιφούντα του Πόντου. Βεβαιωμένες θεατρικές παραστάσεις έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στην ελληνική γλώσσα, υπό την καθοδήγηση σημαντικών Δασκάλων του σχολείου, γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’50, όταν το «Ανατόλια» βρισκόταν πλέον σε ασφαλές ελληνικό έδαφος.


… και ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου
Το 1985, με πρωτοβουλία των φιλολόγων καθηγητών Παναγιώτη Αντωνίου και Βενετίας Ευσταθίου, ιδρύεται ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου. Η ομάδα συνεχίζει την αδιάλειπτη παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα του σχολείου υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου καθηγητή Θανάση Φωτιάδη.
Τη δράση του Ομίλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Κολλεγίου Ανατόλια, υποστηρίζουν με την αδιάκοπη όσο και πολύτιμη συμμετοχή τους απόφοιτοι-παλαιά μέλη της θεατρικής ομάδας.
Σκοπός του Ομίλου είναι η διάδοση της θεατρικής παιδείας στο σχολείο, η επαφή των μαθητών με το θεατρικό είδος, αρχαίο και σύγχρονο, και η ανάπτυξη της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της ευθύνης των μελών του, παράλληλα με την επαφή τους με το θέατρο.


Παραστασιολόγιο Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου:
Νεφέλες (1986-1987 και 2003), Πλούτος (1988), Θεσμοφοριάζουσες (1990), Λυσιστράτη (2006) και Εκκλησιάζουσες (2007) του Αριστοφάνη, Δύσκολος του Μένανδρου (1989), Τρωάδες του Ευριπίδη (1999), Η αυλή των θαυμάτων (1991 και 2001), Παραμύθι χωρίς όνομα (1993 και 2011), Γράμμα στον Ορέστη, Δείπνος και Ποιος ήταν ο κύριος (1998) και Ο μπαμπάς ο πόλεμος (2009) του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου (1992), Δον Καμίλλο του Σωτήρη Πατατζή (1994), Ζητείται ψεύτης (1995), Η χαρτοπαίχτρα (1996), Ξύπνα Βασίλη (2004) και Ο αχόρταγος (2008) του Δημήτρη Ψαθά, Το φιόρο του Λεβάντε (1997) και Δεν είμαι εγώ! -Η λογική (2002) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Η κόμισσα της φάμπρικας των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη (2000), Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά της Διδώς Σωτηρίου (2005), Κλάξον, τρομπέτες και… πλάκες του Ντάριο Φο (2010), Η Φαύστα του Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) (2012), Η πινακοθήκη των ηλιθίων του Νίκου Τσιφόρου (2013), Αντιγόνη του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2014), Η τρικυμία του Ουίλιαμ Σέξπιρ (2015) και Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές του Μαξ Φρις (2016), Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ (2017)



Θανάσης Φωτιάδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1970. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Φιλολογίας - Τομέας Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών). Έχει εργαστεί ως επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής και συντάκτης σε εκδοτικούς οίκους, περιοδικά και εφημερίδες και έχει συνεργαστεί, σε διάφορα πόστα, με μαθητικές, φοιτητικές και ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. Από το 2005 είναι υπεύθυνος του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου, της ελληνόφωνης θεατρικής ομάδας του Κολλεγίου Ανατόλια, στο οποίο εργάζεται ως φιλόλογος από τον Σεπτέμβριο του 2007. Με τον Όμιλο τον συνδέει μία σχέση τριάντα τριών χρόνων, καθώς υπήρξε ιδρυτικό μέλος ως μαθητής, συμμετείχε στην πρώτη παράσταση από σκηνής, την οποία εγκατέλειψε ως απόφοιτος, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποια θέση τού ζητήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.