Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία τριετούς προγράμματος για τη στελέχωση των δήμων

Τη θέση ότι η εξαγγελία, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τριετούς προγράμματος για τη στελέχωση των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των δήμων της χώρας, κινείται σε θετική κατεύθυνση, εξέφρασε ο διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Ιωάννης Γούπιος, μιλώντας σε επιμορφωτική συνάντηση στελεχών της αυτοδιοίκησης για την οικονομική διοίκηση και διαχείριση των δήμων μετά τις αλλαγές του προγράμματος "Κλεισθένης 1".

Στη διάρκεια της συνάντησης, την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, ο κ. Γούπιος επισήμανε ότι «αυτοί που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι μικρομεσαίοι δήμοι της χώρας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές υπηρεσίες, ακόμη και στην καθαριότητα».
«Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, που αφορούν κυρίως οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, γι΄ αυτό και το κρίσιμο ζήτημα είναι να στελεχωθεί και η Αυτοδιοίκηση με εξειδικευμένο προσωπικό που θα έχει οικονομική κατεύθυνση» σχολίασε και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα για τη στελέχωση των Δήμων «θα δώσει μεγάλη ανάσα στους Δήμους που έχουν ελλείψεις».
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιφέρει το νέο πλαίσιο του «Κλεισθένη», ο κ. Γούπιος ανέφερε ότι «το καίριο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 σταματά ο προληπτικός έλεγχος επί των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Κεντρική 'Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζήτησε την αναστολή ή τη μη άμεση εφαρμογή αυτού του μέτρου, γιατί οι υπάλληλοι νιώθουν ανασφάλεια, καθώς μέχρι τώρα είχαν δεδομένο ότι η δαπάνη που έγινε έχει εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Πιστεύω όμως ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μάθει πλέον να συζητά και να λύνει τα προβλήματα και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα» πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης έγινε αναφορά σε μια σειρά ζητημάτων όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εξειδίκευση πιστώσεων, η διενέργεια και εκκαθάριση δαπανών, η πάγια προκαταβολή και τα εντάλματα πληρωμής κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.