Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Αντιαναπτυξιακό θεωρεί η "Συμπολιτεία" Προϋπολογισμό-Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 Δ.Θερμαϊκού

Αντιαναπτυξιακό, που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και του Δήμου, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η  «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2019 και δηλώνει ότι θα τον καταψηφίσει, καθώς δεν αποτελεί, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:
«Ο Προϋπολογισμός, μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα,  αποτελούν για κάθε Δήμο, το μόνο και ουσιαστικό εργαλείο για την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες. Αποτελεί τον οικονομικό τους καθρέφτη και αποτυπώνει την πολιτική κατεύθυνση και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
Επομένως, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και διαδικαστικά, ούτε κατά τη σύνταξή του, ούτε κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του.
Η ανάλυση του προϋπολογισμού σε κωδικούς και πηγές χρηματοδότης, η απαίτηση για πλήρη αντιστοίχιση ανταποδοτικών τελών και υπηρεσιών, για επιμέρους και συνολική ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων, αποσκοπεί στη διαφάνεια τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στον έλεγχό του.
Για εμάς, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», η λογική σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ακολουθεί τις έννοιες της ανάπτυξης και της διεκδίκησης, αφού πρώτα «έχουν γίνει κτήμα» οι ανάγκες των δημοτών, με στόχο την επίλυσή τους. Επομένως, αυτός ο στόχος θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς ο προϋπολογισμός για το 2019, όπως και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συζητηθούν φύρδην-μίγδην την ίδια ημέρα, μαζί και με τον απολογισμό του έτους 2017, δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
Επειδή κατά κανόνα αυτή η φιλοσοφία απουσιάζει όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, γι αυτό και είδαμε στις περισσότερες σχεδόν μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να υπάρχουν συνεχείς αναμορφώσεις, απόδειξη της προχειρότητας σύνταξης του προϋπολογισμού».
Καλούμε τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να προχωρήσει, έστω την ύστατη στιγμή, σε διάλογο με τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019, ώστε να συμπεριληφθούν τα αναγκαία για την περιοχή έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.