Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Έλληνες δικηγόροι: Ειρήνη, Δημοκρατία, Συνεννόηση στα Βαλκάνια!

του Μαν. Λαμτζίδη*
Eίμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας δικηγόρων – στην οποία προσχώρησαν και άλλοι επαγγελματίες νομικοί (δικ. Επιμελητές)- «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» , της οποίας η δράση κινείται με βάση ιδρυτική διακήρυξη , και η οποία για τις ανάγκες επικοινωνίας μεταφράστηκε στη Βουλγαρική γλώσσα προκειμένου να καταστήσουμε κοινωνούς του περιεχομένου της τους συναδέλφους της Βουλγαρίας.

Στους Τούρκους συναδέλφους στάλθηκε περίληψη της διακήρυξης.
Η αρχική διακήρυξη είδε το φώς της δημοσιότητας στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και το μεταφρασμένο στα Βουλγαρικά κείμενο στα τέλη Σεπτεμβρίου . Το τελευταίο, από τότε ήταν σε δημόσια «θέαση» και κρίση. Κανένα αρνητικό ή δυσμενές σχόλιο ή δηλητηριώδης και συκοφαντικός χαρακτηρισμός δεν είχε διατυπωθεί όλο αυτό το διάστημα, εκτός από τις τελευταίες ημέρες, που λαμβάνουν χώρα πολιτικά γεγονότα (ομιλία Πρωθυπουργού, συνέδριο κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης κλπ.). Δυστυχώς, επιχειρήθηκε ανάμειξη της δράσης της Ομάδας στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση με αφύσικες μεθοδεύσεις και τη χρήση των “fake news”!
Πολλοί και πολλές αναρωτιούνται ακόμα και τώρα ποιοι είναι οι σκοποί της Ομάδας αυτής. Από την ανάγνωση της διακήρυξης προκύπτει ότι είναι:
1. Η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία)
2. Η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις.
3. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως μιας θεμελιώδους σημαντικής εγγύησης για κάθε δημοκρατική κοινωνία.
4. Η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των Βαλκανικών κρατών μέσα από κλίμα συνεννόησης
5. Η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
6. Η εγγύηση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.
Ως μέσο έχει επιλεγεί η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση .
Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, πράγμα που έγινε και έτσι έχουμε μέλη της ομάδας άτομα Βουλγαρικής, Σερβικής καταγωγής και Τουρκικής υπηκοότητας
Η πρωτοβουλία δεν δρα ανταγωνιστικά με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί και δρα παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.
Στη διακήρυξη τονίστηκε ότι το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία καθώς και ότι στα Βαλκάνια έχουμε ανάγκη την ειρήνη και τη δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.
Στο τέλος τονίζεται ότι οι δικηγόροι και γενικότερα οι νομικοί μέσα από τον επιστημονικό , νηφάλιο διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης καλούνται να συμβάλουν σε μία νέα πορεία στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία των λαών.
Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών, όπως και έγινε στην πορεία.
Στην αρχή η ομάδα είχε 10 μέλη στη συνέχεια έφτασε τα 50! Μετά την ανάπτυξη έντονης δράσης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης , και η οποία είχε ευτυχή κατάληξη, η Ομάδα σχεδίασε την πραγματοποίηση τριεθνούς συνάντησης (ημερίδας) δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων στην Ορεστιάδα – υπό την αιγίδα του τοπικού δικηγορικού συλλόγου- στις αρχές Δεκεμβρίου, και η οποία αναβλήθηκε για τις 19 Ιανουαρίου.
Στην ημερίδα με θέμα «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ» κλήθηκαν να λάβουν μέρος Έλληνες, Βούλγαροί και Τούρκοι δικηγόροι.
Η ομάδα έστειλε ήδη ενημερωτικές επιστολές στους Δικηγορικούς Συλλόγους του Μπλαγκόεβγκραντ, του Χάσκοβο, του Κίρτζαλη, του Μπουργκάς (Πύργου), του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολης) και του Σμόλιαν, που συνοδεύονται με την ιδρυτική διακήρυξη μεταφρασμένη στη Βουλγαρική γλώσσα (από τέλη Σεπτεμβρίου) καθώς και ενημερωτικές επιστολές στην Τουρκική γλώσσα στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αδριανούπολης (Edirne), της Ραιδεστού-Τυρολόης (Tekirdag-Chorlu) και της Προύσας (Bursa). Οι περισσότεροι σύλλογοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
Όλα αυτά με την πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη και οι δικαιϊκοί θεσμοί αποτελούν ισχυρό ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ των χωρών και των κοινωνιών.
Το χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι απευθυνθήκαμε στη γλώσσα των γειτόνων μας αποφεύγοντας, όσο μπορούμε, τη χρήση της Αγγλικής, για να δείξουμε το σεβασμό και τα ιδιαίτερα φιλικά μας αισθήματα προς αυτούς.
Μία εβδομάδα πριν την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της εκδήλωσης (1 Δεκεμβρίου) είχαν δείξει ενδιαφέρον 50 Τούρκοι και Βούλγαροι δικηγόροι και άλλοι 50 Έλληνες νομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα (Βέροια, Δράμα, Καβάλα κλπ.)
Οι αήθεις και συκοφαντικές επιθέσεις που δεχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες για εμάς δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά μία σκοτεινή παρένθεση σε μία «φωτεινή» συνεχή και συνεπή δράση υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των Βαλκανικών λαών και κρατών.


*Ο Μανόλης Λαμτζίδη είναι δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.