Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κόκκινη κάρτα σε νεοναζί, ρατσιστές και φασίστες


Με ένα στόμα σχεδόν Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στα ελληνικά γήπεδα, ενώνουν τις φωνές τους για να δηλώσουν σε μεγάλη έρευναν του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο νεοναζισμός δεν έχουν θέση στον αθλητισμό". Όλα αυτά με αφορμή το γεγονός ότι στο ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Εσθονία, μια σημαία του «Μαύρου Ήλιου» των SS ξετυλίχθηκε ξεδιάντροπα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και συνοδεύτηκε από άθλιους ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίζονται κάποιες φορές στην κοινωνία μας φαινόμενα νοσηρά και απεχθή, που μοιραία προκαλούν την αγανάκτηση και προσβάλουν ευθέως κάθε ελεύθερο και υγιές κύτταρό της. Κομμάτι της κοινωνίας και ο Αθλητισμός, όπου εσχάτως στη λαοφιλέστερη έκφανσή του, που είναι το ποδόσφαιρο, εισέβαλαν με τον μανδύα των «οπαδών» ξεκάθαρες μορφές φασισμού, ρατσισμού και νεοναζισμού. Το φαινόμενο συνέβη στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, αφορά ολόκληρο τον Αθλητισμό. «Χτες» συνέβη στο ΟΑΚΑ, «αύριο» μπορεί να συμβεί κάπου άλλου, γιατί το «φίδι» ζητά να απλωθεί και φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τα γήπεδα ως ένα εύκολα προσβάσιμο πεδίο για να βγάλει το δηλητήριό του.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο (24/11) τις θέσεις εκπροσώπων του ποδοσφαίρου. Σήμερα, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και ζητά να ακούσει τις θέσεις των ανθρώπων άλλων αθλημάτων, όπως της γυμναστικής. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βλάσης Μάρας, η Βασιλική Μιλλούση, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ράφτης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Βασιλειάδης μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σαν μια φωνή, καταδίκασαν απερίφραστα τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης έδωσε και την «είδηση» πως το συγκεκριμένο περιστατικό του ΟΑΚΑ, θα τεθεί στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θα υπάρξει μία αποστομωτική απάντηση.
Ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να πω "Όχι στον ρατσισμό" και καταδικάζω κάθε είδος και μορφή ρατσισμού εντός και εκτός γηπέδων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Γι’ αυτό προωθούμε αθλήματα όπως την ενόργανη γυμναστική, όπου υπάρχει ευγενής άμιλλα, δεν υπάρχουν καυγάδες και δεν εμφανίζονται σχόλια ρατσιστικά ή κάθε άλλου τύπου σχόλια, που να προσβάλουν συναθλητές και ανθρώπους. Όλοι μαζί κατά του ρατσισμού και κατά τέτοιων φαινομένων».
Ο Βλάσης Μάρας μίλησε για ένωση των λαών, όχι για διαχωρισμό τους. Είπε συγκεκριμένα ο παγκόσμιος πρωταθλητής: «Είναι σίγουρα άσχημο να έχουν εμφανιστεί τέτοια μηνύματα και τέτοια πανό, αυτές οι ενέργειες είναι καταδικαστέες. Μέσα από το άθλημά μου, εγώ αυτό που κάνω είναι να αγωνίζομαι και να συναγωνίζομαι τους συναθλητές μου από το εξωτερικό, αλλά να είναι αυτό το ωραίο, το "ευ αγωνίζεσθαι", δηλαδή μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να είμαστε "εχθροί", αλλά έξω είμαστε φίλοι. Το σημαντικό είναι να ενώνονται οι λαοί και όχι να διαχωρίζονται. Από εκεί και πέρα, σχετικά με αυτές τις ενέργειες που βλέπουμε, είτε φασισμού, είτε ρατσισμού, είτε εθνικισμού, αυτό που έχω να πω είναι ότι σίγουρα είναι λάθος. Αλλά πολλές φορές το να είσαι πατριώτης μεταφράζεται διαφορετικά από πολλούς. Οπότε ας κοιτάξουμε πρώτα την καμπούρα μας και μετά ας κρίνουμε τους άλλους».
Η Βασιλική Μιλλούση είναι πλέον μέλος της ΕΟΕ και τόνισε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αθλητικό κομμάτι. Φυσικά και το κατακρίνω. Εμείς ως αθλητές είμαστε πρεσβευτές της ευγενούς άμιλλας και της ενότητας για όλο τον κόσμο. Οπότε πραγματικά όχι στον ρατσισμό».
Τέλος, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, πρωταθλητής του παρκούρ, ενός αγωνίσματος κυριολεκτικά των δρόμων και των ανοιχτών χώρων, ήταν επίσης σαφής στις θέσεις του: «Στον χώρο του παρκούρ δεν έχω παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα. Σ’ εμάς το πιο ακραίο που μπορεί να μας πει κάποιος είναι να... μην κάνουμε προπόνηση στο πάρκο για να μην το δει το παιδί του και κάνει το ίδιο! Δεν έχει γίνει κάτι πιο άσχημο σε αυτόν τον χώρο. Τέτοια φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, σημαίες τέτοιου είδους, πανό και όλα αυτά τα έκτροπα, δεν χωράνε, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλη την κοινωνία. 


Ομόφωνη καταδίκη από τους ποδοσφαιριστές
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το ΑΠΕ ΜΠΕ, προσέγγισε ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος που προκλήθηκε στην κοινωνία της «στρογγυλής θεάς».
Ο Γιώργος Δαρίβας είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς, που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γεννημένος στα 1926, ο «Λορέντσι» του Ολυμπιακού, έζησε τα φρικτά χρόνια της κατοχής. Και θυμάται, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Βγαίναμε από το σπίτι μας και βλέπαμε στον δρόμο πτώματα. Πεθαμένους από την πείνα! Και από κάποια στιγμή και μετά, δεν μας έκανε καμμία εντύπωση! Είχε γίνει κομμάτι της ζωής μας. Είχαμε εξοικιωθεί μ΄ αυτό που αντικρύζαμε»...
Η αφήγηση του Δαρίβα συγκλονίζει ακόμη και από το τηλέφωνο. Ακούς έναν άνθρωπο 92 ετών και ανατριχιάζεις: «Δεν θέλω παιδί μου να τα ξαναζήσω αυτά. Ημασταν 14-15 χρονών παιδιά και ζήσαμε την πείνα. Πηγαίναμε στην επαρχία αναζητώντας τρόφιμα και ανταλάσσαμε προϊόντα. Ενα σαπούνι για μερικά φασόλια. Δεν είχαμε παπούτσια να φορέσουμε. Ηταν καταστροφή. Γιατί οι ναζί δεν πέρασαν κι έφυγαν από την Ελλάδα. Πέρασαν, μας πάτησαν κι έφυγαν! Παναγία μου! Και μόνο που το σκέπτομαι, είναι ένας εφιάλτης»...

Με απεριόριστα ...χιλιόμετρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και περισσότερους από 500 αγώνες στους πάγκους, η άποψη του Στάθη Σταθόπουλου, έχει αυταπόδεικτα, βαρύνουσα σημασία. «Τέτοια φαινόμενα, προκαλούν θλίψη και ντροπή», επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο «ακαδημαϊκός» της προπονητικής και συνεχίζει:
«Γιατί το ποδόσφαιρο, είναι ένα παιχνίδι που ενώνει τους ανθρώπους, όπως και ο αθλητισμός στο σύνολο του. Ο ρόλος του είναι ψυχαγωγικός, έχει αλλαγές συναισθημάτων (χαρά και στεναχώρια), αλλά και υποστήριξη για την ομάδα που αγαπάς. Αρα, η πολτική δεν αρμόζει στους χώρους άθλησης, εν γένει. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να δούμε τα αίτια που τα προκαλούν. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις, παρά να καταστέλλεις. Και τα αίτια, είναι η παρακμή σε πολιτικό, οικονομικό και κυρίως κοινωνικό επίπεδο. Επίσης πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός, ότι έχει χαθεί η κριτική σκέψη. με αποτέλεσμα, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε να μην τα επεξεργαζόμαστε και να κάνουμε πράγματα, για τα οποία δεν γνωρίζουμε, ούτε τις συνέπειες, ούτε τον αντίκτυπο που έχουν»...
 
Ο Στέλιος Σεραφείδης και ο Ανδρέας Σταματιάδης έχουν προσωπικές αναμνήσεις από την κατοχή. Συνομήλικοι, γεννημένοι αμφότεροι με λίγους μήνες διαφορά το 1935, έζησαν στο «πετσί» τους την κόλαση του ναζισμού.
Ο επί 20ετία (1951-1972) τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης, μιλά με σκληρά λόγια για τους νοσταλγούς του ναζισμού που έκαναν την εμφάνισή τους στο ΟΑΚΑ.
«Το ποδόσφαιρο ενώνει τους λαούς, όλοι το γνωρίζουμε. Όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ είναι εξωφρενικά. Αυτοί που τα έκαναν είναι μιάσματα των κοινωνιών και φυσικά τους καταδικάζουμε όλοι. Πρόκειται για κτήνη, για φασίστες, για χολέρα των κοινωνιών. Κάποια στιγμή -να το πούμε απλά- αυτά τα άτομα πρέπει να τα μπαγλαρώνουν και να τα εξαφανίζουν.
Κι εμείς ζήσαμε την εμπειρία της ανάμιξης της πολιτικής με το ποδόσφαιρο. Έπαιζε η ΑΕΚ στη Δανία και μπήκαν κάποιοι μέσα για να διαμαρτυρηθούν για τη χούντα. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, καμία σχέση με τα φασιστικά.
Κάποτε η εθνική ομάδα γέμιζε τα γήπεδα. Τώρα άλλαξαν οι καιροί, είναι  τελείως διαφορετική εποχή. Φυτοζωεί η εθνική και δεν φαίνεται να έχει μέλλον, κυρίως λόγω των πολλών ξένων παικτών. Θα αφανιστούν τα ελληνόπουλα και λυπάμαι που το λέω ότι δεν έχει μέλλον. Κυρίως είναι θέμα προσωπικοτήτων που δεν υπάρχουν πια. Αν θυμηθούμε ποιους παίκτες είχε η Ελλάδα το 2004 και κατέκτησε το EURO θα δούμε ότι ο καθένας ήταν προσωπικότητα. Είναι αδιανόητο που δεν βγήκε κάποιος από τους εν ενεργεία διεθνείς να πει ότι δεν τα θέλουμε στο γήπεδο αυτά τα μιάσματα. Κάποτε ο Φάντροκ έλεγε, όταν κόβεις ένα δάκτυλο πρέπει να κόψεις όλο το χέρι. Υπάρχει αρρωστημένη κατάσταση και πρέπει οι υπεύθυνοι να κάτσουν κάτω και να λάβουν τα μέτρα που πρέπει».

Συνομίληκος και συμπαίκτης του Στέλιου Σεραφείδη, ο Ανδρέας Σταματιάδης πέρασε όλο το διάστημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας στα κιτρινόμαυρα. Επαιξε σε 465 αγώνες της ΑΕΚ και σημείωσε 139 γκολ, ενώ είναι ένας από τους λίγους που κατέκτησαν το πρωτάθλημα τόσο ως παίκτες (1963, 1968) όσο και ως προπονητές (1977) της Ένωσης.
«Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.  Καμία σχέση με την ομάδα μας. Δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΕΚ και πολύ περισσότερο με την εθνική ομάδα. Θα έπρεπε να έχει επέμβει άμεσα η  αστυνομία, να τους συλλάβει και να μην τους επιτρέψει να ξαναπατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο. Δυσφημούν τη χώρα και την ιστορία μας, δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα μας.
Παιδάκι ήμουν και έξω από το σπίτι μας έκαναν περιπολία οι ναζί. Έζησα τέτοιες στιγμές για να βλέπω τώρα κάποιους να σπιλώνουν την ελληνική ιστορία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αντέδρασαν οι διεθνείς. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ισως επειδή να νέα παιδιά δεν έχουν ζήσει τίποτα.  Δυστυχώς -ευτυχώς γι΄αυτούς- δεν έζησαν δύσκολα χρόνια και δεν εκτιμούν το ρόλο τους. Εγώ ήμουν 15 χρόνων και άλλαζα δύο συγκοινωνίες για να κάνω προπόνηση: Πετράλωνα-Ομόνοια και Ομόνοια-Φιλαδέλφεια. Περάσαμε δυσκολίες, ζήσαμε την πείνα, σεβόμασταν το άθλημα, τους φιλάθλους. Το ποδόσφαιρο έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Ισως για κάποιους όλα να είναι εύκολα και να μην επηρεάζονται από τέτοιες ασχήμιες εις βάρος της ιστορίας της Ελλάδας. Φτάσαμε στο σημείο αυτό γιατί σταδιακά ανεχτήκαμε πολλά...Εχω εκπροσωπήσει την προσφυγιά με τη φανέλα της ΑΕΚ και την πατρίδα μας με τη φανέλα της εθνικής. Για εμένα αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ είναι η χειρότερη ύβρις που υπάρχει. Ο πατέρας μου ήλθε από τη Μικρά Ασία, πολέμησε με τον ελληνικό στρατό και τραυματίστηκε. Είναι απίστευτο που δεν αντέδρασε κανείς με όσα έγιναν. Πώς θα πάμε μπροστά έτσι;».

Από αυτήν την ...ιδιόμορφη «στρογγυλή τράπεζα» που διοργάνωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, δεν θα μπορούσε να λείπει, ο Σάββας Κωφίδης. Μέλος -μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή και τον Λάκη Παπαϊωάννου- της θεαματικότερης «τριπλέτας» που είδαν τα ελληνικά γήπεδα, όποτε έπαιζε ο Ηρακλής, ο Κωφίδης, είναι σήμερα τεχνικός διευθυντής στα τμήματα υποδομών της ΠΑΕ Αρης. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία, ο Κωφίδης ούτε μασά τα λόγια του, ούτε κρύβεται πίσω από δάκτυλα, τονίζοντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ:
"Ασφαλώς και η πολιτική έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι μέσα στην ζωή μας. Και ο,τιδήποτε είναι μέσα στην ζωή μας, οποιαδήποτε δραστηριότητα μας, είναι πολιτική. Και μέσα από το ποδόσφαιρο, μπορούμε να μεταδώσουμε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Το φαινόμενο του ναζισμού και του φασισμού, είναι ένα τίποτε. Δεν υπάρχει. Δεν είναι καν, ιδεολογία. Ουτε ιδέα. Αρα δεν υφίσταται. Και φυσικά πρέπει να εξαλειφθεί. Ασφαλώς και στέκομαι απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Και επειδή το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη δύναμη, πρέπει μέσα απ΄ αυτό, ν΄ αντισταθούμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ευλόγως με την σειρά της, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα ρατσισμού και φασιστικής νοοτροπίας, υπογραμμίζοντας ότι θα σταθεί στην απέναντι πλευρά και καλώντας σε συστράτευση τους θεσμικούς φορείς της χώρας και τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους. Με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ευάγγελος Γραμμένος, τοποθετήθηκε σαφώς και κατηγορηματικά για ένα θέμα, που πλέον λαμβάνει έκταση:
«Είναι αυτονόητο ότι η ΕΠΟ καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τέτοιου είδους δηλώσεις και θέσεις, που επαναφέρουν στη μνήμη των πολιτών τον εφιάλτη του φασισμού. Αυτό το απορρίπτει και το σύνολο της υγιούς κοινωνίας. Θεωρώ στοχευμένη την εισβολή που έγινε στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα της Εθνικής με την Εσθονία. Αποτελεί κατάπτυστη ενέργεια και προσπάθεια να εκθέσει τη χώρα διεθνώς. Η Ελλάδα βίωσε διαχρονικά το φασισμό και πλήρωσε βαρύ τίμημα γι΄ αυτόν. Τέτοιες πράξεις είναι απόλυτα καταδικαστέες αλλά χρειαζόμαστε ευρύτερο κοινωνικό συνασπισμό και παρέμβαση. Η Ομοσπονδία, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες, μαζί με τους εθνικούς φορείς. Καλούμε άμεσα σε συστράτευση, πλέον των παραπάνω και όλους τους υγιείς Έλληνες φιλάθλους».

Ένα από τα καλύτερα «δεκάρια» που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Βασίλης Καραπιάλης, ιστορικός πρωταθλητής με την Λάρισα και φυσικά με τον Ολυμπιακό, εκφράζει δυσφορία στο άκουσμα της ερώτησης. Παραμένει, ωστόσο ψύχραιμος και λακωνικός: «Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν καμμία θέση ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε φυσικά στην ζωή μας. Η ιστορία μας έχει διδάξει πολλά και καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε. Οι αρμόδιοι, οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να τα απομονώσουν»...
Με σημαντική καριέρα στα ελληνικά γήπεδα, φορώντας την φανέλα του ΠΑΟΚ, της Παναχαϊκής και του Μακεδονικού, ο Κώστας Λεβέντης, είναι χειμαρρώδης: «Το τελευταίο χαρτί του καπιταλισμού, είναι ο φασισμός. Βλέπουμε ότι ο νεοναζισμός ανεβαίνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εκφράζεται μέσα από την Χρυσή Αυγή. Το αυγό του φιδιού εμφανίζεται και πάλι, όπως συμβαίνει σε εποχές κρίσης». Εκ των ιδρυτών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Λεβέντης, συνεχίζει ακάθεκτος: «Οπως συνέβη και με το κραχ του 1929. Οταν ο Γερμανός βιομήχανος όπλων, Κρουπ, μαζί με Αγγλους και Αμερικανούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, θέλησαν με τον Χίτλερ, να εναντιωθούν στην εργατική τάξη. Διότι το ζήτημα, ήταν και παραμένει ταξικό. Ο ρατσιμός είναι η αφορμή. Οταν ο λαός στερείται βασικών αγαθών, εμφανίζεται η σιδερένια γροθιά του καπιταλισμού και προκύπτει η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων. Και για να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο, πρέπει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η εξαθλίωση, η πείνα, η οργή, ο θυμός, η αγανάκτηση, η ηττοπάθεια και η μοιρολατρεία, να μετασχηματισθούν σε οργανωμένη δράση».

Σε μία σημαντική αποκάλυψη, προβαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρόεδρος του «Γαλανόλευκου Φάρου», του Συλλόγου φιλάθλων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Νίκος Φλέκκας: «Σε αντίθεση με ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας, πρέπει να γνωρίζετε, πως τα συγκεκριμένα άτομα, μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Στην Θύρα 9 όπου βρέθηκαν, το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ. Κάποιοι τους άνοιξαν την πόρτα και τους έβαλαν μέσα, μαζί με τα κράνη τους, περίπου στο 30ο λεπτό του αγώνα. Μέχρι το 75` έμειναν σιωπηλοί. Σε εκείνο το χρονικό σημείο του αγώνα, άρχισαν τα συνθήματα εναντίον των πολιτικών και τα σχετικά. Η καύση της τουρκικής σημαίας, έγινε περίπου στο 85ο λεπτό. Να ξέρετε ότι εμείς στον «Φάρο» είμαστε μία οικογένεια. Κάποιοι τους έστειλαν αυτούς επάνω μας».
Οσον αφορά στην αντίδραση του «Γαλανόλευκου Φάρου» για το περιστατικό, ήταν άμεση, όπως προκύπτει και από την σχετική ανάρτηση της 19ης Νοεμβρίου, στην ιστοσελίδα του Νίκου Φλέκκα στο Facebook, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς κάποιες ομάδες, προσπαθούν μέσα από τους αγώνες της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου, να περάσουν μηνύματα εθνικιστικά, μηνύματα εναντίον πολιτικών, μηνύματα ακραίων θέσεων, μηνύματα εναντίον χωρών, καίγοντας σημαίες. Δυστυχώς όλα αυτά, έγιναν μπροστά στα μάτια τα δικά μας, δίπλα στην κερκίδα του Γαλανόλευκου Φάρου, στον αγώνα με την Εσθονία στο ΟΑΚΑ. Ο Γαλανόλευκος Φάρος, αποτελείται από μέλη, που το μόνο που προσπαθούν να κάνουν, είναι να τραγουδούν με την δύναμη της φωνής τους για την εθνική Ελλάδας και να προσπαθούν να γίνουν ο 12ος παίκτης των Ελλήνων διεθνών. Σε όλα τα μέρη της Γης, τραγουδούμε τον εθνικό μας ύμνο, γιατί αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνες».
Ο τερματοφύλακας της Λαμίας, Γιώργος Μπαντής ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ ΜΠΕ τονίζει: «Το μίσος δεν οδηγεί πουθενά και δυστυχώς θρέφει αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αγαπούν την πατρίδα τους. Ζούμε σε μια χώρα η οποία στην ιστορία της βίωσε πολύ έντονα στο πετσί της την εισβολή των Ναζί. Οποιοδήποτε ναζιστικό σύμβολο είναι προσβολή κατά της ίδιας μας της χώρας και των χιλιάδων δολοφονημένων στο Έπος του '40».
Ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για το θέμα: «Είναι λυπηρό να πιανόμαστε από αυτό το γεγονός, επειδή ήταν εκεί 10-15 τύποι με αισχρή και φασιστική συμπεριφορά, τη στιγμή που αυτό το φαινόμενο έχει εκτραφεί εδώ και χρόνια, χωρίς να παρεμβαίνουμε. Η γαλάζια στρατιά που ανέδειξε βουλευτές στη Χρυσή Αυγή, έχει οργανωθεί εδώ και 15 χρόνια. Τώρα τα ανακαλύπτουμε; Βιώνουμε τον φασισμό σε όλο το ποδόσφαιρο. Χρειάζεται οργανωμένα και κυβερνητικά, με τους συνδέσμους των οπαδών των φιλάθλων να κάτσουμε κάτω και να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε τίποτε, θα συνεχίσουμε να τους εκτρέφουμε, να τους ενισχύουμε. Μας νοιώθουν αδύναμους. Στο ποδόσφαιρό μας κυριαρχούν οι ξένοι ποδοσφαιριστές. Ούτε τους ακουμπάει το φαινόμενο, ούτε καταλαβαίνουν πού αγωνίζονται. Οσο για τις διοικήσεις, όταν παραβατικοί διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, πώς γίνεται να ερχόμαστε και να απαιτούμε από αυτούς να διώξουν τους φασίστες; Ιδιαίτερα δε όταν τους χρηματοδοτούμε κιόλας, μέσω της ΕΡΤ. Τους δώσαμε χρήματα για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με τέτοιες συμπεριφορές. Μας βγάζουν τη γλώσσα κάθε μέρα...».
Με γραπτό μήνυμά τους προς το ΑΠΕ ΜΠΕ διατύπωσαν τη θέση τους οι αντιφασίστες οπαδοί της ΑΕΚ (Original 21 Antifa-Block):
«Λόγω του συμβάντος στο ματς της εθνικής με την Εσθονία, όπου είδαμε 30 άτομα να σηκώνουν διάφορα σύμβολα, έχουμε να πούμε τα εξής: Η ακροδεξιά «ανεβαίνει» στα γήπεδα και στα social media. Αυτή είναι για εμάς η αλήθεια του σήμερα. Λίγοι στην πράξη, ψευτόμαγκες οι περισσότεροι, δημιουργούν τις δικές τους προοπτικές στηριζόμενοι στα «μέσα» που διαθέτουν. Πιστοί άλλωστε στον «πατέρα» Γκέμπελς που εκμεταλλεύτηκε άρτον και θεάματα, αλλά και το ραδιόφωνο της εποχής ώστε να δημιουργήσει έρισμα και τα κατάφερε.
Γι αυτό η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 6-7% στις δημοσκοπήσεις αλλά το πρόσωπό της δεν ξεπερνά τα 100-200 άτομα. Γι αυτό εμφανίζεται η εξέδρα κάποιας ομάδας να είναι «ακροδεξιά», την ώρα που η βάση της είναι λαϊκή και σίγουρα όχι νεοναζιστική.
Γι αυτό και τις περισσότερες απόπειρες να εμφανιστούν και να εδραιωθούν - οι φασίστες - τις έχουν κάνει στα γήπεδα, όπου η μάζα καθοδηγείται πιο εύκολα κυρίως όταν η αρχηγική ομάδα είναι της αυτού ιδεολογίας...
Για εμάς ως αντιφασιστικό κίνημα Οπαδών - Ανθρώπων, η λύση δεν είναι το «τσάκισμα» ή τουλάχιστον δεν είναι η πρώτη προσέγγιση. Για εμάς θα πρέπει οι περισσότεροι, η μάζα, ο κόσμος, ο λαός της ομάδας, να απωθήσει το απόστημα του νέο-φασισμού, με το μυαλό και τη γνώση! Εμείς θεωρούμε ότι η ΑΕΚ έχει προσφυγική Ιστορία, τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει και να τη διαστρεβλώσει κανείς. Οι κινήσεις αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας, όποιον Θεό κι αν πιστεύουν, ότι χρώμα κι αν έχουν, από όπου κι αν προέρχονται, είναι παράλληλα και «ασκήσεις» σκέψης και γνώσης. Ο Οπαδός της ΑΕΚ μπορεί να είναι ξανθός, «έλληνας», χριστιανός, ή μπορεί να είναι μουσουλμάνος, άθεος, μελαμψός ή «αλβανός». Η ΑΕΚ δεν έχει σύνορα ούτε στους χάρτες, ούτε στο μυαλό. Αν θεωρείς τον εαυτό σου Οπαδό αυτής της ομάδας τότε σέβεσαι και τον δίπλα σου από όπου κι αν προέρχεται! Αν δε σέβεσαι τον συν-οπαδό σου, το συν-άνθρωπό σου, τότε δεν έχεις καμία θέση ανάμεσά μας και στο μεγαλείο αυτής της Ιστορικής Ομάδας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
























































1 σχόλιο:

  1. Η ιδια καταδικη με τους φασιστες πρεπει να γινει και για τους απατριδες εθνομηδενιστες που ειναι η αλλη οψη του ιδιου νομισματος.Προδοτες οι μεν προδοτες και οι δε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.