Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Η παρουσίαση του τόμου "Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά"

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του τόμου "Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά". Μία έκδοση την οποία ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΕΔΙΑ Κεντρ. Μακεδονίας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης την χαρακτήρισε ως "μια συλλογική προσπάθεια που φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, με ορισμένες ανατρεπτικές ανακοινώσεις”.

Πρόκειται για πρακτικά του συνεδρίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (19-23 Νοεμβρίου 2014).
Εκτός από τον κ.Μηταφίδη, για την συγκεκριμένη έκδοση μίλησαν στην εκδήλωση ο Δημήτριος Μαυροσκούφης,Καθηγητής τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ και Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής, η Μαρία Καβάλα διδάσκουσα Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσθένης Δώδος, αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ. 
"Η έκδοση περιέχει ανεξάρτητες μελέτες που καλύπτουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε όλες τις πτυχές της, πολιτικές, στρατιωτικές, στιγμές της καθημερινότητας και συγκρίσεις με άλλες  περιοχές”, είπε ο κ.Μηταφίδης ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι “ η πρώτη έκδοση έγινε ανάρπαστη”. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το βιβλίο “ Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά είναι από τα λίγα βιβλία που προσφέρουν στον αναγνώστη μια πανοραμική θέαση όλης σχεδόν της χώρας κατά την απελευθέρωσή της από την τριπλή Κατοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα λίγα βιβλία που τον οδηγούν να διαπιστώσει ότι, υπό ΕΑΜική κυριαρχία, δεν ήταν μόνο η Θεσσαλονίκη τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσης και μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας, αλλά και ο Βόλος, η Λάρισα, η Ελασσόνα, η Χίος, η Λαμία, κ. ά. Θεσμοί λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης καθιερώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τους πρώτους κρίσιμους μεταπολεμικούς μήνες, οι οποίοι συνέχισαν τη λειτουργία τους στην επαρχία και μετά τη Βάρκιζα, έως το Μάρτιο του 1945. 
Μέσα από τις 60 εισηγήσεις του βιβλίου τίθενται κρίσιμα ιστορικά ερωτήματα. Ποιοι παράγοντες υπονόμευσαν την ομαλή πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε μετά την Απελευθέρωση: Τι είναι τα ‘Δεκεμβριανά’ και πώς συνδέονται με τους διεθνείς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που συντελέστηκαν εκείνη την εποχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Τι συνέβη με τον «εθνικόφρονα» κόσμο και πώς επιβλήθηκε στο αστικό στρατόπεδο; Ποιες οι κοινωνικές αναφορές των δυνάμεων που συγκρούστηκαν; Γιατί απέτυχαν και σε ποιο βαθμό έγιναν προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης; Αντικείμενο των εισηγήσεων του τόμου αποτελούν ακόμη η αντιμετώπιση των δωσιλόγων, το δίκτυο κατασκόπων staybehind και άλλες άγνωστες πτυχές μιας αιματηρής σύγκρουσης - προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου - που εξακολουθεί να ‘στοιχειώνει’ την ιστορία της χώρας μας”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.