Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνες για πετρέλαιο στο Θερμαϊκό και τον κόλπο Ορφανού;

Δυο Εταιρείες, οι Ratio Petroleum και η Energean Oil & Gas S.A., υπέβαλαν  προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κοινή πρόταση, ζητώντας να τους δοθεί άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Με την αίτησή τους οι δύο εταιρείες ζητούν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης που προβλέπεται από το Ν.4001/2011.

Το ΥΠΕΚΑ έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία το αίτημα και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.
Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Ο Γιάννης Μανιάτης

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στην συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις». 

1 σχόλιο:

  1. δε μας φτάνουν τα σκατά από τους δυο βιολογικούς εκατέρωθεν που δεν καθαρίζουν να έχουμε και πετρέλαιο και τις πανέμορφες πλατφόρμες -αξιοθέατα για να προσελκύουμε τον τουρισμό .... και όλα αυτά την στιγμή που σε όλο τον κόσμο προσανατολίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.