Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Προβολή ταινίας με τον Γούντι Άλεν από τους εργαζόμενους ΕΡΤ-3

Η σάτιρα ταιριάζει στην εποχή μας ιδίως όταν την εκπροσωπούν κορυφαίοι δημιουργοί όπως ο Γούντι Άλεν. Έτσι, οι εργαζόμενοι στα τρία ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3 (102 FM, 9,58, βραχέα) συνεχίζουν το αφιέρωμα στη μαύρη κωμωδία προβάλλοντας τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στον πεζόδρομο της Αγγελάκη 14 την αριστουργηματική ταινία του Γούντι Άλεν Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία (έγχρωμο, 1969) σε σενάριο δικό του.
Οι προβολές γίνονται με τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ, είναι δωρεάν, και οι οργανωτές παρακαλούν τους θεατές να προσέρχονται έγκαιρα για να βρίσκουν θέσεις, δεδομένου ότι γίνεται το αδιαχώρητο.
Η ταινία είναι ευγενική χορηγία του NEW STAR και του Βελισσάριου Κοσυβάκη,.
Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου.
Έτσι, το αυτοδιαχειριστικό, θερινό σινεμά γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, είναι μια εξωστρεφής, κοινωνική λειτουργία με το λαό, παρέχοντας υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, ενώ οι εργαζόμενοι των ραδιοφώνων ανέλαβαν έργο που κανονικά έπρεπε να γίνει από άλλους φορείς.
Παράλληλα, έχουμε μια προσομοίωση και ουσιαστική έρευνα για το πώς έβλεπαν σινεμά (και με ποιες ταινίες) οι Έλληνες το `50, `60 και `70 στα θερινά μαγαζιά.
Η υπόθεση του Ζητείται εγκέφαλος για ληστείες στο αφιέρωμα Σύγχρονη κωμωδία και σάτιρα είναι μια απλή αλλά έντονη ιστορία ενός ανθρωπάκου που μπλέκεται σε ληστείες, θεωρείται διάσημος κακούργος και κλείνεται στη φυλακή, αλλά δεν χάνει το κουράγιο του. Εκπληκτικά γκαγκ που θυμίζουν κλασικό, «βουβό» κινηματογράφο, ταχύτητα, στιλ συντελούν στη δημιουργία ενός υπέροχου, ψυχαγωγικού φιλμ. Στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη κριτική του Στράτου Κερσανίδη, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Αγάπη μου είμαι έγκυος. Είναι το δώρο μου για τα Χριστούγεννα»
«Μα, εγώ ήθελα μόνο μία γραβάτα!»
Αυτός είναι κυρίες και κύριοι ο Βέρτζιλ Στάρκουελ, μια εγκληματική φυσιογνωμία που έμεινε στην ιστορία για τις γκάφες του. Βιογράφος του διαβόητου ληστή τραπεζών και επίδοξου, πλην αποτυχημένου, τσελίστα, ο μέγιστος Γούντι Άλεν, στην πρώτη του ταινία ως σεναριογράφος, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Και πότε όλα αυτά; Πριν από 40 (τεσσαράκοντα) χρόνια, το μακρινό 1969 με τον τίτλο «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία», όπως προβλήθηκε στην Ελλάδα αλλά με πρωτότυπο τίτλο «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» («Take the money and run»).
Τώρα θα μου πείτε, τι πάω και θυμάμαι! Θαρρείς και δεν υπάρχουν νέες ταινίες και εγώ προστρέχω στο παρελθόν. Λοιπόν, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι που έλεγε και ο γυμνασιάρχης μου τα χρόνια που παιζόταν η ταινία στους κινηματογράφους (φτου σου, προδόθηκα!). Αφορμή όλων των παραπάνω και όσων ακολουθούν είναι η επαναπροβολή της ταινίας στις κινηματογράφους. Και επειδή κάθε ταινία του τρομερού Άλεν Στίουαρτ Κόνισμπεργκ αποτελεί κινηματογραφικό γεγονός, έτσι και αυτήν η πρώτη του ταινία αξίζει μίας ενθουσιώδους υποδοχής. Όχι επειδή τολέω εγώ αλλά επειδή το αξίζει.
Το χιούμορ του Γούντι Άλεν σπάει κόκαλα. Σαρκασμός και φυσικά άνευ ορίων αυτοσαρκασμός, κωμικά στοιχεία και γκανγκ, λεπτό, υποδόριο και ευφυές χιούμορ σε μια ταινία που δεν παύει να εκπλήσσει.
Η ταινία είναι μία αστυνομική παρωδία γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ. Ο αφηγητής διηγείται τη ζωή του Βέρτζιλ Στλάρκογουελ ενός κακοποιοί της κακιάς ώρας μέσα από στιγμιότυπα της ζωής του, συνεντεύξεις και –υποτιθέμενα- πλάνα αρχείου. Αυτός ο τυπάκος λοιπόν, είναι ένας κακομοίρης που γεννήθηκε λούζερ. Και σα να μην έφτανε αυτό, έπαθε και ξαφνικό έρωτα για τη Λουίζ και οι υποχρεώσεις του μεγαλώνουν. Συνεχίζει τις ληστείες τραπεζών, πάντοτε με αποτυχία, και πάντοτε καταλήγει στη φυλακή. Αυτό είναι. Απόπειρες ληστείας, σύλληψη, φυλακή, δραπέτευση. Βέβαια άλλο να τα διαβάζει κανείς και άλλο να τα βλέπει. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεραθείς στα γέλια παρακολουθώντας τις περιπέτειες και τα παθήματα του κακομοίρη Βέρτζιλ.
Το χαρακτηριστικό του «χαμένου» ήρωά μας είναι η αισιοδοξία. Βρε δεν πάει να ακολουθεί η μία αποτυχία την άλλη. Αυτός εκεί. Επιμένει. Μόνον, που όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, ο επιμένων δε νικά!
Όπως σε κάθε ταινία του Γούντι Άλεν οι διάλογοι είναι πανέξυπνοι και οι ατάκες ξεκαρδιστικές. Ο δαιμόνιος δημιουργός κάνει μια τρελή κωμωδία αλλά όπως συνηθίζει, δεν περιορίζει σε μία απλή πλάκα, αλλά κάνει μια κωμωδία πνευματώδη, μια σάτιρα σπαρταριστή.
Ο Γούντι Άλεν στα πρώτα του βήματα προδιαγράφει τη μετέπειτα πορεία του. Το εντυπωσιακό με αυτόν τον πανέξυπνο δημιουργό είναι πως ξέρει να αφομοιώνει και να εξελίσσεται. Πως γνωρίζει το σινεμά αλλά περισσότερο πως έχει μια βαθιά σχέση αγάπης μαζί του.
Η ταινία «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία», γυρίστηκε το 1969, διαρκεί 87 λεπτά και εκτός από τον Γούντι Άλέν πρωταγωνιστούν οι Τζανέτ Μαργκολάιν, Μαρσέλ Χιλέρ, Ζακελίν Χάιντ, Λόνι Τσάπμαν, Τζαν Μέρλιν, Τζέιμς Άντερσον, Χάοπυαρντ Στορμ και Μάκ Γκόρντον.
Ξέρω πως πολλοί την έχετε δει αλλά κι να την ξαναδείτε δεν πρόκειται να μετανιώσετε. Όσοι δεν την έχετε δει, ιδού η ευκαιρία να επανορθώσετε!».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.