Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Αγιασμός» των μαθητών της N.Μηχανιώνας στις… κεραίες

Κινητοποιούνται οι 1.000 και πλέον μαθητές της Νέας Μηχανιώνας και μετά τον αγιασμό της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας δίπλα στο χώρο του Λυκείου, κλείνοντας παράλληλα το δρόμο Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου. Αίτημά τους, είναι η μεταφορά μακριά από κατοικημένη περιοχή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία τους.

Το τελευταίο διάστημα οι εταιρίες μετέτρεψαν τη Ν.Μηχανιώνα σε ένα άτυπο «πάρκο κεραιών», με τρεις γιγαντοκεραίες ύψους 50 μέτρων η κάθε μία. Με αποκορύφωμα ένα καμουφλαρισμένο σύστημα κεραιών, που τοποθετήθηκε  και λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο αλλά και το δημοτικό γήπεδο.
Δίπλα στους μαθητές, βρίσκονται και οι κάτοικοι της περιοχής που συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής περισσότερες από 2.000 υπογραφές, υποστηρίζοντας το αίτημα αυτό, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού στην προχτεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να παράσχει ο Δήμος νομική στήριξη στις ενέργειες που πρόκειται να προβούν οι γονείς των μαθητών αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τις κεραίες.
Την κινητοποίηση της Τετάρτης οργανώνουν η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Θερμαϊκού, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Ν.Μηχανιώνας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτ. Σχολείου Ν.Μηχανιώνας και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ν.Μηχανιώνας για τις κεραίες.

Σε διακήρυξη που εξέδωσαν οι προαναφερόμενοι φορείς, υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Εμείς οι μαθητές του Λυκείου, των δύο Γυμνασίων και των δημοτικών σχολείων της Νέας Μηχανιώνας, με τη συμπαράσταση των γονιών και όλης της κοινωνίας της πόλης μας, διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε οργή και αγανάκτηση για την τοποθέτηση συστήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής λίγων μόλις μέτρων από τα σχολικά κτίρια όπου φοιτούμε περισσότερα από 1.000 παιδιά.
Και μόνο το γεγονός ότι αυτός ο «Σταθμός Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας», όπως αποκαλείται, στήθηκε στις 3 Ιουνίου 2013, τη μέρα δηλαδή που έκλειναν τα σχολεία για το προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά και το ότι οι κεραίες αυτές είναι «καμουφλαρισμένες» και παρουσιάζονται ως … στηρίγματα διαφημιστικών πινακίδων, δείχνει ότι κάτι έχουν να κρύψουν οι αρμόδιοι, γεγονός που μας έχει εμβάλλει σε μεγάλη ανησυχία.
Επιπλέον,  δεν μας καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ότι οι στιγμιαίες μετρήσεις που διενήργησαν δείχνουν πως η εκπεμπόμενη από τις κεραίες αυτές μαγνητική ακτινοβολία είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Πολύ περισσότερο που διεθνείς επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από τη συνεχή μακροχρόνια  έκθεση σε παρόμοιες πηγές ακτινοβολίας.
Θεωρούμε αχαρακτήριστη την ενέργεια των αρμόδιων αρχών να εκδώσουν άδεια για τη λειτουργία αυτού του συστήματος κεραιών, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στους προϋπάρχοντες γιγάντιους μεταλλικούς πύργους κεραιών των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, με συνέπεια να δημιουργείται έτσι άτυπα «πάρκο κεραιών». Και μάλιστα μέσα στον οικισμό,  δίπλα στα σπίτια και σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο γυμνάσια, το 2ο  δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, αλλά και το δημοτικό γήπεδο της Νέας Μηχανιώνας.
Απορούμε για τον ισχυρισμό της ΕΕΑΕ ότι ενέκρινε την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος κεραιών «βάση μετρήσεων που διενεργήθηκαν στις 19-11-2012», τη στιγμή που αυτό τοποθετήθηκε και άρχισε να λειτουργεί επτά μήνες αργότερα!!
Αίτημά μας είναι η άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και η μεταφορά τους εκτός κατοικημένης περιοχής. Επίσης, η αλλαγή του ισχύοντος νόμου 3431 του 2006 που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν κεραίες δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς «εκπέμποντας μόνο στο 60% των ορίων», δεδομένου ότι κανείς πολίτης δεν μπορεί να ελέγχει αυτά τα «όρια», ενώ οι σποραδικές μετρήσεις της ΕΕΑΕ και της ΕΕΤΤ είναι μόνο για το θεαθήναι.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου αυτές οι πηγές ακτινοβολίας απομακρυνθούν από τα σχολεία και τα σπίτια μας.

-Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Θερμαϊκού
-Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Ν.Μηχανιώνας
- Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας
-Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας
-Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτ. Σχολείου Ν.Μηχανιώνας
-Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ν.Μηχανιώνας για τις κεραίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.