Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επίθεση Μπουτάρη κατά της κυβέρνησης για τα δημοτικά ΜΜΕ

Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με το φερόμενο σχέδιο κινητικότητας στους δημοτικούς οργανισμούς ραδιοτηλεόρασης εξαπολύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αποδίδοντας στην κυβέρνηση πολιτικό δόλο ή προχειρότητα και άγνοια των πραγματικών συνθηκών. 


Όπως τονίζει, σε δήλωσή του, το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας είναι ζήτημα να ανέρχεται σε 450. 

«Συνεπώς ο αριθμός των 700 εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ που φέρονται να εντάσσονται στην “κινητικότητα”, δεν υφίσταται ούτε στη φαντασία των αυτόκλητων εκκαθαριστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει. 

«Όταν μάλιστα γίνεται λόγος για αξιολόγηση των δομών και επανακαθορισμό των απαιτούμενων θέσεων εργασίας στα δημοτικά ΜΜΕ, καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιοι σκόπιμα εξαπολύουν ή διαρρέουν νούμερα προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης (TV100, FM100 και FM100,6), υπογράμμισε ότι «η διοίκηση του δήμου μέσα σε 30 μήνες πέτυχε τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 55% (από 8 εκατ. ευρώ το 2009 σε 3,5 εκατ. ευρώ φέτος) και του προσωπικού κατά 43% (καταργήθηκαν 49 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 17 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου ή έργου). 

Σήμερα τα δημοτικά ΜΜΕ διαθέτουν 120 εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση δεν μπορούν να λογίζονται ως «απλοί αριθμοί», που πρέπει απλώς να μειωθούν, σύμφωνα με τις επιταγές τις τρόικας, παραγνωρίζοντας τον κοινωνικό τους ρόλο και τη συμβολή τους στη αντικειμενική ενημέρωση και τη δημοκρατία».

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στο δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση. 

«Για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία-Θράκη, ενδεχόμενο «λουκέτο» των δημοτικών ΜΜΕ, έπειτα και από την βίαιη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, σημαίνει την πλήρη εξαφάνιση της δημόσιας ενημέρωσης, κατάσταση πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα», αναφέρει. 

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ έχει ως εξής:
«Για μιαν ακόμη φορά η κυβέρνηση απειλεί να θυσιάσει την δημόσια ενημέρωση στον βωμό της απόλυτης αδυναμίας της να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αυτή τη φορά στόχος γίνονται τα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία η κυβέρνηση, με την προσφιλή της μεθόδευση των διαρροών και των δηλώσεων-γρίφων ισχυρίζεται ότι θα εξορθολογίσει απολύοντας… το σύνολο των εργαζομένων τους!
 Με τις σημερινές μεθοδεύσεις της η κυβέρνηση δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι εκτελεί ένα συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στο δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση: Για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία-Θράκη, ενδεχόμενο «λουκέτο» των δημοτικών ΜΜΕ, έπειτα και από την βίαιη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, σημαίνει την πλήρη εξαφάνιση της δημόσιας ενημέρωσης, κατάσταση πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο δημοσιογραφικός κόσμος τηςΜακεδονίας-Θράκης δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εκτελέσει το καταστροφικό σχέδιό της «εξορθολογίζοντας» Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΘΕ, ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδέχεται ότι λειτουργούν πλέον με τρόπο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.