Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

"Φωνάζει ο κλέφτης" σήμερα Κυριακή στη Ν.Μηχανιώνα

Σήμερα Κυριακή, στις 9 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο της Νέας Μηχανιώνας, θα παρουσιαστεί η ξεκαρδιστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Φωνάζει ο κλέφτης», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του δήμου Θερμαϊκού και του ΔΗΠΠΑΚΥΘ  Δήμου Θερμαϊκού.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από το θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής.
Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος υπέγραφε με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνο το έτος. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο  Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο,  άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένας φτωχός λογιστής, υπερβολικά έντιμος, ο Τιμολέων Λάμπρου, βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφθεί, πάει κατευθείαν στο σπίτι του κατόχου του, στρατηγού εν αποστρατεία, για να το παραδώσει. Ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στην εταιρεία του, όπου, όπως αποδεικνύεται, γίνονται μεγάλες καταχρήσεις. Όταν τις ανακαλύψει, ο Λάμπρου που για να παίρνει θάρρος αναγκάζεται να πίνει, τις αποκαλύπτει στον στρατηγό, αλλά αντί για επιβράβευση βρίσκεται στη… φυλακή. Αιτία είναι η σύζυγος του στρατηγού Λία που καλύπτει τον αδελφό της χωρίς να ξέρει ότι έχει καταχραστεί τα χρήματα του οργανισμού, κατηγορώντας το λογιστή ως τρελό, απατεώνα και «εναντίον του συστήματος», κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Όταν όμως αντιληφθεί την πραγματικότητα, η Λία θα δώσει τη λύση αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Παρότι το έργο γράφτηκε πριν από 55 χρόνια, παραμένει επίκαιρο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς: «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, τα σκηνικά η Άση Δημητρολοπούλου, τα κοστούμια οι Άση Δημητρολοπούλου - Ελένη Δουνδουλάκη, τους φωτισμούς ο Στράτος Κουτράκης.
Πρωταγωνιστεί η Υρώ Μανέ. Μαζί της οι παίζουν οι ηθοποιοί: Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σταύρος Μερμήγκης, Χρύσα Κλούβα και  Μαρία Γίτσα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.