Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Διαπληκτισμοί και ματαίωση του διαγωνισμού για τα σκουπίδια

Παλιότερη διαμαρτυρία κατά ιδιωτικοποίησης καθαριότητας
Ένταση και έντονοι διαπληκτισμοί, υπήρξαν  το πρωϊ της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, όταν ομάδα εργαζομένων στο δήμο, μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και πολιτικά στελέχη, εμπόδισαν τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάθεση μέρους της καθαριότητας σε ιδιώτες. Τελικά ο διαγωνισμός αναβλήθηκε επ΄αόριστο.

Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός, το ύψος του οποίου έχει προϋπολογισθεί στα 1.260.000 ευρώ, και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί, θα είναι ενός έτους, είχε εγκριθεί  τον περασμένο Μάρτιο κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, προκειμένου, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της δημοτικής αρχής, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες, δεδομένου ότι είναι απαρχαιωμένος ο εξοπλισμός του δήμου και τεράστιο το κόστος συντήρησής του.
Τελικά όμως, ο διαγωνισμός που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα αναβλήθηκε κάτω από τις διαμαρτυρίες και τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή, οι διαμαρτυρόμενοι έριξαν κάτω έναν από τους εργολάβους που θα έπαιρναν μέρος στο διαγωνισμό και ξέσχισαν την εγγυητική επιστολή κάποιου άλλου.
Οι συγκεντρωμένοι που αντιδρούσαν στη διενέργεια του διαγωνισμού, κατήγγειλαν ότι με την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες, ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση όλων των δημοτικών υπαλλήλων και την ιδιωτικοποίηση των δήμων. Ενώ αντιθέτως τα στελέχη της διοίκησης αντέτειναν ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει ο δήμος Θερμαϊκού να προσφέρει καλύτερη καθαριότητα αλλά και να κρατήσει χαμηλά τα δημοτικά τέλη για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες.
Κάποια στιγμή, υπήρξε και έντονος διαξιφισμός του δημάρχου Θερμαϊκού με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου, όταν ο κ. Αλεξανδρής διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. Και στην κουβέντα του δημάρχου με τη βουλευτή, δεν έλειψε και η αναφορά στους … βλαχοδήμαρχους.

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλοντας ότι η παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, οδηγεί στην απαξίωση ολόκληρου του Δήμου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η δημοτική μας αρχή πιστή στην εφαρμογή του Καλλικράτη και της αντιλαϊκής πολιτικής που εκπορεύεται από κυβέρνηση, ΔΝΤ, Τρόικα και Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί ξανά σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την παράδοση σε ιδιώτη της υπηρεσίας καθαριότητας.
Δεν είναι μια λύση ανάγκης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και η παράδοση τους στο μεγάλο κεφάλαιο για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Πολιτική που εδώ και χρόνια συστηματικά προωθείται και έχει ως στόχο την ανάπτυξη που κριτήριο της δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά η στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, τέλη και χαράτσια.
Εφαρμόζει πιστά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρά τις περσινές ¨αγωνιστικές¨ της διαβεβαιώσεις ότι δεν θα την εφαρμόσει, μειώνει το προσωπικό και τις δαπάνες για έργα και υπηρεσίες και οδηγεί σε απαξίωση τις υπηρεσίες του δήμου.
Απαξίωση που οδηγεί σε σωρούς από σκουπίδια να στοιβάζονται γύρω από τους κάδους για μήνες, με κίνδυνο για την υγεία μας και νεκροταφεία χωρίς προσωπικό, παίζοντας με τον πόνο των συγγενών. Δοκιμασμένη μέθοδος για να περάσει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του με διάφορους τρόπους είτε απευθείας σε ιδιώτες είτε μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών επιχειρήσεων (βαφτίζοντας τους πρώην εργαζόμενους επιχειρηματίες, με μισθούς πείνας και κατακρεουργημένα δικαιώματα που θα κυνηγούν άλλους πιο φθηνούς εργαζόμενους και που θα αναγκαστούν να επιβάλουν επιπλέον τέλη και τροφεία) ή με άλλους τρόπους (ΜΚΟ, εθελοντισμός, φιλανθρωπία) που θα αναλάβουν να παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τους ιδιώτες .
Η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού καλεί όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο των δήμων, τις λαϊκές οικογένειες, τους νέους και συνταξιούχους να πουν όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.
Να πουν όχι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και δήμων που περνά μέσα από το τσάκισμα των μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων τη δραστική μείωση των δαπανών για έργα και υπηρεσίες, την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους που σημαίνει υποβάθμιση των υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση, ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών.
Οι μειώσεις αυτές οδηγούν σε πορεία συρρίκνωσης τις κοινωνικές πρώτα από όλα δομές και υπηρεσίες, όπως:
Στο πρόγραμμα ¨βοήθεια στο σπίτι ¨ έχουμε περικοπή των δικαιούχων μέσα από θέσπιση κριτηρίων και χρηματοδότηση του από τα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία, οι δε απολυμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να συστήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις για να έχουν δουλειά.
Λιγότερα παιδιά στους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς, λιγότερα χρήματα στις σχολικές επιτροπές, κατάργηση των σχολικών φυλάκων που θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές, μείωση ως κατάργηση των καθαριστριών στα σχολεία. Είναι ορισμένα από αυτά που ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή και θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ήδη εξαθλιωμένη λαϊκή οικογένεια που θα καλεστεί να πληρώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στο δήμο και απαιτούμε γενναία κρατική χρηματοδότηση. Όχι στις απολύσεις και στο κλείσιμο δομών και υπηρεσιών των δήμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, καμία ιδιωτικοποίηση. Δραστική μείωση των ανταποδοτικών και άλλων τελών για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας.
Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.