Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η βροχή γκρέμισε το .... διατηρητέο της Νέας Μηχανιώνας

Με τις τελευταίες βροχές, κατέρρευσε σχεδόν ολοκληρωτικά το κτίσμα που υπάρχει δίπλα στο θεατράκι των Πεύκων, στη Νέα Μηχανιώνα, αποκαλύπτοντας πλήρως και τα υλικά με τα οποία είχε κατασκευασθεί. Κι όμως, υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι που αυτό το ερείπιο,  χτισμένο με πλιθιά, πηλό και άχυρο, ήθελαν να κηρυχθεί…. διατηρητέο μνημείο!

Από την άλλη, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, με την ατολμία που την διακρίνει, δεν προχώρησε στην κατεδάφιση του κτίσματος, που αποτελεί εδώ και χρόνια μνημείο δυσφήμησης της Μηχανιώνας, αφήνοντας έτσι να διαιωνίζεται μια αθλιότητα που αποτελεί από τη μία εστία μόλυνσης, με τα τρωκτικά και τα σκουπίδια τριγύρω, αλλά και παγίδα για τα παιδιά που παίζουν τριγύρω.
Το κτίσμα αυτό, χρησιμοποιούνταν παλιά ως μηχανουργείο, από κάποιον ιδιώτη που το είχε ενοικιάσει από το δήμο Μηχανιώνας. Όμως είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελεί αρχικά καταφύγιο για διάφορα περιθωριακά στοιχεία, για ναρκομανείς ή για διερχόμενους Ρομά και αργότερα για αδέσποτα ζώα και για τρωκτικά. Και τα τελευταία χρόνια, η άθλια εμφάνισή του,  το είχε μετατρέψει σε μνημείο…. δυσφήμησης της Μηχανιώνας.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού και επειδή έπρεπε στο θεατράκι των Πεύκων να πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η διοίκηση του δήμου, αντί να επιδείξει αποφασιστικότητα, γκρεμίζοντας το κτίσμα και καθαρίζοντας την περιοχή, προχώρησε για μία ακόμη φορά σε ημίμετρα, τυλίγοντας το μισογκρεμισμένο κτίσμα με λινάτσα.
Ο λόγος; Μία επιστολή που νωρίτερα είχε αποστείλει προς το τοπικό συμβούλιο της Ν.Μηχανιώνας κάποιος ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ως άριστος γνώστης των θεμάτων της περιοχής, απαιτούσε να μην γκρεμιστεί το ερείπιο, αλλά «να τακτοποιηθεί με το νόμο περί αυθαιρέτων και να επισκευαστεί».
Τα υλικά του... διατηρητέου: Πλιθιά από πηλό και άχυρα!
Την απάντηση, την είχε δώσει ο αρμόδιος για τη Νέα Μηχανιώνα, αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσακμάκας, ο οποίος, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας εξωπραγματική και ανεδαφική την πρόταση περί «επισκευής», δεδομένου ότι το αυθαίρετο κτίσμα, είχε κατασκευαστεί με πηλό και άχυρο, αναρωτιούνταν: «Τι να συντηρήσουμε και τι να επισκευάσουμε, τα πλινθότουβλα;».

Παρ΄ όλα αυτά, η διοίκηση του δήμου,  φοβούμενη ενδεχόμενη προσφυγή και καταγγελίες της ομάδας του συγκεκριμένου «ανεξάρτητου» δημοτικού συμβούλου,  δεν προχώρησε στην κατεδάφιση αυτής της ασχήμιας. Κι ευτυχώς ήρθε η βροχή να ολοκληρώσει αυτό που δεν έκανε ο δήμος. Αρκεί τώρα τα συνεργεία του δήμου να απομακρύνουν γρήγορα τα μπάζα από το συγκεκριμένο χώρο και να μην περιμένουν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νέας Μηχανιώνας, που μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. 
Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.